CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Afacerea ”suspendarea” s-a incheiat. Ce va urma, pina la alegerile din toamna?

0 comentarii / 1675 vizualizări / 22 august 2012

Grea întrebare. Judecînd după speranțele presei portocalii, Băsescu revine la Cotroceni și începe marea răfuială cu dușmanii care l-au suspendat. PSD și PNL sunt obligate, în consecință, să strîngă rîndurile, iar PDL va face tot posibilul să crească în sondaje odată cu partidulețele-satelit din fluturata mare mișcare de dreapta? Așa să fie oare? În ce ne privește, avem mari îndoieli în această privință.

S-ar putea ca derularea evenimentelor, în săptămînile care vin, să nu aibă nicio legătură cu scenariul de mai sus.
În primul rînd, Traian Băsescu revine, e drept, la Palat, dar nu chiar cu fruntea sus și nici cu perspective prea grozave.
Paradoxal, victoria la Curtea Constituțională s-ar putea să îl afecteze mai greu decît o înfrîngere.
În România ultimelor săptămîni, a existat un important segment electoral care nu e fan al lui Băsescu, dar care nu a agreat modul în care USL a condus ofensiva împotriva acestuia. În ochii acestei grupări, președintele suspendat a devenit un soi de victimă politică; odată revenit la Cotroceni, simpatia declanșată de această victimizare se stinge, micșorînd și mai mult numărul celor care îl mai girează pe președinte.
În plus, povara celor 7,5 milioane de voturi e grea și apăsătoare.

A declanșa o vendetta politică de proporții cu o susținere mai degrabă simbolică ar fi un act sinucigaș pentru președinte, oricît și-ar dori asta Luzăroii din tabăra lui.
O nouă rundă de răfuieli politice ar întinde prea mult nervii electoratului, pe ai cancelariilor străine și pe cei ai economiei.

Sunt semne, totodată, că această partitură va fi interpretată de o parte a USL, în special de belicosul Crin Antonescu.
Mult mai probabil, abilul Băsescu va recurge la o mișcare surpriză: o atitudine pacifistă, de om înțelegător, plictisit de bătălii fără sens și gata de colaborarare cu oricine, în folosul poporului.
Nu întîmplător, exact acesta a fost și mesajul transmis de PDL imediat după decizia CCR, anume disponibilitatea colaborării cu toate forțele politice.

Ce cîștigă Băsescu și PDL din această atitudine? Foarte probabil, enorm.
Interesul major al fostei puteri nu este ridicarea masivă în sondaje, știind că misiunea e aproape imposibilă pînă în toamnă.
Se poate, în schimb, marșa pe o accentuare a faliei tot mai vizibile dintre PNL și PSD.
Cîntecul băsescian de sirenă sună plăcut, deja, în urechile pesediștilor și ale liberalilor. Separat.

Pentru PSD, o alianță la guvernare cu PDL și nu cu PNL, din toamnă, ar însemna garanția că Băsescu desemnează premierul fără mofturi, iar social-democrații scapă de cedarea candidaturii la Cotroceni către PNL.
Pentru PNL, o alianță similară ar însemna șansa revendicării postului de premier, în condițiile în care liberalii ar putea lua mai multe voturi decît PDL în toamnă.

Lideri ai ambelor partide încep să întrevadă avantajele menținerii unei porți deschise de dialog cu PDL, care ar putea fi, dacă nu vioara întîi a alegerilor, măcar arbitrul lor. Nu întîmplător, UDMR a spus pas în scandalul suspendării, pregătită exact pentru același dialog cu ambele tabere.

Desigur, pentru PNL, cerbicia lui Antonescu ar putea reprezenta un handicap în relația cu PDL, dar în interiorul liberalilor au loc, de ceva vreme, mișcări discrete care încep să îi dea dureri de cap liderului.
O parte a PNL s-a săturat de aroganța și de lipsa de viziune a lui Crin și e pregătită de acțiune.
La Delegația Permanentă programată la finele lunii la Constanța se estima, conform unor surse interne, că voci influente din partid îi vor cere socoteală lui Antonescu pentru noua acțiune perdantă în care a tîrît PNL de dragul ambițiilor sale. Nici nu e de mirare că Antonescu a decis, brusc, anularea sine die a reuniunii respective.

O picanterie sugestivă: în momentul apariției lui Crin și a echipei sale la TV, pentru primele declarații de după decizia CCR, în sediul partidului era prezent și Tăriceanu. Chemat la ”poza de grup” alături de colegi, Tăriceanu a refuzat politicos, pretextînd că ”nu e îmbrăcat adecvat”.
În realitate, se vede limpede că fostul premier – susținut de fidelii săi – se pregătește pentru un rol ceva mai consistent în viitorul apropiat. Că în PNL va avea loc o clarificare înainte sau după alegeri, e greu de spus în acest moment, dar că barca Antonescu ia apă prin toate găurile e deasupra oricăror dubii.
Episodul jenant al refuzului demisiei după victoria lui Băsescu a tîrît PNL într-o postură delicată, pentru că președintele interimar nu a fost obligat de nimeni să își ia acel angajament și să îl și accentueze sistematic în mai multe rînduri; din acest moment, liberalii nu mai au dreptul să critice inconsecvența, lipsa de cuvînt a lui Băsescu, atît timp cît s-a dovedit că nu sunt cu nimic mai buni.

O atitudine care va costa scump în campania din toamnă, cînd împotriva lui Antonescu se va pune în mișcare o amplă campanie mediatică exact pe această temă.
Ceva mai înțelept dă semne că joacă Ponta: liderul PSD are același mesaj pacifist ca Băsescu, spre deosebire de partenereul Antonescu. El și-a manifestat încă înaintea lui Băsescu disponibilitatea spre coabitare, întărind-o exact cînd șeful PNL anunța mai ritos refuzul oricărei colaborări cu PDL și Băsescu.
Cum politica a fost, dintotdeauna, marea artă a compromisului, nu e greu de estimat cine are de pierdut și cine de cîștigat în viitorul apropiat. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998