CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Adrian Severin pleaca si el din PSD?

0 comentarii / 1962 vizualizări / 19 martie 2010

La bursa zvonurilor, ultimul nume dat ca posibil demisionar din PSD este cel al europarlamentarului Adrian Severin, direcția fiind partidul independenților. Numai că negocierile sunt anevoioase, pentru că Severin țintește sus și vrea, se pare, mai mult decît i se poate oferi.

Nemulțumiri, marginalizare și un scandal în pregătire la Bruxelles
Deși recent ales vicepreședinte al PSD, Adrian Severin este nemulțumit de marginalizarea sa politică, considerîndu-se mai mult un element de decor, mai ales că, activînd la Bruxelles, nici măcar nu poate participa la ședințele de conducere ale partidului. Europarlamentarul a țintit sus de tot și nu a reușit să își atingă obiectivele: anul trecut, în primăvară, el a fluturat ideea înființării unui nou partid de stînga, pe care să îl conducă, pentru ca mai apoi, în vară, să ia în calcul foarte serios candidatura la șefia PSD, pe raționamentul că Geoană ar fi părăsit funcția indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale, estimare corectă, de altfel. Surse din PSD afirmă că Severin a lucrat intens cu politologul Dorel Șandor la tot felul de analize și proiecții politice, menite să îi susțină candidatura. În preajma congresului, s-a vehiculat și în media posibila sa candidatură, numai că eurodeputatul nu a găsit suficientă susținere în teritoriu și a decis să nu riște. Frustrările, însă, au rămas. În prezent, Severin, care are dureri de cap și cu un scandal în interiorul grupului PSD de la Bruxelles (subiect asupra căruia vom reveni la momentul potrivit), s-ar afla în negocieri intense cu UNP-ul lui Gabriel Oprea, existînd și atuuri, dar și handicapuri în ceea ce îl privește.

Între atuuri se numără relațiile sale externe de excepție, un lucru de care noul partid are nevoie ca de aer. Asta, mai ales că senatorul Cristian Diaconescu s-a cam făcut de rîs la Bruxelles, unde a tatonat terenul pentru intrarea noii formațiuni în Internaționala Socialistă, dar a fost refuzat aproape brutal de către Philip Cordery, secretarul general al PES, care i-a spus că socialiștii europeni nu acceptă partide aflate în conflict direct și, mai ales, nu unele tutelate de ”trădătorul” Traian Băsescu, omul care a scos PD peste noapte din grupul socialiștilor.

De asemenea, UNP are tot interesul să atragă de partea sa nu doar senatori și deputați, ci și europarlamentari, pentru o formulă ”completă”. Numai că Severin cere prea mult, adică o funcție mai mare decît cea de vicepreședinte, pe care susține că o deține, oricum, în PSD. Cum UNP nu are decît trei funcții de președinte, plin, executiv și de onoare, e greu să i se facă loc și pesedistului. În plus, Severin are o relație cel puțin proastă cu Diaconescu, pe care îl consideră vinovat pentru ratarea postului de ministru de Externe, în guvernul PDL-PSD. Pînă în acest moment, nu am reușit să obținem un punct de vedere din partea europarlamentarului, aflat mai tot timpul între două avioane (se spune că, anual, el contabilizează mai multe vizite internaționale decît ministrul de Externe). (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998