CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Adevaratele bombe din cartea Adrianei Saftoiu

6 comentarii / 6914 vizualizări / 27 mai 2015

Abia lansată, cartea ”Cronică de Cotroceni” a Adrianei Săftoiu s-ar putea să fi bătut un record: cele mai multe cronici în media ori pe rețelele de socializare din partea unor personaje care, de fapt, nu au citit-o. Există, deja, un portret al lucrării care circulă, fără prea mare legătură cu realitatea, acela de carte ușurică, cu bîrfe de alcov. Cea mai vehiculată poveste e cea a Elenei Udrea cocoțată pe biroul președintelui. În fapt, cartea are doar cîteva picanterii, multă analiză psihologică – neașteptat de lucidă- și cîteva dezvăluiri de o gravitate maximă. În rîndurile care urmează, vom încerca să sintetizăm la maximum cîteva dintre adevăratele bombe ale Adrianei Săftoiu, în opinia noastră, unele despre care s-a mai auzit în anumite cercuri, altele în premieră absolută.

CINE A NĂȘIT ALIANȚA D.A.
Alianța PNL-PD a fost sugerată de consultantul israelian Tal Silberstein, într-u studiu realizat în 2002 din care rezultă că respectiva asociere e singura capabilă să învingă PSD.

BĂSESCU A LUPTAT ÎN CAMPANIA DIN 2004 CU SPAIMA DE PUȘCĂRIE
”Miza personală a lui Traian Băsescu a vizat și libertatea sa. Era aproape convins că Adrian Năstase nu se va da în lături să folosească orice mecanism pe care îl va avea la îndemînă pentru a-l trimite la închisoare. Avea nevoie de timp ca să-și rezolve problema dosarului Flota(…) Înțeleg că dosarul nu îi dă pace și că acolo ticăie un ceas amenințător (…)Cu Adrian Năstase președinte, Băsescu era convins de verdict: vinovat!”.

CE ERA DOCUMENTUL SECRET DAT DE BASESCU LUI NASTASE IN FINALA PREZIDENTIALA
”În campania din 2004, Traian Băsescu a primit un document din dosarul scriitorului Sorin Titel. Erau acolo referiri la orientarea sexuală a mai multor persomaje, printre numele pomenite fiind și cel al lui Adrian Năstase. Nu a folosit-o public. S-a limitat, totuși, să i-o înmîneze lui Adrian Năstase la prima confruntare organizată de TVR cu toți candidații”.

A DEMISIONAT PLEȘU DUPĂ CE BĂSESCU L-A ÎNJURAT DE MAMĂ?
Un zvon care a circulat la ceva vreme după neașteptat demisie a lui Andrei Pleșu de la Cotroceni e confirmat, fie și parțial, în carte: Pleșu a fost jignit sever de Băsescu. ”Ne întorceam la București după vizita în Germania(…)Aterizăm și Președintele se pregătește pentru declarația de presă. Andrei se apropie ca să îi ofere informația cerută. Traian Băsescu îl respinge brutal. Nu are nicio justificare rațională pentru comportament, decît o meschinărie stupidă. Plăcerea de a umili. În ziua următoare, Andrei își anunță demisia”.

RAPIREA DIN IRAK, O ACȚIUNE ARANJATĂ DE BĂSESCU ȘI SERVICII
Unul dintre cele mai interesante capitole e cel dedicat răpirii din Irak, din 2005, eveniment despre care Săftoiu sugerează, foarte discret, că ar fi fost aranjat pentru a satisface nevoie noului președinte de a-și construi o imagine de erou în ochii nației, o obsesie, de altfel, remarcată pe tot parcursul mandatelor.
”A fost un erou în mica celulă de criză, acolo s-au reaprins instinctele vitejești, cele pe care le invoca din ce în ce mai des, în recompunerea comandatului de navă care trece vasul prin flăcări și salvează oameni(…) Gustul pentru eroismul provocat a devenit, ulterior, o constantă(…) Eroii provocați, care își confecționează pericole(s.n.) zone de conflict care cer o intervenție salutară, sunt doar caractere agitate care cer lumina reflectoarelor. Impresia pe care mi-a făcut-o, în primăvara lui 2005, a fost că își propusese să fie erou. Primul cadru: ziariștii răpiți în Irak”.

