CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9746 RON DOWN | 1 USD = 4.6864 RON DOWN | 1 GBP = 5.7433 RON DOWN

Adevarata miza a protestelor de strada

11 comentarii / 10113 vizualizări / 9 noiembrie 2014

Se întîmplă lucruri halucinante în stradă, despre care aproape putem spune că jignesc inteligențele multor observatori ai fenomenului politic. Se protestează vehement față de așa zisa încălcare a dreptului unor români la vot. A unor români din străinătate, adică exact ultimii de la care te-ai aștepta să se bulucească la urne pentru viitorul țării, acea țară pe care au lăsat-o în urmă și din care, celor mai mulți, le e chiar rușine chiar să admită că provin. De ce toate astea?
În numele unei mize politice uriașe, credem noi.

Week-end fierbinte în România: în cîteva mari orașe, în frunte cu București, au loc manifestații de stradă, cu participarea a mii de oameni, care cer demisia guvernului și denunță tăios fraudarea alegerilor prin încălcarea dreptului la vot al românilor din străinătate.

Ai putea să-ți scoți pălăria gîndind că societatea autohtonă a ajuns la acel nivel de maturitate la care te mobilizezi prompt doar pentru că altuia i-au fost călcate drepturile civice.
Ai putea, dacă nu ți-ai aminti că faptele, per ansamblu, nu prea îndreptățesc asemenea optimism.

Românii s-au dovedit, în timp, nația cel mai puțin dispusă să-și strige drepturile în stradă, altfel decît grosolan manipulați ori de-a dreptul plătiți. Nu prea au ieșit la miting cînd s-au tăiat pensii, alocații și salarii – nejustificat, recunoaște azi pînă și FMI – cînd li s-au încălcat drepturile cele mai elementare, cînd au fost bajocoriți grosolan de clasa politică ori împotriva corupției.
Nu li s-a părut un pericol la adresa democrației că, de un sfert de secol încoace, rămînem în actele guvernului tot 18,5 milioane cu drept de vot, un fleac de vreo două milioane peste cifra reală.
Că neica-nimeni candidați strîng peste noape sute de mii de semnături false și nu-i ia nimeni la întrebări.
Că banul public e folosit la pomeni electorale, iar România termină anul fără proiect de buget.
Nu i-a prea interesat să iasă la vot pe 2 noiembrie, ziua cu cea mai scăzută prezență la vot din istoria prezidențialelor.
Au aplaudat cu entuziasm chiar, cu săptămîni în urmă, campanii virale neghioabe de tip ”Mă piș pe el de vot!”.

I-a deranjat, în schimb, că vreo cîțiva compatrioți din străinătate nu au mai apucat să voteze, deși, conform cifrelor oficiale, au votat mai mulți decît la ultimele alegeri prezidențiale.

Trecem peste faptul, încă și mai dubios, că în anumite metropole europene, gen Londra sau Paris, i-a apucat brusc amocul votării pe unii care nu se înghesuiau, probabil, la vot nici cînd erau în țară.
Scenarii pentru naivi.
În țară – apatie la vot, în străinătate, vioiciune maximă!
Haida-de.

Dacă s-ar fi aplicat sistemul din alte state democratice, potrivit căruia cine vrea să voteze merge să se înscrie pe liste din timp, garantat nu s-ar fi înscris nici jumătate din cei ”scandalizați” la această oră.

De dragul drepturilor încălcate celor plecați în străinătate, în țară iau amploare mitingurile de protest și se înregistrează deja conflicte violente.
Ciudat, se iese în stradă în orașe aflate printre codașele listei cu prezența la vot, în 2 noiembrie.
Încă și mai ciudat, protestele aduc aproape liberalii și băsiștii, două tabere cu interese diametral opuse.
PNL îl vrea președinte pe Iohannis, Băsescu pe Ponta, din motive lesne de înțeles. Doar prezența social-democratului la Cotroceni i-ar lăsa actualului președinte șansa relansării în politică. Dacă iese președinte Iohannis, soarta lui Băsescu e bătută în cuie.

Care să fie, atunci, explicația acestor mișcări de stradă?

