CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Afara din UE pe mana lui Basescu

0 comentarii / 1672 vizualizări / 23 decembrie 2010

Cele mai importante ziare din lume comenteaza faptul ca Romaniei i se refuza dreptul de a intra in spatiul Schengen si replica Presedintelui Romaniei. Le Figaro sintetizeaza totul. In sensul ca excluderea Romaniei este datorata in primul rand coruptiei care, in loc sa scada, a crescut. Cat il priveste pe domnul Traian Basescu, reactia acestuia este luata peste picior. Pe buna dreptate.
In mod explicit, Romania a primit un refuz dur pentru spatiul Schengen din partea celor doua motoare UE, Germania si Franta, pentru incapacitatea autoritatilor de a asigura si garanta frontiera de Est. Motivele invocate sunt doua: pentru a cumpara voturile basarabenilor, Traian Basescu, aflat in campanie prezidentiala, a acordat si a promis cetatenia romana in nestire, fara a tine cont ca o asemenea procedura lezeaza grav interesele UE; Tratatul, pe care aveam obligatia sa-l incheiem cu Republica Moldova, vizand pana la urma tot frontiera, a fost semnat in mod neconstitutional de catre Chisinau. Deci, nu este valabil. Iar Presedintele Romaniei, primul ministru si ministrul de Externe stiau acest lucru dar au incercat sa-i pacaleasca pe partenerii europeni. Exista insa si o alta dimensiune a acestui refuz?
Nu este deloc exclus – iar presa europeana pune punctul pe i sub acest aspect – ca sa mai existe o cauza mult mai serioasa. Si anume faptul ca Europa nu doreste sa importe coruptia din Romania. De aceea, iata, se vorbeste de necesitatea europenizarii Balcanilor si se exprima teama ca ar fi posibila, prin admiterea Romaniei si Bulgariei, balcanizarea Europei. Si adevarul este c,a sub regimul Traian Basescu, in special in acest an, coruptia a atins cote inspaimantatoare, institutionalizandu-se si amenintand cu disolutia statului. Asa ca partenerii europeni se tem nu numai sa importe coruptia, ci si o posibila revolta, revolutie sau, Doamne fereste, un razboi civil.
Este cea mai mare infrangere in plan extern pe care ar putea-o suferi un presedinte al Romaniei. Este cea mai mare umilinta pe care o suporta aceasta tara in ultimii 21 de ani. Si asta se intampla in conditiile in care, adusi la sapa de lemn, romanii aveau cel putin speranta unui loc de munca in spatiul Schengen. In ultimii cinci ani, romanii plecati la munca au trimis in tara 19 miliarde de euro. Primirea in spatiul Schengen ar fi insemnat, pe langa numeroase alte avantaje, un aport de trei ori mai mare.
In timp ce domnul Traian Basescu nu a gasit altceva mai bun de facut decat – asa cum s-a vazut – sa incerce sa se milogeasca inutil la Sarkozy, la Berlusconi si la Merkel iar apoi sa se ratoiasca ca o tata pe motiv ca Romania ar fi fost nedreptatita, si-au intrat in rol si mascaricii prezidentiali. Unul, de pilda, fost purtator de posetuta al Monicai Macovei pe vremea cand aceasta a dat cu Justitia de pamant, lanseaza pe un site cumparat de Cotroceni o teza halucinanta. Si anume ca vinovat e Sarkozy, care a montat executia Romaniei, pe motiv ca Traian Basescu nu a aranjat, in favoarea Frantei, o mare afacere legata de energia nucleara. Vezi Doamne, avem un presedinte cinstit care este pedepsit de statul francez pentru ca slujeste cu cinste si onoare interesul national.
Sa-i multumim iubitului conducator pentru cadoul de Craciun!(Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998