CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Adevarata miza Isarescu

0 comentarii / 1792 vizualizări / 6 decembrie 2013

Pana de curand, numele lui guvernatorului Bancii Nationale era legat doar aluziv de o viitoare candidatura la prezidentiale. Mai degraba il identificam in diferite cercetari de piata cu intrebari deschise, rezultatul fiind o confirmare repetata a increderii de care el se bucura in randul cetatenilor. Nu a existat insa, oficial, nici un fel de implicarea a sa in viitoarea campanie electorala. Contele Etienne Davignon, liderul informal al Grupului Bilderberg, cea mai importanta organizatie discreta din lume in ceea ce priveste ierarhizarea puterii in diferite state, ar putea schimba lucrurile. Astfel incat Isarescu ar putea deveni, la vedere, un prezidentiabil. Ce sanse are un asemenea scenariu? Si cine este interesat de el?

Ce face, in general, Grupul Bilderberg si cum poate el influenta electoratul unui stat? Este evident ca nu Grupul Bilderberg, alcatuit din cei mai puternici oameni ai mapamondului, voteaza. In mod direct, aceasta organizatie nu poate face nimic. Dar indirect? Indirect poate face enorm de multe lucruri. In primul rand, lobby. Identificand un personaj care se bucura de credibilitate interna si externa, Grupul Bilderberg poate amplifica aceasta calitate si poate face in asa fel incat ea sa devina publica. Cu alte cuvinte, ne-am putea astepta ca, in mod direct ori aluziv, diversi sefi de state sau inalti oficiali ai unor organizatii internationale, care, la randul lor, se bucura de credibilitate, sa incerce sa-i incurajeze pe romani in directia alegerii lui Isarescu in calitate de presedinte. Ceea ce, implicit, inseamna decredibilizarea altor candidati. Grupul Bilderberg poate influenta, in mod indirect, si atitudinea serviciilor secrete ale unei tari ca si a institutiilor de forta. Acestea pot avea, in limite relativ constitutionale, o influenta consistenta, de pana la cinci la suta, asupra rezultatului votului. Ceea ce este insa esential este ca o asemenea campanie, subtila dar insistenta, ar putea schimba intrucatva optica unor partide politice si a unor organizatii civice vizazi de viitorul clasament al prezidentialelor. Sa recunoastem ca un asemenea proces a si inceput. Ceea ce deja este vizibil e omniprezenta lui Mugur Isarescu, care niciodata nu a declarat ca va candida si despre care nicio formatiune politica nu a spus ca-l va sustine, in sondajele de opinie. Unde, de obicei, se plaseaza pe primul loc.

Indiferent de aparente, indiferent de toate declaratiile politice pe care le auzim, un fapt este in afara oricarei indoieli: Traian Basescu intentioneaza ca, dupa expirarea mandatului sau prezidential, sa ramana un important jucator politic. Intrucat este greu de presupus ca va putea deveni o eminenta cenusie a viitoarei puteri – pentru ca nebuloasa politica pe care o pastoreste nu se bucura de suficienta reprezentativitate –, scopul sau nu poate fi altul decat acela de a deveni, incepand din 2015, liderul opozitiei. Liderul unei opozitii de dreapta.

Daca Basescu are acest obiectiv, atunci mai putem trage si o alta concluzie. Oricat de mult, la nivel public, Traian Basescu intra in coliziune cu Victor Ponta, cei doi alearga totusi pe culoare diferite. Ponta este liderul de stanga al socialistilor, in timp ce Basescu nu este, dar doreste sa devina, liderul dreptei. Uriasul scandal declansat intre cele doua personalitati politice, in mod paradoxal, le aduce ambilor beneficii.

Si atunci care este tinta? Tinta este Crin Antonescu. Pentru a deveni liderul dreptei, Traian Basescu are nevoie ca Antonescu sa piarda prezidentialele, ca PNL, sub socul acestui esec, sa se demanteleze, fie si partial, sa iasa de la guvernare, fie si fragmentat, si, astfel, in baza principiului divide et impera, finalmente, el sa fie beneficiarul acestor procese politice.

Plasarea pe piata, in calitate de competitor prezidential, a lui Mugur Isarescu indeplineste exact acest rol. Daca Isarescu se califica in turul doi, atunci, indiferent de cine va castiga prezidentialele, obiectivul lui Basescu este atins. Pentru ca o asemenea calificare presupune eliminarea lui Antonescu. Daca Isarescu nu se va califica in turul doi, dar va candida, va juca un rol substantial in faramitarea electoratului de dreapta. Si atunci altcineva decat Antonescu s-ar putea califica in turul doi. Sau chiar Antonescu, dar avand in spate un electorat subtiat si nehotarat.

Ce rezulta din scenariul de mai sus? Ca adevaratul inamic al lui Crin Antonescu este Traian Basescu. La fel cum adevaratul inamic al lui Basescu este Crin Antonescu. Sper ca nimeni sa nu se amageasca! Sper ca nimeni sa nu iasa pacalit nici din jocul presedintelui, nici din interventia Grupului Bilderberg! (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998