Adevaratul mesaj al lui Basescu: dispar curind actualele partide?
1 comentariu / 2367 vizualizări / 15 aprilie 2014
De ieri, scena politică a luat foc în urma unor declarații ale președintelui făcute la Realitatea TV, cum ar fi amenințările de tip mafiot la adresa familiei unei senatoare. Cu toate că interviul a fost presărat de asemenea răbufniri, o analiză mai
atentă relevă că adevăratul mesaj e cu totul altul, de-a dreptul tulburător, și care ar putea anunța nu o reformă în politică. Ci o adevărată revoluție.
La Realitatea TV, Băsescu a fost în mare formă. Mai sigur pe el ca oricînd, a dat în toată lumea, chiar dacă atacul la Vrînceanu Firea a ieșit mai mult în evidență. A dat în Meleșcanu, pe care aproape l-a făcut boșorog, deși el l-a numit în fruntea dinamicului SIE la o vîrstă peste cea de pensie; a dat în Dan Voiculescu, anunțînd apriori, incorect, că nu îl va grația dacă va fi condamnat, deși asemenea cereri se analizează atent, poate există motive reale; a dat în Ponta, în Dragnea, a anunțat că urmează alte condamnări în dosarul referendumului, a dat în neamul Brătienilor, care nu au fost chiar toți buni, a dat în ”lacheul” Oprea, în Ghiță cel ”toxic”, în Alina Mungiu și al ei soț și tot așa.
Un ”ambalaj” verbal destul de spectaculos, dovadă că face agenda presei de 48 de ore încoa. Un atac în forță din partea unui lider căruia ultimele evenimente internaționale îi suflă, din nou, puternic în pînze.
Dincolo de bălăcăreală, însă, interviul din week-end are un leit-motiv, o temă centrală care a revenit obsesiv, de mai multe ori în discuție.
O temă care merită toată atenția.
Președintele a vorbit insistent despre dispariția actualelor politice și apariția altora noi, în locul lor. Nu de refomare. Ci de dispariție efectivă.
”Această clasă politică şi-a încheiat misiunea. Toată clasa politică şi-a încheiat misiunea (…)Clasa politică, uitaţi-vă, toată are rădăcinile în anii ’90. Că vorbim de liberali, să mă lase cu Brătienii, nici nu calcă ei pe urmele Brătienilor (…) Liberalii sunt din categoria educată înainte de revoluţie. PSD-ul sunt urmaşii PCR-ului. PDL-ul este rupt din FSN, din FSN-ul lui Iliescu” a spus el.
Ce ar trebui să vină în loc?
Răspunde președintele: ”PMP-ul e o construcţie nouă, care aş vrea să plece de aici. Şi alte partide trebuie să plece de aici (…)Poate partidul lui Neamţu să vină şi el de aici, poate partidul lui Ungureanu. (…) PDL-ul este proiect închis, şi o să cred că cea mai bună şansă pentru România ar fi cu partide noi”.
”Partidele actuale şi-au terminat misiunea”
”Toate partidele din România, v-o spune un om care pleacă în trei, patru luni, cinci luni, toate partidele cu rădăcinile în anii ’90 şi-au epuizat capacitatea de a mai face bine României. Trebuie o altă clasă politică. În partidele astea, eu m-am uitat şi la liberali şi la PSD şi la PDL, ar fi generaţia asta de 40 de ani care este, acum trebuie să-i dai drumul, nu să ţii capacul pe ea, vii cu Blaga peste băieţii ăştia de 40 de ani şi femeile astea de 40 de ani, vii cu bolşevismul biruitor (…)Deci, partidele actuale şi-au terminat misiunea. Ele trebuie să-şi extragă din ele partea care poate duce ţara mai departe. Din păcate, ce observ la PSD, pentru că au o generaţie de politicieni de 40 de ani, dar sunt de talia lui Ponta, ca să nu spun de teapa lui Ponta. Corupţi, profund corupţi, fără valori” a mai spus Băsescu.