BĂSESCU A VRUT, EL ÎNSUȘI, RETRAGEREA TRUPELOR ROMÂNEȘTI DIN IRAK
E binecunoscut scandalul provocat de decizia premierului Tăriceanu și a ministrului Apărării, Teodor Atanasiu, de a retrage, parțial ori total, trupele românești din Irak, soldat cu demiterea celui din urmă de către președinte. Surpriză, însă, Săftoiu dezvăluie că Băsescu însuși avea această intenție, dar s-a repliat rapid cînd a văzut feed-backul negativ al americanilor la propunerea premierului: ”Președintele a speculat greșeala lui Tăriceanu și Atanasiu care s-au hazardat cu acel anunț, în contextul în care președintele lua în calcul, într-adevăr, o posibilă reducere a efectivelor militare din Irak. Opțiunea pro-americană a lui Băsescu apărea și mai evidentă în contrapartidă cu declarația premierului liberal. De altfel, pe coridoarele guvernului și ale Cotrocenilor se auzea reproșul că Ungureanu (ministrul de Externe n.n.), constrîns de Băsescu, bloca organizarea unei vizite oficiale a premierului în SUA”.

VOSGANIAN, „EXECUTAT” PENTRU CĂ ERA OMUL LUI VÎNTU
Un alt mister dezlegat e celebrul incident de la momentul nominalizării lui Varujan Vosganian pentru postul de Comisar European, cînd, brusc, în presă a apărut informația, încă nedovedită, că acesta ar fi fost ofițer acoperit al fostei DIE, ceea ce a dus la retragerea lui din cursă. În fapt, ”au fost diverse motive, între care relația cu Vîntu”, scrie Săftoiu.

UDREA, MONITORIZATĂ DE SERVICIILE SECRETE
În perioada venirii la Cotroceni, Elena Udrea ar fi fost verificată la sînge și declarată curată de serviciile secrete. ”Cînd, în 2007, îi spuneam că se vorbește des și mult despre afaceri ilegale care aveau legătură cu anturajul doamnei Udrea, mi-a răspuns: ”A fost monitorizată șase luni de serviciile secrete și mi-au dat un dosar curat. Nu mă iau după presă și bîrfitorii tăi”.

PATRICIU SI TRAFICUL DE ARMAMENT
Un episod dramatic relatat în carte este despre o gafă a președintelui care putea declanșa un scandal de mari proporții, în timpul unei vizite oficiale în Qatar. În cadrul unei întîlniri neoficiale cu ziariștii români care îl însoțeau, Băsescu își dă drumul la gură pe teme fierbinți: ”Aud numele Dinu Patriciu. Întorc capul spre președinte și îi fac un semn discret, sugerîndu-i băgare de seamă la ce spune. Ca și cum nu ar înțelege, continuă să vorbească despre dosarul lui Patriciu, trafic de arme etc”.
Acel Dinu Patriciu care avea să cîștige un proces răsunător din cauză că fusese interceptat ilegal de SRI. Norocul lui Băsescu a fost că niciun ziarist din cei prezenți nu a relatat povestea respectivă.

DE CE A ZBURAT MONA MUSCĂ DIN POLITICĂ
Pentru că a avut nefericita inspirație ca, la finele anului 2005, la gala TV ”Zece pentru România”, cînd a cîștigat premiul pentru cel mai bun ministru și cel mai bun parlamentar, să declare, la microfon, că dacă ar fi fost bărbat, ”Traian Băsescu ar fi avut un adversar serios”, în condițiile în care sondajele îi dădeau aproape la paritate. Cîteva luni mai tîrziu, i-a fost scos din arhive dosarul de informatoare, iar restul se cunoaște.

