CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Adevaruri nerostite – Noi corupti, ei criminali, violatori si talhari

5 comentarii / 8277 vizualizări / 22 iulie 2018

România e pusă la zid de ani de zile de statele europene pentru rata ridicată a corupției; acuzațiile repetate ne-au creat imaginea unui soi de stat-problemă al bătrînului continent. Numai că se uită un mic amănunt: corupția nu e singura infracțiune și nici măcar cea mai mare, din perspectiva societății (mare parte din ea se derulează de bună voie!), iar la capitolul mari infracțiuni ne bat la scor fix națiunile care ne trag cel mai tare de urechi în materie de șpăgi și trafic de influență.

Un excelent material realizat zilele trecute de siteul analizeeconomice.ro, pornind de la date oficiale furnizate de Eurostat, scoate la iveală statistici șocante.

Conform respectivelor date, calculate la suta de mii de locuitori, la nivelul anului 2016, ”civilizatele” state nordice, bunăoară, sunt campioane ale marii infracționalități.
Și nu numai ele.

La capitolul omoruri intenționate lideri sunt țările baltice Letonia (5,64), Lituania (4,92), Estonia (2,51).
România se află doar pe locul 10 în UE în privința ratei infracțiunii de omor (1,25 omoruri la 100 mii locuitori), în urma Franței (1,31) ori a Finlandei (1,42). Să nu mai comentăm de Turcia (22,3 omoruri la 100 mii locuitori).

La ”doar” tentative de omor lider e delicatul Luxemburg(?!!), cel păstorit nu demult de Jean Claude Juncker: 12,49 tentative de omor la 100 mii locuitori, urmat de Suedia (8,92) și Finlanda (5,67).
România e pe locul 9 la această rată (2,44 tentative de omor la 100 mii locuitori), în urma Franței ori a Danemarcei.

La capitolul infracțiunii de vătămare corporală conduc britanicii: în Anglia și Țara Galilor s-au înregistrat în 2016 cele mai multe infracțiuni de acest tip din spațiul comunitar (799,53 la 100 mii locuitori). Belgia (603,26), Luxemburg (494,75), Franța (363,86) și Germania (170,41) sunt statele aflate pe următoarele locuri în acest top.
România, cu o rată a vătămărilor corporale de 1,54, e pe ultimul loc în UE.
În afara spațiului comunitar, Liechtenstein, alt stat delicat și civilizat, are o rată a vătămărilor corporale de, țineți-vă bine, 188,72.

Marii violatori: englezii și suedezii

La capitolul viol vasluienii noștri sunt mici copii: de departe cei mai aprigi ”violoniști” sunt cei din Anglia și Țara Galilor (71,05), Suedia (64,06), Irlanda de Nord (44,60), Scoția (32,64) și Danemarca (29,42).
România a înregistrat o rată a infracțiunii de viol de 4,76 (locul 20 în UE).
Nici sîngele rece nu îi potolește: islandezii violează de peste 11 ori mai mult decît românii (55,63).

La violențe sexuale lideri sunt Suedia (179,48), Irlanda de Nord (171,53), Islanda (149,76) și Norvegia (106,7).
România e pe locul 23 în UE, cu o rată a infracțiunii de violență sexuală de 9,05 cazuri înregistrate la 100 mii locuitori.

La infracțiuni implicînd droguri lideri sunt Liechtenstein cu 1185,48, Elveția 999,96, Suedia cu 949,62, România fiind pe penultimul loc, cu 20,26.

La tîlhării conduc Belgia (196,68), Spania (152,12), Franța (148,39), Portugalia (128,74), Anglia și Țara Galilor (102,01).

În România, rata infracțiunii de tâlhărie a fost în 2016 de 15,67 (locul 24 din UE), de zece ori mai puțin decît în Spania sau Franța.