Și a adăugat, întărind: ”Ţării îi trebuiesc acum nişte forţe politice noi, forţe politice…Forţe politice care să ia ţara de unde este ea acum. Cei care şi-au consumat capacitatea de a mai face bine ţării şi de a o moderniza au făcut ce au putut din ’90 şi până acum – generaţia lui Blaga, generaţia lui Mitrea, Ion Iliescu&Co, generaţia lui Crin Antonescu”.
Foarte interesantă această abordare inedită a președintelui, care vine imediat după ce Victoria Nuland a anunțat oficial decizia SUA de a declanșa o mare campanie anticorupție în Estul Europei.
Interesantă pentru că, așa cum arătam deja, zilele trecute, într-un articol, ultima mare asemenea campanie sprijinită de SUA, celebra Mani Pulite din Italia anilor 90, s-a soldat nu doar cu arestarea unor corupți, ci și cu desființarea celor mai mari partide din țară, care conduseseră guvernele de după al doilea război mondial.
Locul lor a fost luat de partide noi, apărute uneori peste noapte.
Nu e întîmplător faptul că, după ce a bătut palma cu americanii, Băsescu și-a transferat partidul de pe stînga pe dreapta, în 2005-2006. La vremea respectivă, puțini vor fi făcut legătura cu faptul că americanii au asociat dintotdeauna stînga europeană cu comunismul, și preferă colaboratorii de dreapta.
O lecție înțeleasă și de Năstase, printre primii care au analizat, în anii 2000, varianta cel puțin surprinzătoare de a trage PSD mai spre dreapta, pe vremea cînd încă spera în menținerea la putere și într-o relație mai strînsă cu americanii.
Chiar și Ponta, în goana disperată după sprijinul american, pînă de curînd, vorbea de același lucru: un PSD deplasat zdravăn dinspre stînga, un premier de centru dreapta al unei guvernări USL, musai refăcută, chiar și un președinte de dreapta sprijinit de al său partid. Ca să obții sprijinul Washingtonului se poate sacrifica, la o adică, chiar și moștenirea ideologică a lui Iliescu.
Traian Băsescu, însă, merge mult mai departe: el nu vorbește de reformarea unui partid, ori de cosmetizarea sa. Ci de tabula rasa pe scena politică actuală și reorganizarea ei totală pe baze noi, mai tinere, mai proaspete. Și nu peste ani și ani, ci acum, rapid. Dovadă devansarea lansării PMP, care, inițial, trebuia lansat abia în perspectiva alegerilor din 2016. Ceva – conflictul din Ucraina, probabil – a precipitat evenimentele.
Faptul că partidele politice din statele foste comuniste au devenit niște structuri închise, corupte și nereformabile a fost deja scos în evidența acum cîțiva ani, cu prilejul unei reuniuni la nivel înalt soldate cu Declarația Internațională de la Praga privind guvernarea și măsurile anticorupție.
A venit momentul unei acțiuni în forță, se pare, și în această parte a Europei, după modelul italian, care să aducă schimbări din temelii ale scenelor politice.
Marea întrebare este cine supraviețuiește și cine va fi sacrificat, dintre actualii lideri politici.
O întrebare care începe să dea multora tot mai multe frisoane, dovadă agitația de nedescris, în special la nivelul celui mai mare partid autohton, PSD, mai mult ca sigur prima țintă de pe lista neagră. (Bogdan Tiberiu Iacob)
Cineva isi bate joc rau de basescu !
A devenit indezirabil si a fost pus in practica planul eliminarii ! Atfel nu se explica minunea ca, dupa ce a slobozit atitea subtilitati, DNA a deschis 2(doua)dosare penale, dintre care unul prin autosesizare !!!!
Sa se fi suparat de ceva madam Nuland sau seful/sefii ei ???
Sau le-a picat rau licuricilor faptul ca basescu le-a zis ca 1600 de soldati ajung…. !!!