CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Afirmatie enigmatica: Cine doneaza bani serviciilor secrete

1 comentariu / 3115 vizualizări / 4 decembrie 2019

Fostul șef al SIE, generalul Silviu Predoiu, aruncă pe tapet o informație neașteptată, care ar trebui să ridice mari semne de întrebare: serviciile secrete autohtone primesc donații în bani de la afaceriști ori alte persoane.

Întrebat, astfel, într-un interviu acordat Europei libere, cîți milionari a dat Serviciul de Informații Externe, Silviu Predoiu a răspuns:

După contribuțiile pe care le-au adus la Serviciu, donațiile pe care le-au făcut(s.n.) – aș spune că niciunul. Dacă mă iau după date publice și date de altă natură – ar fi câțiva, dar nu foarte mulți. Sunt puțini, mult mai puțini decât își închipuie lumea. Mă refer la Serviciul de Informații Externe.”

Din spusele fostului șef al SIE ar rezulta fără echivoc că, cel puțin foști angajați ai serviciului deveniți înstăriți, dacă nu și alte persoane ori entități, donează bani – chiar dacă nu suficient de mulți – instituției specializate în intelligence.
De aici, cîteva întrebări legitime?
De ce? În virtutea căror prevederi legale? Sunt donații secretizate ori publice? Care e destinația acelor bani, de regulă? Sunt ei supuși controlului parlamentar? Legea SIE prevede la art 21 că ”Fondurile necesare pentru desfăşurarea activităţii Serviciului de Informaţii Externe se asigură de la bugetul de stat şi din surse extrabugetare”. Se încadrează donațiile de care vorbește generalul Predoiu la ”surse extrabugetare”? Și dacă da, ce alte venituri ale serviciului s-ar mai încadra în definiția respectivă? (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Ceva doamna ce o cunosc,imi spunea inca de acum vre-o 20 de ani,ca un fost securist,pe care il stiam si eu,mergea in fiecare sfarsit de luna in capitala sa ”doneze” la SRI din castigurile firmelor lui.Nu prea mi-a venit sa cred ca pentru donatii se ducea,d’a se vede ca e adevarat,si e clar ca astia doneaza mult mai mult,tinand cont de faptul .ca protectia interna e mult mai mare ca a DIE.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998