Una simplă, în opinia noastră.

Și o miză importantă.

Scriam, pe 4 noiembrie, că nimeni nu prea ia în calcul un scenariu, acela în care Ponta nu doar cîștigă turul doi, ci o face chiar la un scor zdrobitor, să zicem de 15-20 de procente avans.

Mișcările de stradă arată că ne-am înșelat: cineva a luat, deja, în calcul asemenea scenariu și acționează în consecință.

Dacă Ponta ajunge la Cotroceni cu un număr masiv de voturi – desigur, grație numai slăbiciunii adversarului – va fi un președinte mai mult decît legitim, unul care multă vreme nu va putea fi contestat de nimeni, cu atît mai mult de un Traian Băsescu (7,4 milioane de voturi contra la referendum), ori de un Iohannis care riscă, pe lîngă rușinea la vot, să mai piardă și primăria Sibiu la Înalta Curte.

Un președinte legitimat de voturi multe însemnă unul foarte puternic, mai ales că are și guvernarea și majoritatea parlamentară de partea lui.

Înseamnă inclusiv un președinte care nu poate fi lesne aruncat în procedurile de suspendare, mai ales grație noii legi a referendumului de 30%, care intră curînd în vigoare.

O rețetă care nu convine, una peste alta, nici opoziției, nici anumitor cercuri de afaceri, nici unor grupări din serviciile secrete, pentru că nu toate se vor regăsi în spatele lui Ponta, în calitate de învingători.

Pentru a ”rezolva” problema e nevoie ca Ponta să-și înceapă mandatul cu o tinichea morală cît mai mare atîrnată de coadă, de vulnerabilizarea lui, iar asta e acuzația fraudării votului, prin blocarea unei părți a diasporei.

Faptul că, paradoxal, am avut unul dintre cele mai corecte voturi din ultimii ani, ori că cele cîteva sute sau mii de voturi neexprimate în diasporă nu ar schimba mai nimic, nu contează, atît timp cît se face gălăgie mediatică maximă și se strigă din toți rărunchii în stradă.

Reamintim că, acum doi ani și mai bine, nici acuzația de ”dottore”, cu tot ce a presupus ea, nu părea foarte eficientă, într-o țară în care toată lumea plagiază la greu. Repetată cu încăpățînare maximă, de nenumărate ori, a sfîrșit prin a reprezenta, totuși, o mare problemă de imagine pentru Ponta.

Probabil se mizează pe un scenariu similar, de aici încolo: Victor Ponta – președintele ilegitim, care a fraudat votul, o idee care va fi repetată mecanic, pe bandă rulantă.

Repetată de niște lideri precum Blaga, Predoiu, Iohannis, Orban și Atanasiu care vor trebui să acopere posibilul dezastru de la vot. (La fel cum eșecul lui Blaga la europene a fost acoperit cu ideea precipitată a fuziunii cu PNL).

Repetată de tandemul Băsescu-Udrea, alias 5%, care încă speră să devină pilonii viitoarei reconstrucții a dreptei.

Repetată de un candidat bătăios și de aplaudat pentru performanța ca independent, Monica Macovei, dar care nu vrea să înțeleagă că un lider știe și cînd să se recunoască învins.

E de așteptat ca în zilele care urmează pînă la alegeri, dar, foarte probabil, și după aceea, să se încerce cu orice preț întreținerea căt mai mult timp a flăcării protestelor de stradă. Nu pentru a schimba soarta alegerilor, misiune, practic, imposibilă de acum, ci doar pentru a plasa o bombă de imagine sub scaunul viitorului președinte.

E și ”firesc” să fie așa: odată resemnați cu gîndul că nu le ies planurile cum visau, lui Blaga, Băsescu, Udrea, Macovei & comp nu le rămîne decît planul B: să își salveze carierele și viitorul politic pe mîna ”tinerilor frumoși și liberi”, cam aceiași pe care îi vezi aruncînd petarde pe stadioanele mioritice. (Bogdan Tiberiu Iacob)

 

foto: observatorulph.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

11 Comentarii

 1. DRAGA ANA, UNDE A-TI FOST VOI, CAND 7,4 MILIOANE AU VOTAT LA REFERENDUM SA SCAPAM DE BASESCU? UNDE A-TI FOST CAND BATRANII ERAU SCOSI DIN CASA CU MASCATII, SA JURE PE BIBLIE PE CAPOTA MASINII?DE CE NU A-TI IESIT LA VOT? SA VA FIE RUSINE,VANZATORI DE TARA!!!

