CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Adrian Nastase: ”Constitutia lui Basescu batjocoreste guvernul”

0 comentarii / 1418 vizualizări / 5 iunie 2011

Proiectul cotrocenist de revizuire a Constituției prevede că președintele poate modifica, oricând vrea, textul guvernului, ceea ce vădește o reală batjocoră cu privire la guvern și spiritul Legii Fundamentale, al cărui garant ar trebui să fie Traian Băsescu, scrie ex-premierul Adrian Năstase, pe blog.

Guvernul decorativ
”Una din ipotezele prevazute in art 150 din Constitutie pentru revizuirea textului fundamental este cea a initiativei presedintelui, la propunerea guvernului (…) Presedintia considera ca presedintele poate modifica textul guvernului. Gresit, in opinia mea. Presedintele avea doua optiuni – fie sa examineze oportunitatea lansarii procedurii de revizuire, exercitand un drept de veto, blocand propunerea guvernului in “drumul” spre parlament daca nu era de acord cu momentul sau sensul propunerii de revizuire – fie sa se consulte cu guvernul, transmitand observatiile sale care, acceptate de guvern printr-o noua hotarare de guvern, retransmisa la Presedinte, sub forma unui proiect de lege modificat, va fi trimis de presedinte la Parlament. Daca am accepta ca Presedintele constitutional poate sa “adnoteze”, sa modifice unilateral propunerea guvernului, ar insemna ca textul consimtit de guvern, in baza unor negocieri in cadrul coalitiei de guvernare ar avea un rol strict “decorativ”. Intr-o astfel de interpretare propunerea guvernului nu ar fi decat o cochilie goala.

”Dispreț față de guvern și Constituție”
Daca Traian Basescu, in calitate de sef informal al PDL, avea anumite idei speciale privind revizuirea Constitutiei, putea (poate) sa foloseasca o alta cale de revizuire a Constitutiei, prevazuta de art 150, si anume depunerea unei initiative de revizuire semnata de 1/4 deputati si senatori. De ce ar accepta – si se pare ca nu accepta – partenerii de guvernare ai PDL ca Basescu sa depuna in numele lor solutii de revizuire cu care nu sunt de acord? Modalitatea aleasa de Basescu pentru a initia revizuirea Constitutiei dovedeste dispretul sau fata de guvernul Romaniei, fata de partidele ce formeaza coalitia de guvernare si, bineinteles fata de Constitutia, al carei garant ar fi trebuit sa fie”, concluzionează social-democratul. (R.Gheorghe)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998