Campioanele furtului sunt Danemarca (3.951,31), Suedia (3.810), Finlanda (2.086) și Franța (2.069).
În afara UE, cea mai mare rată a furturilor s-a înregistrat tot într-o țară nordică, și anume în Norvegia (2.006).
În România, rata infracțiunii de furt a fost de 466,08 (locul 24 în UE), surcalsată la mare distanță de Germania, Austria ori Italia.

Elvețienii fură de sting

Statistica Eurostat ne oferă date și despre furturile din locuință. Rata furturilor din locuințe a înregistrat cele mai mari valori în Danemarca (777,59), Belgia (590,66), Suedia (428,60), Luxemburg (368,42) și Franța (361,29).
În afara spațiului comunitar, cea mai mare rată a furturilor din locuințe s-a înregistrat în Elveția (312,8).
În România, această rată a avut o valoare de 75,07, plasându-ne pe antepenultimul loc din UE.

După cum se vede, la capitolul Cod Penal, România e pe ultimele locuri în ce privește infracțiunile grave, stînd ”bine” doar la corupție.

Și totuși, în România a făcut carieră, spre exemplu, sloganul ”Corupția ucide”, în timp ce în Franța ori Finlanda, într-o proporție mai mare decît la noi, ești ucis direct, fără ”intermediari”, și nu iese nimeni în stradă pe chestia asta.
Niciun ambasador român din Franța, Germania, Olanda, Luxemburg, Suedia, Belgia, Italia ori Anglia nu își manifestă îngrijorarea față de faptul că cetățenii acestor țări sunt uciși, tîlhăriți și violați la cote amețitoare în raport cu cei din România. (Bine, în schimb, că s-a găsit și Finlanda să ne dea peste nas în materie de corupție)
Niciun înalt oficial străin nu dă țara noastră drept exemplu de stat civilizat în care e mult mai sigur să mergi pe stradă decît în marile democrații occidentale; în schimb, am fost ridicați la rangul de țară ciumată pe motiv de șpăgi și aranjamente, infracțiuni grave, nu-i vorbă, dar care afectează cetățeanul indirect, spre deosebire de crimă, jaf sau viol.
Glumind puțin, ne-am putea întreba și noi, în final: ce ne facem cu Europa asta a crimei, a violenței și a furtului? Dar teamă ne e că nu se va deranja nimeni să ne răspundă. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

5 Comentarii

 1. Cateva mici observatii:

  1. Romania a fost intotdeauna un stat pasnic, cu cetateni mult mai dispusi spre ‘colaborationism’ decat spre solutionarea violenta a problemelor cu care acest stat s-a confruntat de-a lungul timpului;

  2. Statistica a fost intotdeauna un instrument inselator, in sensul in care corecta interpretare a datelor sumarizate prin statistica depinde matematic de buna credinta a celor care utilizeaza datele statistice.
  Manipularile cu ajutorul statisticii au fost intotdeauna ‘preferate’ de puternicii efemeri, oriunde pe Planeta. Sa ne amintim doar manipularile ordinare ale DNA care, din dorinta de a se impauna cu pretinse rezultate nemaivazute a publicat in raportul de activitate pe 2017 doar numarul de dosare cu trimitere in judecata, atat in concret cat si ca dinamica raportata la anii precedenti, cu scopul de a sublinia o crestere aiuritoare a dosarelor trimise in judecata, OMITAND insa alta cifra care se regasea tot in statistica, respectiv cate achitari definitive au generat dosarele trimise in judecata in anul 2017. Este un bun exemplu de manipulare odioasa a statisticii.

  3. Se cuvine a preciza cu claritate ca, fata de datele extrase de un site din statistica europeana mentionata, se impune a raporta datele comunicate la rezultatele obtinute in justitia fiecareia dintre tarile mentionate, fapt de natura a releva eficienta organelor de politie si a justitiei din respectivele tari.
  Refuz sa cred ca Politia Romana si/sau Justitia Romana se pot compara vreodata cu institutiile omoloage din: Danemarca, Suedia, Anglia, Franta, Luxemburg, etc.
  Prin urmare, publicand strict niste clasamente, pare convenabil sa tragi concluzia ca Romania este statul cel mai sigur si cel mai corect cu cetateanul (in raport cu justitia din Romania) insa realitatea concreta din Romania contrazice flagrant aceasta asertiune. Dovada o constituie tocmai cele cateva sute de achitari pronuntate definitiv de catre instantele din Romania de la inceputul acestui an pana la data prezentei.
  Acest fapt probeaza indubitabil ca ceva fundamental gresit se regaseste la baza sistemului politienesc si a celui judiciar din Romania.

