CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Agathon: ”Guvernul incalca Constitutia daca infiinteaza alt CES”

0 comentarii / 1857 vizualizări / 29 martie 2011

Guvernul trebuie să se retragă din cadrul Consiliului Economic Social(CES) și să cedeze locul reprezentanților societății civile, afirmă purtătorul de vorbe al Alianței Confederațiilor Patronale din România (ACPR), Dan Matei Agathon, în exclusivitate pentru Inpolitics. El susține că Guvernul încalcă litera Constituției dacă încercă, așa cum a anunțat astăzi ministrul Ioan Botiș, să pună bazele unui nou Consiliu. ”Dacă tot nu e în stare să facă nimic bun, Guvernul trebuie să se retragă. CES-ul trebuie să rămână, însă, singura autoritate în domeniu”, explică fostul ministru pesedist.

”Guvernul să ne lase să ne facem treaba”
”ACPR a solicitat Guvernului să se retragă din cadrul CES-ului pentru a da șansa acestui organism să respecte modelul european. Vrem să respectăm întocmai modelul Consiliului Economic și Social European. Dacă tot ne încurcă și nu ne lasă să facem nimic cum trebuie, este mai bine ca Guvernul să se retragă din CES. Să se ducă unde vede cu ochii. Să își cedeze locurile societății civile. Așa este normal și transparent. Societatea civilă trebuie să ia parte la dezbaterile și deciziile statuate de CES.

”Nu este constituțional ce vrea să facă ministrul Ioan Botiș”
Este bizară declarația ministrului Muncii, Ioan Botiș, care spune că Executivul trebuie să pună bazele unui nou Consiliu Național Tripartit pentru Dialog Social din care să facă parte reprezentanții Băncii Naționale, ai patronatelor și ai sindicatelor. Potrivit Constituției, doar un singur organism poate face asta, și noi vrem ca aceste atribuții să rămână CES-ului, dar fără Guvern. Luni vom începe discuțiile și negocierile cu Guvernul și cu ceilalți parteneri pentru a modifica legea de funcționare a CES-ului, în conformitate cu prevederile Constituției. Orice paralelism instituțional este negativ”, afirmă Agathon.

Proiectul Consiliului Național Tripartit
Reamintim că ministrul Muncii a declarat astăzi, la Europa FM, că Guvernul s-ar putea retrege din CES dar că dorește să pună bazele unui nou Consiliu. „Guvernul ar trebui să se retragă din CES. Acolo trebuie să lăsăm să respire societatea civilă şi Guvernul să fie informat asupra oportunităţii unor legi. Se va forma un Consiliu Naţional Tripartit pentru Dialog Social în care se va regăsi şi Banca Naţională şi reprezentanţii băncilor, ai sectorului financiar, patronatele şi sindicatele”, a declarat Botiş. El a adăugat că acest nou consiliu va avea un rol consultativ, va fi coordonat de prim-ministru şi va colabora cu CES. Locurile Guvernului în CES, în număr de 15, vor fi ocupate de reprezentanţi ai unor corpuri profesionale, asociaţii de consumatori sau de pensionari, a mai declarat Botiş. CES şi Consiliul Naţional Tripartit vor fi două instituţii diferite care se vor afla în raport de colaborare. (Răzvan Gheorghe)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998