CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9744 RON DOWN | 1 USD = 4.7191 RON DOWN | 1 GBP = 5.7415 RON DOWN

Afară cu Băsescu!

1 comentariu / 2227 vizualizări / 1 mai 2022

Petrov, alias Traian Băsescu, trebuie să părăsească Parlamentul European. Cu un picior în fund. Este incompatibil cu statutul de reprezentant al României în respectivul organism. După ce Petrov l-a prins definitiv, transformându-se din fantomă în acuzator și obținând condamnarea sa definitivă, Traian Băsescu trebuie fugărit, prins, luat de guler și aruncat afară și din Parlamentul UE.

Au trecut două săptămâni de când europarlamentari români din grupul popularilor au declarat că vor supune unei decizii cazul Petrov alias Băsescu. În ce ar putea să constea o asemenea decizie? Și cum se explică faptul că încă nimeni nu a mișcat niciun deget în acest sens?

Normele Uniunii Europene pur și simplu nu prevăd o asemenea situație. Niciunul dintre întemeietorii acestei organizații nu și-a putut imagina că vor fi nevoiți vreodată să se confrunte cu asemenea specimene de oameni. Nu numai că Traian Băsescu, așa cum reiese astăzi clar dintr-o decizie judecătorească definitivă, a făcut poliție politică, turnându-și în calitate de informator al Securității colegii și distrugându-le carierele, dar a și mințit opinia publică verbal și în scris ani la rând prin toate declarațiile pe care le-a făcut în calitate de ministru, de parlamentar, de primar general al Capitalei și de președinte al României. Pentru aceste declarații în fals, Parchetul din România are obligația să-i deschidă un dosar penal. Băsescu nu se poate ascunde și apăra sub pretextul că nu ar fi știut ce a făcut și ce a fost și că a aflat abia acum adevărul în urma sentinței judecătorești. La fel, el nu poate să utilizeze asemenea argumente nici în fața colegilor din grupul parlamentar din care face parte și nici în fața europarlamentarilor europeni. Dacă nu există o procedură bătută în cuie prin care el să fie ejectat din Parlamentul UE, există în schimb nenumărate forme prin care i se poate cere și i se poate impune să plece de acolo cu coada între picioare. Care ar fi acestea?

În primul rând, grupul europarlamentarilor români din care face parte, ca parte a marelui partid al popularilor europeni (PPE), trebuie să-i ceară în forță, hotărât, răspicat, să renunțe prin demisie la statutul de europarlamentar. Pur și simplu pentru că prezența lui acolo îi dezonorează. Dacă Băsescu refuză, cum este previzibil că va face, atunci el trebuie pur și simplu scos de români din acest grup în urma unui vot. Și va urma, pentru început, să aibă un statut de neafiliat. E greu de presupus că vreun alt grup al parlamentarilor UE va accepta să-l „înfieze”. În același timp, popularii români ar trebui să adreseze o solicitare similară popularilor europeni care, la unison, îi pot cere lui Traian Băsescu să se autoejecteze din statutul de europarlamentar. Dacă va refuza, va putea fi pur și simplu boicotat de ceilalți europarlamentari. Ar putea fi huiduit când ia cuvântul sau europarlamentarii ar putea pur și simplu să părăsească ostentativ sala de ședințe, arătând că nu doresc să asculte opiniile acestui individ.

Este inadmisibil ca în calitate de reprezentant al statului român, un personaj cu un asemenea trecut, să beneficieze de venituri atât de mari pe care i le asigură toți cetățenii europeni, inclusiv românii pe care i-a înșelat decenii la rând.

Popularii europeni proveniți din România sunt conduși de către Rareș Bogdan. După cum se știe, Rareș Bogdan nu iese din cuvântul lui Klaus Iohannis. Este imposibil de presupus că europarlamentarul nu s-a consultat pe această temă explozivă cu președintele României. Iar faptul că încă nu a declanșat nicio acțiune pentru excluderea lui Băsescu din grup, așa cum ar fi fost normal, este cel puțin un început de dovadă că președintele Klaus Iohannis s-a opus unei asemenea operațiuni. Oare de ce? Nu care cumva și președintele Klaus Iohannis, prin trecutul său, se află într-o situație asemănătoare? Altfel cum s-ar putea explica opoziția lui la o inițiativă cât se poate de morală, cea vizând eliminarea lui Traian Băsescu din rândul europarlamentarilor? Sunt tare curios dacă în cele din urmă, continuând să-l alerge pe Traian Băsescu și pe culoarele Parlamentului UE, Petrov va reuși să-l prindă pentru a doua oară și să-l pună la punct. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Nu se va intampla nimic. Băsescu nu are onoare. Sunt doar speculatii jurnalistice care nu se potrivesc cu socotelile din Parlamentul UE. Si nici nu mai suntem pe timpul in care ai aruncat mănușa si te duci sa te duelezi. PPE a păpat multi bani de la Băsescu-Petrov. Pe ei nu ii intereseaza plătitorul. Acolo contează jocurile politice. Daca Băsescu or Petrov mai sunt utili, vor rămâne. Daca nu, vor pleca. Numai noi, naivii, vom crede ca a plecat pentru ca exista niste ”valori europene”. Nu exista nimic, in afara de interesele unora.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998