CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Adevaratul Mos Teaca

0 comentarii / 1777 vizualizări / 27 noiembrie 2012

Grosolan ca intotdeauna, consilierul prezidential Iulian Fota a parasit furtunos Aula Academiei Romane, dupa ce i-a adus cateva jigniri ministrului Apararii, Corneliu Dobritoiu. Iar Fota, atentie, este, la randul lui, platit din bani publici si are responsabilitatea acestui domeniu sensibil al apararii, ordinii publice si sigurantei nationale. In scurt timp a iesit la rampa, cum era de asteptat, si guvernatorul Traian Basescu, care, dovedind un comportament la fel de necioplit, l-a injuriat pe ministrul Apararii, numindu-l Mos Teaca. Si guvernatorul Traian Basescu este platit tot din banii cetatenilor Romaniei. In calitatea pe care o are, el isi permite, ca si consilierul sau, sa-l atace intr-o asemenea maniera pe reprezentantul unui minister de forta. Toti cei trei se regasesc in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii. Dar ce se afla la originea acestei vrajbe?
Este vorba de Strategia Nationala de Aparare. Un document cheie. Un document indispensabil oricarui stat. In absenta acestuia, intreaga strategie de aparare e alandala. Si, asa cum se intampla in Romania, la cheremul unui individ caruia ii place sa se alinte spunand ca este seful statului. Desi asa ceva nu exista in Constitutie. Dar, pana la urma, avem sau nu avem o strategie de aparare?
Nu avem. Parlamentul Romaniei nu a adoptat, in ultimii ani, un asemenea document. Si asta in ciuda faptului ca o strategie este obligatorie. Elaborarea acesteia si trecerea documentului prin Parlamenent reprezinta, de fapt, principala obligatie a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, institutie condusa de Traian Basescu, in calitatea sa de presedinte, atunci cand strategia ar fi trebuit sa fie gata, in urma cu mai bine de doi ani, si de guvernator acum, dupa ce a fost reinstalat la Cotroceni impotriva vointei a 90% dintre romanii care au votat pentru demiterea sa. Si da, exista un asemenea document, numai ca el este lipsit de valoare. Sunt mai multe pagini, prezentate in urma cu doi ani Parlamentului, pe care Parlamentul s-a ferit sa le ia in dezbatere, chiar si atunci cand majoritatea o detinea PDL-ul. Dar de ce a ramas aceasta strategie litera moarta chiar pe mana PDL? Si de ce ministrul Apararii Dobritoiu afirma ca aceasta e un fel de muzica lautareasca?
In primul si in primul rand intrucat acel document numit Strategia Nationala de Aparare, elaborat de un grup de securisti condus de consilierul Iulian Fota, este plin de neclaritati. Opinia publica a dezbatut pe larg documentul iar carentele multiple au iesit la iveala in urma cu circa doi ani. Dar cel mai scandalos viciu al asa-zisei strategii de aparare consta in enumerarea unor categorii de persoane care, in viziunea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, ar urma sa constituie pericole la siguranta nationala si, ca atare, ar fi urmat sa fie luate in mod legal in vizorul institutiilor specializate. Adica puse sub supraveghere.
Intre categoriile de persoane periculoase pentru siguranta nationala, in viziunea lui Fota si a lui Basescu, se numara si jurnalistii. Fapt care a scandalizat, pe buna dreptate, opinia publica interna si externa. Si a speriat de moarte majoritatea PDL, care s-a ferit sa adopte documentul. De aceea nu avem o strategie. Si atunci cine este adevaratul Mos Teaca? (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998