  • Am fost la mata s-o futem.. Bolovanilor, daca iese ponta o sa va futa si pe voi, dar o sa fie prea tarziu cand o sa va dati seama, sau poate o sa va placa…

 2. Cita incostienta pe capul unora ,nu sunteti informati ,voi munciti din greu si va lasati influientati de altii.Cum sa votezi cu Iohannis ,cind in spatele lui este toata camarilla Basesciana.Disperarea este ff mare ptr. ei ,se vor intimpla multe lucruri murdare ,atentie mare ,nu fiti superficiali!!!!

 3. Acei batrani au jurat pe capota masinii ca nu au fost la vot, ai omis sa mentionezi motivul. Imi pare rau ca au fost nevoiti sa treaca prin asta din cauza Tatucului Dragnea, care i-a trecut pe liste suplimentare prin alte localitati.

 4. bogdan tiberiu iacob, autorul articolului are boala pe iohannis de mult timp. de asemenea este si sluga lui ponta

 5. Domnule Bogdan Tiberiu Iacob, nu ma astept sa-ti ceri scuze pentru jignirile aduse pentru ca esti mult prea mic. Faci la fel ca cei ce urlau dupa revolutie catre cei din diaspora sau catre cei ce au reusit sa se intoarca dupa „caderea” comunismului : ” Voi nu ati mincat salam cu soia” . Cei mai multi dintre noi,( cei plecati )intelem mai bine ce se intimpla in tara pentru ca suntem neutri, pentru am invatat ce inseamna democratia nu doar ca pe un slogan. Oare e asa de greu de inteles ? Tu si cei ca tine incercati sa manipulati populatia Romaniei pentru interesele voastre. Eu sper si imi doresc ca natia romana sa se trezeasca , sa priceapa si cel ce e sclavul propii vieti ca masinaria a devenit un hirb si trebuie inlocuita … EU SUNT SI VOI RAMANE ROMANCA ORIUNDE MA VOI AFLA ! IMI IUBESC TARA SI NEAMUL CUM UN COPIL ISI IUBESTE PARINTII, CUM O MAMA ISI IUBESTE FII !

  • Pentru ce sa-si ceara scuze? Cum incearca sa manipuleze? Esti oarba sau ce…?
   Fa, neutro, mai bine ti-ai iubi patria adoptiva, te-ai integra acolo si ai incerca sa intelegi realitatea de la fata locului. Ne-ai face un mai mare serviciu. Acum, tristilor ce sunteti, atarnati intre doua lumi, neintelegand-o pe nici una.

 6. Isterie generala intretinuta de agentii de influenta disperati, scoliti in manipulare. Nu va mirati de jignirile si grosolaniile multora de pe net, in asemenea cazuri se reactiveaza tot psihopatul.

 7. Teoria conspiratiei reprodusa de o mangusta…Aplauze!

 8. E incredibil cate energii a declansat articolul.Sigur, unele din ele remunerate, dar sunt si oameni care cred sincer in ceea ce spun!Din pacate ,autorul are dreptate iar Basescu este iarasi intr-o postura win-win!Daca va castiga Ponta devine liderul opozitiei, daca iese Iohannis scapa de puscarie !Sigur ca nu e in regula ca nu au putut vota oamenii la unele sectii, dar ar fi interesant de vazut de la ce partide erau cei care nu s-au prezentat in birourile sectiilor de votare si cine au fost presedintii sectiilor cu probleme.E si prostie, dar si multa manipulare.Este de inteles ca multi romani voteaza in strainatate cu Iohannis si Macovei,dar e curios ca nu isi dau seama ca astfel ii aduc la guvernare tocmai pe cei din cauza carora au plecat din tara!

 9. BASISTI DIN TOATE TARILE, UNITI-VA !

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998