CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Adevarata miza: Ridzi, victima scandalului sexual de la Chisinau

0 comentarii / 1507 vizualizări / 15 iulie 2009

Ciudata „demisie” a Monicăi Ridzi, despre care ea însăși a aflat, se pare, cu două ore înainte de a se produce, iar greii PDL, cu foarte mici excepții, au fost informați prin SMS, are legătură, după toate probabilitățile, cu scandalul sexual de la Chișinău, un cartof mai mult decât fierbinte în mâinile lui Traian Băsescu, pe care acesta a ținut să îl „arunce” în stilul său deja consacrat: printr-o diversiune mediatică. Nuică, agent pe stil vechi și nou?Presa speculează că Ridzi a demisionat pentru că Băsescu ar fi intrat în posesia unor sondaje care atestă căderea sa, pe fondul scandalului de la MTS, că ministresa a cedat psihic, că Băsescu a reacționat instinctiv, deci pe negândite șamd. Mult mai plauzibilă pare, însă, ipoteza că demisia/demiterea grabnică a lui Ridzi a avut menirea de a îngropa mediatic scandalul de la Chișinău, unde consulul român a fost nevoit să demisioneze după ce s-a dat publicității o filmare cu el făcând sex cu o angajată a consulatului, de origine moldovenească, cel mai probabil o agentă a serviciilor secrete locale. Dincolo de faptul că acest scandal monstruos aruncă o pată de neșters asupra diplomației românești, iar simple scuze prezentate de MAE nu sunt suficiente, problema trebuie abordată și din alt unghi. Mai exact, despre consulul român Ioan Nuică există informații neoficiale că ar fi nu doar agent acoperit al SIE, ci chiar șeful rezidenței române din Moldova, adică șeful agenților noștri de peste Prut. Cotidianul „Curentul”, care a amorsat scandalul, scrie că Nuică a fost ofițer al unității de contrainformații externe UM 0195 și amintește că el a lucrat înainte de 1989 în țările arabe, unde – nu-i așa? – erau trimiși civili pur-sânge. El a mai fost consul și în Israel și Iran, de asemenea țări extrem de „grele” din punct de vedere diplomatic, unde selecția diplomaților mai mult sau mai puțin autentici era foarte riguroasă.

Ion Cristoiu: „Băsescu are o problemă foarte mare!”

De remarcat că scandalul sexual a fost aruncat pe piață – nu se mai îndoiește nimeni că e mâna serviciilor secrete moldovenești la mijloc – cu doar câteva zile înainte de alegerile anticipate din Moldova, programate pe 29 iulie. Ultimele alegeri, se știe, au fost marcate de scandaluri violente, de acuzații oficiale privind implicarea României în treburile țării vecine și de expulzări de diplomați români. Acum, „execuția” lui Nuică pare să reprezinte un avertisment tăios pentru Traian Băsescu să stea în banca lui, la alegerile viitoare. Desigur, presupunând, ipotetic, că șeful staului român ar intenționa să se amestece, cumva, în ciorba politică de peste Prut.

Analistul politic Ion Cristoiu declară, pentru Inpolitics, că „diplomația românească și serviciile secrete de la noi au încasat o lovitură teribilă, iar Traian Băsescu are o problemă foarte mare”. El spune că „rostogolirea unui asemenea scandal în media reprezintă un pericol major pentru președintele român și de aceea a simțit nevoia să îi pună capăt într-un mod disperat, prin forțarea demisiei Monicăi Ridzi, într-un moment care nu anunța nici pe departe un asemenea gest. Dacă se confirmă că dl.Nuică este șeful spionajului românesc din Moldova, înseamnă că unda de șoc ar atinge atât Palatul Cotroceni, cât și SIE și Ministerul de Externe, unde ar trebui să se înregistreze demisii la vârf. Compromiterea consulului român este un prim pas, al doilea va fi interzicerea, cred eu, a accesului ziariștilor români la alegerile din 29 iulie…Regetabil e, însă, faptul că un om cu experiența diplomatică, nu spun de altă natură, a domnului Nuică a putut să fie lucrat operativ într-un asemenea hal, deși se știa că mediul din țara vecină nu este tocmai cel mai prietenos cu diplomații români, în lumina ultimelor evenimente. Cum, la fel de regretabil este că presa de la noi a mușcat cu atâta lejeritate momeala mediatică aruncată de președinte și s-a repezit să vadă cu totul alte dedesubturi ale demiterii doamnei Ridzi decât cele reale. Adevărata miză a debarcării ministrului Sportului, pe nepusă masă, marți după-amiaza, după ce președintele primise, probabil, ultimele rapoarte la SIE, este scandalul sexual de la Chișinău, care îi dă lui Băsescu o lovitură cumplită și trebuia rapid îngropat”. (Bogdan Tiberiu Iacob)

UPDATE – Norica Nicolai: „Sper ca demisia Monicăi Ridzi să nu aibă legătură cu scandalul de la Chișinău” „Sper din toată inima ca precipitarea demisiei Monicăi Ridzi să nu aibă legătură cu scandalul diplomatico-sexual de la Chișinău, pentru că acest lucru ar putea accentua problemele de imagine create țării noastre. Având în vedere că se apropie alegerile din Moldova, fac un apel la președintele Traian Băsescu să gestioneze cât mai responsabil relațiile cu statul vecin, pentru a nu se naște din nou interpretări legate de o prezumtivă implicare a României, și să ia măsuri pentru asigurarea protecției cetățenilor români de peste Prut. De asemenea, consider că, după propulsarea doamnei Monica Macovei la președinția Delegației PE pentru Republica Moldova, și PDL, ca partid politic de guvernământ, ar trebui să își asume explicit gestionarea relațiilor cu Moldova și să acționeze în consecință” se arată într-o declarație remisă Inpolitics de către europarlamentarul liberal Norica Nicolai.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998