CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9771 RON DOWN | 1 USD = 4.6069 RON DOWN | 1 GBP = 5.8086 RON DOWN

Adevarata intrebare a referendumului: va fi Iohannis groparul anticoruptiei?

10 comentarii / 2814 vizualizări / 27 martie 2019

Se spune că Dumnezeu răspunde tuturor rugăciunilor. Doar că, uneori, răspunsul e ”nu”. O zicere înțeleaptă, la care președintele Klaus Iohannis ar trebui să mediteze (scuzați jocul neintenționat de cuvinte) adînc, mai înainte de a convoca referendumul pe justiție. Nu de alta, dar există un mare risc, în cifre și date, ca el să intre în istorie drept groparul justiției.

Să o luăm metodic.
Există în acest moment două mari dispute legate de referendumul anunțat de președinte.
Prima ține de formularea întrebării, pînă acum neexistînd în spațiul public vreo variantă cît de cît satisfăcătoare. O întrebare prea generală ar echivala cu apa de ploaie, una foarte concisă e greu de identificat, se pare. În plus, forma întrebării ar putea genera conflicte în chiar tabăra susținătorilor anticorupției, USR-PLUS, spre exemplu, clamînd obligativitatea unei conexiuni cu a lor campanie ”fără penali”.
A doua mare dispută ține de șansele referendumului de a fi validat, destul de slabe, în condițiile în care sondajele indică o prezență sub 30% la alegerile europarlamentare.

Or, dacă referendumul lui Iohannis nu e validat, mesajul care se va transmite indirect va fi lipsa de interes a românilor pentru tema anticorupției, în pofida a ce se tot afirmă de ani și ani de zile de la diverse tribune autohtone. Iar asta va fi o lovitură extrem de grea pentru justiție, în ansamblu. Reamintim, doar în treacăt, că celebra campanie Mani pulite din Italia a funcționat atît timp cît sondajele relevau o solidă susținere din partea cetățenilor. O susținere care a început să scadă la un moment dat și care a dus la eșecul final al operațiunii.
Există, însă, și un al treilea aspect, aproape cu desăvîrșire absent din dezbaterea publică, dar care e foarte posibil și terifiant, totodată: dacă – validat ori ba – referendumul lui Iohannis va consfinți un procent mai mare de ”Nu” decît de ”Da”?

Să analizăm puțin cifre și date.
Acum cîteva săptămîni, Autoritatea Electorală Permanentă informa oficial că numărul cetățenilor cu drept de vot este de 18.937.258.

Pentru a fi validat, referendumul trebuie să întrunească minim 5.681.177 voturi.

Pentru ca tema președintelui să fie, la rîndul ei, validată, e necesar un număr de minim 2.840.588 de voturi cu ”Da”.
Există sau nu acest număr de votanți? Iată întrebarea al cărei răspuns îl poate îngropa pe președinte, dar și campania anticorupție.

În analiză contează foarte mult faptul că am avut recent un referendum cu o temă, de asemenea, de mare interes, cel puțin pentru români, și cifrele sale ne pot ajuta să ne facem o imagine.
Referendumul pentru familie se spera să aducă un număr consistent de votanți în condițiile în care, ne place sau nu, românii sunt cel mai homofob popor din UE, conform datelor Eurostat.
Un referendum susținut, totodată, de cultele celei mai religioase țări din UE (89% din populație).

La referendum au venit, însă, doar 21,10%, adică 3.857.308 votanți. Dintre aceștia, doar 3.531.732 au spus ”Da”, adică 91,56%.
2% dintre voturi au fost anulate, adică media obișnuită a scrutinurilor de la noi.
În 2014, la alegerile europarlamentare au votat 32,44% dintre români, adică 5.556.783 voturi valide, dintr-un total de alegători de 18.285.509, dintre care peste două milioane au votat PSD. (345.011 voturi, aproape 5%, au fost nule.)

Un procent de 32,44% care ar scădea cu 1,2 unități în acest moment chiar dacă s-ar prezenta exact același număr de oameni la vot, pentru că azi avem 18.937 258 alegători, conform anuțului AEP din această lună.
Va fi mai mare numărul de votanți în mai decît acum cinci ani? Nu vom ști cu precizie decît atunci, dar sondajele și analizele la rece indică o prezență sensibil mai scăzută, una care se face simțită la nivelul întregii UE și provoacă, deja, îngrijorări masive. Asta, în primul rînd pentru că cetățenii uniunii și-au pierdut încredințarea că votul lor contează.
Se vorbește, la noi, de o prezență de cca.27% și numai vreun eveniment cu adevărat spectaculos ar putea-o spori.
Referendumul, din nefericire, nu se prea califică între asemenea evenimente, în opinia noastră.

Un element extrem de important: în toamnă, singurul partid care s-a pronunțat împotriva referendumului a fost USR (PLUS încă nu exista), restul formațiunilor fiind mai degrabă favorabile familiei tradiționale, începînd cu cele de la guvernare, care au convocat, de fapt, scrutinul și terminînd cu PNL ori UDMR.
Și totuși, prezența a fost de 21%.

