CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Afacere pesedisto-cotrocenista: EBA, unda verde sa candideze pe 25 mai

0 comentarii / 3866 vizualizări / 2 aprilie 2014

Deși s-a retras cu surle și trîmbițe din cursa pentru un nou fotoliu european, fiica președintelui se pregătește intens, potrivit unor informații de ultimă oră, să candideze pe 25 mai, cu ajutorul, mare surpriză, neprecupețit al PSD și al lui Victor Ponta.

Cum ar putea EBA să candideze pe 25 mai odată ce înscrierile la BEC s-au închis?

Simplu: conform unor surse populare, ea își va depune candidatura pentru colegiul 8 Senat, lăsat liber de Dan Voiculescu și care va fi scos ”la concurs” în aceeași zi cu europenele și cu alte 5 colegii, cu totul patru de deputați și două de senatori.

Element important, EBA se bazează, în campanie, pe sprijinul discret al primarului sectorului 4, Popescu Piedone, cel care are legături strînse, de ani de zile, cu gruparea Elenei Udrea și care era anunțat, de altfel, în 2011, drept viitor șef de campanie al PDL pentru alegerile din București. Ulterior, Piedone a fost recuperat cu greu de Dan Voiculescu, dar relațiile cu anumiți lideri portocalii au rămas bătute în cuie.

Ce avantaj are această candidatură a Elenei în raport cu cea pentru P.E.?

Simplu: în timp ce la P.E. se votează partidul, care devine vehicul electoral pentru norocoșii, nevestele, amantele ori fiicele plasate pe listă, la alegerile parțiale accentul cade pe persoană, ceea ce înseamnă că o victorie a EBEI nu ar mai putea fi contestată de adversarii săi, iar ideea de nepotism ar fi ucisă în fașă.

”Şi-a dorit foarte mult să candideze, într-un fel sau altul” spunea zilele trecute Traian Băsescu la B1TV despre fiica sa. Vorbe cu un tîlc care a scăpat la momentul respectiv.

Adevărata știre nu e atît posibila candidatură a Elenei Băsescu pentru Senat, ci faptul că manevra nu era fezabilă fără aportul inestimabil al lui Victor Ponta, printr-o încălcare grosolană a tuturor regulilor și legilor posibile, dar, în mod misterios, fără cea mai mică reacție de protest a președintelui României. Cel atît de atent, altminteri, la toate deciziile guvernului.

Mai precis, Elena Băsescu poate candida doar pentru că guvernul a modificat recent, prin ordonanța de urgență 12/2004, legea 35/2008 privind alegerile, care, în vechea formă, nu permitea candidaturile la parțiale ale partidelor care nu au întrunit pragul electoral la ultimele alegeri. Or, Mișcarea Populară, partidul EBEI, nici nu exista la alegerile respective.

Pînă acum, cu totul ieșit din comun, un singur partid a protestat vehement împotriva acestei modificări și a sesizat, pe bună dreptate, Avocatul Poporului, e vorba de PDL.

Spunem pe bună dreptate pentru că e neconstituțională modificarea legilor organice din domeniul drepturilor electorale prin ordonanță de urgență, este împotriva cerințelor Comisiei de la Veneția modificarea legislației electorale cu mai puțin de 6 luni înaintea alegerilor, e imorală absența unei dezbateri publice prealabilă; mai grav de atît, CCR a declarat ca neconstituțional un întreg articol al legii 35/2008, anume 48, alin.17, care stabilea că nu pot candida la parțiale candidați independenți, lucru care atrăgea după sine, însă, și anularea prevederii că victoria la parțiale revine candidaților cu cele mai multe voturi într-un singur tur. În absența acestei din urmă prevederi, alegerile s-ar fi derulat pe principiul mai vechi al redistribuirii.

Prin modificarea legii prin ordonanță, Ponta a corectat-o, aparent în acord cu decizia CCR, păstrînd sistemul victoriei candidatului cu cele mai multe voturi și dînd undă verde independenților, dar actul e nul și neavenit, tocmai pentru că ordonanțele nu au această putere.

Și mai neobișnuit, Avocatul Poporului, singura instituție care poate sesiza CCR în privința ordonanțelor, tace mîlc, în ciuda protestelor PDL.

Cine cîștigă de pe urma modificării neconstituționale a legii 35?

1) Mișcarea Populară, partidul președintelui, pentru că poate trimite candidați la alegerile din 25 mai, în frunte cu Elena Băsescu (dacă informațiile în cauză vor fi confirmate, termenul limită fiind 15 aprilie). Un singur colegiu cîștigat ar putea fi considerat o uriașă victorie pentru populari.

2) PSD, pentru că sistemul de vot avantajează partidul cel mai mare, astfel că sunt șanse mari să își ia felia cea mai groasă din cele 6 colegii disputate.

Să ne mai mirăm că în fața acestui abuz incalificabil niciun partid din cele care gravitează în jurul președintelui, dar nici PNL-ul unui Antonescu tot mai deschis către Cotroceni, nu au suflat o vorbă cînd ar fi trebuit să declanșeze un scandal pînă la cer? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998