CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9744 RON DOWN | 1 USD = 4.7191 RON DOWN | 1 GBP = 5.7415 RON DOWN

Agitatie in orașul Santana: se cauta rudele „Nobelului” Hell

0 comentarii / 2877 vizualizări / 8 octombrie 2014

Vestea că un german născut la noi a luat premiul Nobel umple de bucurie edilii orașului Sântana, unde a văzut lumina zilei, în 1962, proaspătul laureat. Prima reacție a primarului orășelului, liberalul Daniel Tomuța: trebuie identificate neamurile neamțului.

Contactat de Inpolitics imediat după ce vestea a explodat în media internațională, primarul orașului Sântana spune că nu se știe dacă laureatul Nobel mai are rude în viață în localitate: ”Acum o să facem și noi niște investigații, să vedem dacă mai are neamuri aici. Există, ce-i drept, mai multe familii cu numele de Hell, dar nu știm sigur dacă se înrudesc cu el. În orice caz, domnul Stefan Hell figura demult pe lista personalităților de onoare ale orașului (alături de nume precum Ștefan Augustin Doinaș și Mircea Mihăieș n.n.) și ne gîndim foarte serios să îl declarăm, prin hotărîre a consiliului local, cetățean de onoare, poate o să dăm numele domniei sale și școlii din oraș unde a învățat, pe vremuri”.

Edilul nu are cunoștință despre vizite ale laureatului Nobel, în oraș: ”Eu nu îmi aduc aminte de nicio asemenea vizită în ultimii ani, dar poate o fi venit foarte discret, în vizită la rude, dacă o mai avea. Oricum, îi vom adresa și noi o invitație să ne onoreze, de acum, cu o vizită oficială, că doar a pus, într-un fel, orașul nostru pe harta lumii” mai spune Tomuța.

Interesant de punctat, reușita de azi a lui Hell a fost anticipată extraordinar acum doi ani de către un alt român, cu ocazia decernării titlului de doctor honoris causa savantului, din partea Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”. În discursul rostit atunci, în prezența lui Stefan Hell, prof.univ.dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, afirma: ”Este o personalitate marcantă a lumii ştiinţifice, care are foarte multe descoperiri şi care în mod precis va lua un premiu Nobel pentru descoperirile sale în curs de brevetare”. Un pronostic care s-a dovedit, iată, exact. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998