CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Adevarata miza a atacurilor lui Basescu la PDL

0 comentarii / 1724 vizualizări / 14 aprilie 2010

Interviul de luni seara al lui Traian Băsescu, la B1TV, a provocat valuri uriașe și va continua să o facă, încă mult timp de aici încolo, în primul rînd pentru că șeful statului, încălcîndu-și chiar neutralitatea politică, a transmis anumite sugestii partidului, care vor trebui analizate pînă la congresul din iulie. Care să fie, însă, adevărata miză a atacurilor lui Băsescu?

Pînă la a stabili miza lui Băsescu, trebuie să amintim un lucru de o importanță crucială: conducerea care va fi bătută în cuie la acest congres va stabili strategiile și candidații la localele și parlamentare din 2012, ca și la europarlamentarele din 2014 și prezidențialele din 2014. Dacă Băsescu pierde controlul în favoarea oligarhilor partidului, el nu își va mai putea impune oamenii în diverse demnități, iar acest lucru i-ar putea crea mari probleme după terminarea mandatului. Și nu doar lui, ci și Elenei Udrea, Elenei Băsescu și altor personaje apropiate șefului statului. Soluția este să facă totul pentru a deține controlul PDL și după congresul din iulie.

Marea întrebare: de ce nu a reacționat Traian Băsescu ÎNAINTEA consiliului din 9 aprilie, cînd s-au stabilit modificările la statut și votul pe listă, deși era mult mai logic să critice înainte și nu după producerea evenimentului? De ce a așteptat ca baronii PDL să se vadă cu sacii în căruță, cu loc asigurat pe lista lui Boc și nu a reclamat încă de atunci necesitatea votului individual?

Cheia problemei ar putea fi următoarea frază rostită luni seara de președinte: ”În congresul PD se alegeau (pe vremuri n.n.) doar doi oameni: preşedintele şi trezorierul partidului. Atât se alege în Congres”. Restul de funcții, prim-vicepreședinții, vicepreședinții ori secretarul general ar fi urmat să fie desemnați în CNC, ulterior. De aici, următorul raționament: dacă Băsescu și-ar fi expus aceste doleanțe înaintea CNC, iar forul ar fi decis vot individual pentru fiecare post din conducere și alegerea la congres doar a președintelui partidului, gruparea Blaga-Videanu-Berceanu nu ar mai fi avut garanția păstrării funcțiilor, pe care o au în acest moment, mergînd la pachet cu Emil Boc, favoritul lui Băsescu.

În consecință, ei ar fi putut fi nevoiți, în cazul votului individual, să opteze pentru soluția susținerii din toate puterile a unui contracandidat pentru Boc, pentru ca, odată ajuns președinte, acesta să le asigure sprijinul necesar, la CNC-ul de după congres, pentru obținerea funcțiilor din conducere. Un risc pe care Băsescu, de această dată, nu a dorit să și-l asume, pentru că Boc nu e, nici el, suficient de popular în PDL pentru a face față cu șanse 100% unei lupte cu toată garnitura de baroni a PDL.

Ce a obținut Băsescu tăcînd înaintea CNC? Odată stabilit votul pe listă, baronii PDL s-au ”calmat” și nu se mai preocupă cum să îl dea jos pe Boc, ci doar de propriile probleme. Ce speră să obțină Băsescu prin atacurile de luni seara? Foarte probabil, el a dat semnalul pentru o anumită grupare din PDL de a înteți criticile la adresa votului pe listă pînă la propunerea modificării, din nou, a statutului, în plin congres, lucru posibil, întrucît forul respectiv e suveran. Așteptînd pînă luni, Băsescu a eliminat, practic, posibilitatea convocării unui nou CNC pentru rediscutarea statutului, pentru că nu mai e timp. În consecință, dacă situația rămîne să se tranșeze direct la congres, baronii s-ar putea vedea prinși pe picior greșit, fără candidat propriu la șefia PDL, dar și fără garanția că vor fi aleși individual de congres, ca să nu mai spunem că ar putea rămîne, chiar, la mîna Consiliului Național. Grupul baronilor e puternic la un loc; individual, ei pot fi decimați cu mai multă ușurință.

Atacul de luni al lui Băsescu trebuie interpretat, credem noi, ca pe un îndemn către fidelii săi la repunerea pe tapet a statutului direct la congres, unde anumite figuri grele ale momentului trebuie debarcate. Iar dacă pînă la congres va avea loc și o remaniere la care să cadă unele capete din guvern, precum al lui Berceanu, semnalul lui Zeus către delegații partidului se cheamă că va fi și mai limpede.(Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998