BOMBA NUCLEARA: BASESCU, AVERTIZAT DE MOSCOVA IN PRIVINTA ELENEI UDREA?
Poate cel mai misterios paragraf din cartea Adrianei Săftoiu este o relatare directă a lui Mihai Răzvan Ungureanu, care sugera că Elena Udrea, în perioada cînd era șefa cancelariei prezidențiale, avusese ceva probleme pe relația cu Rusia, în urmă căreia i s-a interzis accesul la documente secrete și, finalmente, i s-a impus și demisia de la Președinție.
Pe fondul unui eveniment din octombrie 2005 pe care Săftoiu nu reușea să-l decripteze – de ce Băsescu i-a cerut ei să fie cea care îi solicită Elenei Udrea demisia de la Cotroceni – fosta consilieră relatează, în carte: ”Mi-e greu să descifrez misterul. De ce mi-a cerut (Băsescu n.n.) să-i comunic eu demisia? M.R.U. îmi povestește, printre vorbe amețitoare, că înainte cu ceva luni – o perioadă de vreo două săptămîni, constatasem noi, cei din palat, accesul doamnei în palat nu mai era atît de direct și prelungit în cabinetul președintelui – aflase ceva foarte tulbure. O chestie cu Moscova, cu o notificare din partea rusă, ceva ciudat…Nu știu căt de adevărată e povestea. Acum tind să cred că demisia ei era necesară ca să o îndepărteze de acele documente secrete, la care avea acces liber și necontrolat”.

Cu cîteva luni înaintea acestui incident, mai trebuie spus, Elena Udrea îl însoțise pe Traian Băsescu în celebra vizită în Rusia, unde întrevederea cu Putin fusese marcată de un incident neobișnuit, șeful statului făcînd jumătate de oră anticameră la cel rus.
Evenimentul de mai sus se împletește, în aceeași carte, cu alte suspiciuni, la fel de grave, la adresa Elenei Udrea.
”S-a vorbit des, cu voce tare sau șoptită, că Elena Udrea a fost infiltrată de nu știu care serviciu secret, cu scopul de a-l controla pe Băsescu. Sau cu alt scop, dar sigur infiltrată de serviciile secrete” mai scrie consilierul cu cea mai îndelungată carieră pe lîngă Traian Băsescu. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

6 Comentarii

 1. Doamna saftoiu se comporta in continuare ca femela porcului.. Iese pe la televiziuni di ne asigura ca nu cancanul este scopul cartii sale,ca sunt probleme grave etc. Iar apoi pluseaza pe ideile fixe ale unui sociopat care se preocupa de orientarea sexuala a celui mai puternic si mai stralucitor adversar al sau – Adrian Nastase… care are doi copii foarte frumosi si destepti pe care in mod sigur nu i-a facut la betie si nici cu dame dubioase sau cu tare sifilitice specifice meseriei sale,de marinar perpetuu beat si esuat prin bordeluri. In fond,madama asta l-a inventat pe basescu,l-a insotit de la Ministerul Transporturilor pana la Cotroceni,unde a dat peste cealalta fufa…Ea spune doar cat i se pare ei ca merita sa stim,in fond este o reglare de conturi intr-o tripleta de kurve de partid si de stat.

 2. adica saftoiu sugereaza ca udrea era agenta moscovei. udrea l-a avut ca avocat pe ponta . concluzia e clara.

