CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Adevaratele motive pentru care Kovesi a primit Legiunea de Onoare

1 comentariu / 8233 vizualizări / 8 iunie 2016

Sărbătoare mare la DNA: ambasadorul Franței la București, Francois Saint-Paul, i-a conferit marți Laurei Codruța Kovesi însemnele de cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare. Nu e foarte clar pentru ce merite a făcut-o, nici ce valoare mai are această distincție extrem de contestată în Franța și care a fost acordată unor condamnați penal de răsunet, de la noi. Am avea noi, însă, o ipoteză.

La ceremonia de la ambasada Franței, Laura Kovesi a dedicat medalia marii familii a DNA, dar a fost însoțită, în primul rînd, de propria familie: mama, tata, fratele, cumnata. ”Doresc să dedic această distincție familiei mele care întotdeauna m-a susținut și la bine, dar mai ales la greu, și tuturor colegilor care ați fost alături de mine și sunteți alături de mine”, a afirmat Kovesi, cu lacrimi în ochi, într-un discurs ca la Oscar.

Încă mai simpatic a fost discursul ambasadorului francez, care i-a înșirat, în primul rînd, meritele sportive din tinerețe, ca jucătoare de baschet și a terminat remarcînd că e cea mai tînără femeie șefă a Parchetului General, deși singura de pînă acum.

Saint-Paul a explicat acordarea medaliei prin aceea că Laura Kovesi a arătat curaj și devotament în combaterea corupției.

În mod cert, însă, adevăratul motiv al acordării Legiunii de Onoare trebuie să fie, zicem noi, altul.

Anume dorința Franței de a stimula, indirect, reluarea anchetelor mari ale DNA în dosare care privesc companii franceze-gigant, precum scandalul EADS ori Veolia-Apa Nova, peste care s-a cam pus praful de mult.

În fine, mai trebuie spus că, de ieri, Laura Kovesi împarte decorația primită cu vreo cîțiva dintre cei mai celebri ”clienți” ai săi: Adrian Năstase, Sorin Oprescu, Șerban Mihăilescu, Călin Popescu Tăriceanu, Aristide Roibu, la care se mai adaugă nume de prestigiu precum Nicolae Ceaușescu ori gen.Nicolae Pleșiță.

Nici nu e mirare că Legiunea de Onoare a devenit faimoasă, de la o vreme, mai mult pentru refuzul ei de către mari personalități, decît pentru acceptare.
La urma-urmei, încă de acum vreun secol, marele compozitor francez Erik Satie spunea: ”Nu este totul să refuzi Legiunea de Onoare. Trebuie mai întâi să nu o meriți”. (B.I.)

 

foto: fluierul.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. ^ Ei, nu…Da’ averea aia nesimtita cum si-a facut-o??? Din slariul lui modest de bugetar sau din indemnizatia de gigolo din tinerete…Hai sa fim seriosi, nu mai fiti prosti si inchideti ochii la toti penalii si puscariabilii….

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998