Ce se va întîmpla cu un referendum a cărui tematică atinge dramatic – în sens negativ – majoritatea factorilor principali ai mobilizării electorale, aleșii locali ai partidelor?
Ce se va întîmpla cu un referendum care ar fi solid contestat de partidul care se estimează că va aduce cei mai mulți votanți la urne, PSD?
La fel și de ALDE și, foarte probabil, de UDMR.

Fără doar și poate, mesajele interne ale partidelor pomenite vor transmite membrilor fie interdicția de a vota la referendum, rezumîndu-se la listele electorale, fie recomandarea de a vota ”Nu”.
Cu tot cu voturile PSD, ALDE ori UDMR, familia tradițională a fost susținută, cum spuneam, de 3,5 milioane de alegători.
Se va trece pragul fatidic de 2.840.588 pentru a obține majoritatea favorabilă întrebării președintelui, chiar și dacă scrutinul nu ar fi validat?
După cum reiese destul de clar, șansele sunt realmente slabe.

Doar 700.000 de voturi deturnate față de astă toamnă ar putea provoca un cataclism.
De aici întrebarea-cheie: ce impact ar avea asupra societății, ori a cancelariilor vestice un rezultat care ar releva că cei mai mulți români au votat împotriva anticorupției?
Și ce ar mai rămîne, după un potențial eșec catastrofal, din cariera politicianului Klaus Iohannis?
Nu de alta, dar ne mai amintim cazul unui alt președinte care și-a organizat singur, acum 30 de ani, manevra care ar fi trebuit să-i asigura susținerea poporului, dar și-a semnat, de fapt, propria condamnare. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

10 Comentarii

 1. ce le mai place…au auzit de boicot la referendumul lor…au spart 4000000 euro ,sa aiba incredere presedintele, sigur o sa fie validat suntem si oameni normali in tara asta

 2. Lui Iohannis „o să i se dea cu flit”, ca să citez din dom’ preşedinte.

 3. Discuția din articol este interesantă, dar inutilă atâta vreme cât nu se rezolvă prima problemă: întrebarea. Nu văd ce întrebare s-ar putea pune, una alta cărei răspuns să aibă consecințe practice. Oricum, referendumul e inutil, o găselniță electorală a lui Joian.

 4. Premisa ca partidele ar recomanda simpatizantilor sa voteze NU sau sa boicoteze referendumul e de tot rasul.
  Hai bre ca esti prea de tot. Pai matale crezi ca alegatorii sunt ca oile duse duse la saivan? Te crezi pe timpul lui Stalin? Geez … pana si mesedistii si alde ALDE vor vota dupa cum le trece prin minte. Cum dreak iti inchipui ca la intrebarea simpla despre penali in functii de conducere cineva de la partid sa le recomande public sa nu vina la vot? Mai ales ca e vorba de salarii grase si influente ascunse de care primarii sunt straini. In sfarsit, spre deosebire de Dragnea si al sau CEX, in fiecare localitate lumea nu a votat cu hotii domnule blogger.

  • Ne spui că electoratul pesedist și aldist nu va boicota? Adică nu e ca electoratul muist care boicotează?
   Și ce anume să boicoteze? Că vrem o justiție independentă de SRI? O justiția competentă? O justiție responsabilă?
   Rămâi să-ți iei muia zilnică, frankline!

   • Prostovane, dar nu ai prea multe cuvinte la bagaj, prin gura ta. Sau n-or avea loc acolo, stii tu de ce anume. Mai citeste si tu cate ceva, uite, allege in pachet de tigari si exerseaza zilnic.

    Sa revenim la subiect: Bah prostovane mai e putin pana la alegerile la care o sa primiti o ditamai puie la MSD. Dracu de la MSD o sa voteze la tara cu slugile lui dom’ Voiculescu, in looser pur sange, de altfel

    • Securist prostovan, angajatul SPP cu muie din Suedia a dat tonul muii SRI și a stârnit toți puberii din România fără drept de vot.
     Ați murdărit internetul cu muia voastră securistă, iar puberii nici măcar nu votează.
     Baza electorală a USRI, muiștii mucoși ai Securității, nu-și pot marca existența la vot.

 5. Prezența estimată: 30%. Este greu de crezut că 75% vor vota această tâmpenie. Se prefigurează un eşec frumos.

 6. Poate aflam si noi, in sfarsit, cum mama dk se face ca sunt in continuare inscrisi pe liste 19 milioane de alegatori (18.937.258.).

  Cred ca se merge pe principiul, „las-o cum a cazut”. Adica daca s-a folosit de minciuna asta Basescu si Iohannis de ce sa nu se foloseasca si Daddy?

  Poate face cineva ordine si la astia la AEP ca situatia e mult prea prea

  • Vrei să spui că guvernul muii USRI, Cioloș, a corectat listele electorale sau ai vrut să mai iei o muie în plus?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998