 3. […] sursa: inpolitics.ro […]

 4. Udrea este agent MOSSAD pe filiera Bittner.

 5. O societatea vraiste – plina de barfe si de oameni carora asta le hraneste sufletul, iar la unii buzunarele
  Sa presupunem ca aceasta carte ar fi scrisa numai cu adevaruri – si?!
  Saftoiu era fata mare intre toate aceste intamplari?! Nepihanita ?!daca a observat asa de exact totul de ce nu a plecat repede, repejor de acolo si din politica?!
  Ce vrea sa ne spuna ca acum ca vicepresedinte la pnl treaba merge altfel , in stilul stenogramelor cu Atanasiu nu?!
  Hai ca chiar te apuca greata. Numai ieri presedintele cel nou a aniversat 25 de ani de avocatura a unui fost turnator securist declarat de justitie….
  Despre ce trebuie oare sa vorbim si despre ce nu…si mai ales e important cum vorbim.
  Banuiesc ca si povestea cu saftoiu ca sef la servicii de vina e tot Basescu desi Saftoiu s-a comportat asa cum toata lumea a vazut ?! Asa e viata cineva trebuie sa dea vina pe altcineva pentru ca el sa para curat…
  Povestea cu Peter Imre si Saftoiu doamna o fi fost adevarata ?!- asta ca sa pastram linia..
  Asa ni s-a intamplat noua ca popor si cu Ceausescu ….au scapat de el in numele poporului si priviti ce bine ne merge citind carti cu impresii, povestiri din Cotroceni….Perfect – de asta are nevoie poporul….iar aurul se cara ……lemnul la fel, terenurile nu mai sunt ale nostre, fabricile si uzinele au disparut, scoala , sanatatae se degradeaza pe zi ce trece, monumentele sunt demolate sau parasite ……..dar avem carti Saftoiu, Copos, Voiculescu, Becali, Iohannis…..scriitori noi ai timpurilor noastre….desi noi inca nu ne-am lamurit trecutul
  Imi pare rau, nu am de ce sa cred ca Saftoiu este un om onest iar povestile ei sunt contrazise de alti consilieri. Il invoca pe Plesu ca da bine …o fi avut acordil lui pentru aceasta relatare?! Plesu nu a comentat niciodata nimic….chiar daca l-a injurat Basescu…..
  Sau pare totul doar un plan bine gandit de data asta de alta tabara ….Nu s emai potrivesc personajele si atunci trebui schibate , trebuie inventataea chestii pentru mintile multimii……
  Urmeaza oare Coldea?! nu ca m0ar interesa …dar cu siguranta urmatorul o sa slujeascva noii stapani…iar saftoiu ne asigura ca o sa-i slujeasca altfel , corect , curat, ….cu altii gen cel ce si-a aniversat avocatura de 25 de ani in prezenta noualui conducator.
  Stiti la tara pe bancuta stau babele si trece una tanara frumoasa cu fusta scurta, parfumata – vopsita aranjata ….una spune ca stie ea ca s-a culcat cu unul, alta spune ca e maritata din interes, e implicata in afaceri la oras……cealalata se mira si cele dpua spun ca asa stiu ele…….fata e fata popii ….isi fac cruce toate trei……! care o fi adevarul?!
  Asa si cu Saftoiu.
  Victor Ponta a plagiat unii spun ca da altii spun ca nu ….lui Ponta i s eparte ca nu a plagiat …..
  Unii spun ca a fost ofiter acoperit altii spun ca nu sunt dovezi….iata Ponta jubileaza……
  Ponta este intr-o buna guvernare si intelegere intr-un blat TOTAL cu pnl -ul in care saftoiu este vicepresedinta,,,,
  Uite cine vorbeste!!!!!
  Eu alegator nu dau doi bani pe acesata carte Saftoiu este un om politic si chiar adevarat sa fie totul este si ea de acolo dintte ei, se pare ca-i place acum incerca alta varianta…oare ce povesti o sa mai scrie?!
  Acum cand toti dau cu noroi in Baserscu inca o galeata ce importanta mai are?!
  Poate o sa devina in sfarsit opozantii lui Basescu fericiti….daca vor reusi sa-l termine. ( ciudat este ca intre ei se afla si unii care au trait fericiti in regimul Basescu asa cum era el).
  CE popor, ce politicieni….ce societate…..?! Mi-e greata.
  Este doar o alta opinie ….si sper ca am dreptul la ea ca si dna saftoiu

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998