  4. Referitor la coruptie, ar fi important sa se compare ‘mere cu mere’ si nu ‘mere cu … alte fructe’, caci altfel concluziile pe care le-am putea trage ar fi (cum sunt in articolul mentionat) grosolan eronate.
  In Romania coruptia poate fi regasita LA TOATE NIVELELE societatii, fapt care provine atat din ineficienta acestui stat (asa cum este el organizat astazi) cat si din uriasa lipsa de educatie si caracter a acestui popor.
  Gravitatea coruptiei din Romania consta in caracterul ei endemic, care a cotropit toate nivele societatii (de la ‘plicul’ cu 100-500 lei la doctor si pana la EADS cu sutele de milioane de euro furate din bugetul tarii).
  In Occident (inclusiv SUA) coruptia se manifesta prin ‘tunuri’ uriase care raman in constiinta publica atat prin dimensiunile lor cat si prin raritatea cu care se produc. In SUA, spre ex., nu in fiecare an, slava Domnului, falimenteaza (pe criterii de coruptie) firme ca Fannie Mae si Freddie Mac, iar in Europa, marile tunuri se pot (inca) numara pe degetele de la maini. Pe cale de consecinta, din interpretarea statisticii poti scoate ce vrei, in functie de interesul care ‘te mana’.

  Cat despre elvetienii care ‘fura de sting’, daca asta nu este o gluma atunci este o uriasa manipulare; ar trebui ca langa statisticile privind furturile din locuintele tarilor Occidentale sa stea si originea spargatorilor, atat timp cat toata Europa Centrala si de Este a devenit cu mult mai sigura pentru priopriii lor cetateni in urma plecarii hotailor si talharilor din aceasta regiune catre tarile mult mai bogate enumerate in statistica manipulatoare prezentata. Este cu mult mai convenabil – din perspectiva hotului, desigur – sa sparga o casa de: elvetieni, germani, olandezi, francezi, etc. decat locuinte din: Romania, Bulgaria, Moldova, Ungaria, etc.

  In concluzie, putina decenta in ‘jocul’ cu statistica nu strica nimanui. Altfel, scoatem Romania cea mai sigura, cea mai dezvoltata si cea mai onorabila tara din UE, si le luam politrucilor painea de la gura ca raman fara promisiuni in campaniile electorale ca vor veni…

 2. „Lupta anticoruptie” a fost o mascarada propagandistica care a avut un scop absolut nenorocit: eliminarea capitalului autohton din economie si distrugerea oricarei opozitii politice la abuzurile, jaful si hotia companiilor straine.

  Realitatea economica si politica ne arata ca „parteneriat strategic” sau „uniune europeana” reprezinta, in fapt, cat mai multa bogatie pentru straini pe seamana Romaniei si nimic pentru romani.

 3. eurostat,posibila analiza corecta,din fericire,pentru romania,hotii nostri,sunt in procent de 95% in tarile de unde au ce fura

 4. Cred ca aceste date statistice mari la furturi in tari precum Elvetia sau Norvegia, arata doar ca infractorii nostrii si cetatenii romani de origine indiana s-au dus pe acolo si le comit la greu. In Romania ei traind pe picior mare din venituri total inexplicabile.

  • BTI greșește când afirmă că elvețienii fură de sting. Fosta Iugoslavie a exportat milioane de descurcăreți.
   Per ansamblu, bună parte din diaspora a adus liniște României și „păcat că-i locuită” începe să se mai dilueze.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998