CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Adrian Nastase: Basescu sa-si dea demisia si sa mearga in instanta, in dosarul ”Flota”

0 comentarii / 1338 vizualizări / 7 ianuarie 2011

“Noi vrem respect”.” Noi nu vrem sa ne purtam ca niste rame dar nici nu suntem de acord ca toti licuricii sa fie tratati la fel. Spre exemplu, licuriciul francez si cel german au devenit cam obraznici, asa ca vom actiona in consecinta. Il vom pedepsi. Si ca sa simta lucrul asta si mai tare, vom pedepsi si licuriciul croat” (variatiuni pe o tema data).

Am citit transcrierea mesajului de Anul Nou (pe rit vechi) al lui Traian Basescu, de aseara (6 ianuarie) de la televiziunea doamnei Culcer. Concluzia mea este aceea ca Basescu citeste editorialele mele din Jurnalul National. Miercuri, scriam ca, din ianuarie, Traian Basescu va iesi cu urmatorul mesaj :”cine sunt vinovatii pentru situatia in care ne gasim? Adrian Nastase si mogulii. Veti spune ca e o smecherie. Stiu, dar nu am castigat cu ea toate alegerile din ultimii sase ani?”

Basescu cere respect pentru cei 22 de milioane de romani. Corect. Dar, probabil, ca nu i-a inclus in acest numar si pe sefii opozitiei, care sunt botezati, de seful statului, “maimutica”, “porumbel”, “Felix”. In conditiile astea, el cat respect merita?

In legatura cu o previzibila amanare a intrarii in spatiul Schengen, poate ca are dreptate si ziaristul francez care imi spunea: “Domnule, in definitiv, tara voastra e condusa de un infractor ce a modificat legea pe care ati negociat-o cu noi ca sa numeasca direct procurorul care sa-i dosarul cu disparitia flotei. El este cel care se ascunde in spatele imunitatii pentru a nu fi judecat. Si pe omul asta sa-l ascultam cand e vorba de credibilitatea justitiei voastre? Poate el sa dea lectii de morala liderilor nostri? Cu ce autoritate?” In fine…

Fara a face prea multe comentarii in legatura cu discursul din seara trecuta, cateva observatii, totusi, referitoare la “practicile din timpul Guvernului Nastase”:

1. “In 2-3 ani trebuie sa ajungem cu un aparat de stat care sa se situeze in jurul a 900.000 de salariati platiti de la buget”. Pai, atatia erau in 2004! De ce a trebuit sa suportam “modernizarea” statului cu Basescu, ca sa ajungem, dupa 10 ani, la acelasi numar de bugetari?

2. Achizitionarea celor doua fregate a fost importanta pentru intrarea Romaniei in NATO, in special tinand seama de frontiera maritima a Romaniei. Pentru proiectele la Marea Neagra, de care tot vorbeste Basescu. Ea s-a realizat prin consultarea NATO si a Armatei romane. Oricum, ele s-au ADAUGAT flotei militare romanesti. Stiu ca ele nu pot inlocui intreaga flota comerciala, disparuta in timpul mandatelor lui Basescu. Stiu, si imi asum responsabilitatea pentru asta.

3. Contractul cu firma Bechtel s-a incheiat cu credinta ca firma care construise autostrada din Croatia, pana la Dubrovnik, va asigura finantarea acestui proiect, care era important pentru a asigura un coridor de transport de la portul de containere de la Constanta, la Bucuresti si apoi, prin Transilvania, avand o intelegere cu premierul Ungariei, care a asigurat constructia tronsonului de legatura pana la Bors. N-aveam de unde sa stiu ca acest proiect va fi sabotat prin relatia speciala a lui Basescu cu un vicepresedinte al BEI (primul oaspete strain al lui Basescu, in 2005, la Cotroceni), care dorea un alt traseu pentru autostrada si nici ca Basescu va bloca acest proiect timp de aproape doi ani, in 2005-2006, pentru a verifica daca nu s-au dat comisioane membrilor guvernului PSD. Nu s-au gasit nereguli, dar in felul asta costurile au crescut de trei ori.

Poate insa ca ar fi util ca o comisie de ancheta parlamentara sa verifice de ce contractul cu firmele Vinci si Aktor, pentru construirea autostrazii Comarnic-Brasov, nu a mai fost incheiat…

3.In ceea ce priveste privatizarea PETROM, acest mare sarlatan care este Basescu, se preface ca nu-si mai aduce aminte de faptul ca angajamentul de privatizare, cu peste 50%, a Petrom, la fel ca si a sistemului bancar romanesc, a distributiilor de gaze si de energie, a fost semnat de EL INSUSI, in calitate de ministru, coordonator al programului PSAL, cu Banca Mondiala, in 1998-2000 (Vezi HG 202/1998, HG 362/1998, HG 363/1998, HG 374/1999, HG 456/2000). Angajament care a devenit si o conditionalitate in relatia cu UE. Tot repeta povestea asta, si el si unele din slugile lui de la PDL. Mi-as dori sa-i dau fiecaruia dintre ei cu cate un exemplar, din Memorandumul care cuprinde acest angajament, peste ochi.

4.Dosarele mele “de mare coruptie” sunt deja la Inalta Curte. Saptamana viitoare, toate cele trei (bideuri din China, afise, Melinescu) vor fi pe rol, dupa ce chiar eu am solicitat Parlamentului sa-si dea avizul in acest sens. Desi ele au caracter politic, fiind pornite din instructiunile lui Traian Basescu. Stiu foarte bine ca “mica reforma in justitie” a fost conceputa, in principal, pentru mine. Altfel, ce sens ar fi avut adoptarea acestei legi cand codurile penal si de procedura penala intra in vigoare in septembrie?

Dar, ma intreb si se intreaba multa lume, cand oare se va judeca dosarul “privatizarii”, prin disparitie, a flotei romanesti?

5. Cine a vorbit cu Sarkozy despre noi centrale nucleare? Eu? Si, oricum, cele doua unitati de la Cernavoda au fost finantate in timpul guvernelor Vacaroiu si Nastase (cate un miliard de dolari). Ce a facut Basescu, ca ministru, intre 1997-2000 sau, ca presedinte, dupa 2004 pentru a incuraja investitii in energia nucleara? Gargara…

6.Basescu vrea sa schimbe, prin Boc, “institutiile lui Iliescu”. A inceput. Spre exemplu, prin OU din domeniul sanatatii, prin care se are in vedere “eficientizarea” unor institutii din domeniul sanatatii, cum ar fi Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate, care avea un Consiliu de administratie format din 17 membri (5 de la stat, 5 patronate, 5 sindicate, 2 numiti din partea CN al persoanelor varstnice). Ca sa ”modernizeze” institutia, Boc a stabilit un Consiliu format din 7 membri (4 de la stat, 1 de la patronate, 1 de la sindicate, 1 de la CN al persoanelor varstnice). Va place, nu? Urmeaza Constitutia. Si credeti ca “baietii” aia , de pe la Paris, Berlin etc nu-si dau seama de ce se intampla in Romania?

7.In 2001, prin OU 79 din 31 mai, guvernul pe care l-am condus hotarase ca salariul directorilor de regii si societati de stat ” nu poate depasi indemnizatia lunara pentru functia de secretar de stat prevazuta de lege”. In timpul regimului Basescu, salariile acestora au atins niveluri astronomice. Cine a stabilit sau a permis “salariile nesimtite”? Pe care acum, Emil Boc le “modernizeaza” prin “memorandum”.

Santajul politic impotriva unora din membrii importanti ai Uniunii Europene nu poate aduce beneficii politice decat in mintea iresponsabila a lui Basescu. Ponoasele le vor trage insa toti romanii. Politica externa a Romaniei s-a bazat, intotdeauna, pe inteligenta si nu pe muschi. In felul asta ne-am atins, in toate perioadele, obiectivele politice.

Pentru interese marunte, pentru a actiona impotriva adversarilor politici, Basescu a folosit MCV-ul ca element de presiune prin Bruxelles. Dupa ce i-a convins pe cei de la Bruxelles ca justitia merge rau, cei de acolo au inceput sa se uite mai atent si au vazut si cine face numirile de judecatori si de procurori, au vazut problemele legate de lipsa de sedii, de lipsa de finantare, de lipsa de dialog, de imixtiunile politicului in justitie.

In acest moment, singura solutie pentru a convinge UE ca Romania lupta serios impotriva coruptiei si ca justitia este impartiala, ar fi ca Basescu, dupa sase ani de mandat catastrofal, sa-si dea demisia si sa mearga in instanta pentru a-si dovedi nevinovatia in dosarul Flota. Cu smecherii, nu mai tine. (Adrian Nastase – nastase.wordpress.com)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998