CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Al doilea ales. Va fi Cătălin Predoiu?

1 comentariu / 2398 vizualizări / 7 octombrie 2015

Se intră în linie dreaptă în bătălia crâncenă pentru Primăria Generală a Capitalei. Eliminarea doctorului Sorin Oprescu a dat peste cap absolut toate calculele competitorilor politici. Situaţia cea mai grea o are, însă, Partidul Naţional Liberal. Singurul care nu-şi poate permite, sub nicio formă, să piardă această poziţie. Dar şi singurul partid cu probleme destul de grave privind competiţia internă. Aşadar, pe cine va desemna PNL pentru a încerca să obţină, după victoria lui Klaus Iohannis, cel de-al doilea trofeu electoral în ceea ce priveşte numărul de voturi?
Aşa cum s-a văzut, şi nu de puţin ori, Primăria Generală a Capitalei poate fi o eficientă trambulină politică. Pornind de aici, poate fi accesată atât funcţia de preşedinte al României, cât şi cea de prim-ministru. Ca să nu mai vorbim că cel care va câştigă Primăria Generală va putea să se bată, cu succes, şi pentru poziţia numărul unu din PNL. Aceasta este miza. Să vedem, însă, care este conjunctura.
PNL intră în competiţie cu o conducere slabă. Pentru că este bicefală. Pentru că, în măsură în care dispun de calităţile necesare pentru a prezida un partid politic de importanţa PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, în baletul pe care sunt siliţi să-l facă între ei înşişi sau cu foştii coechipieri din formaţiunea politică iniţială sau en-gros cu cei din fostul PNL şi, respectiv, fostul PDL, îşi atenuează, fără să vrea, virtuţile de conducători. Până când ele nu se mai văd nici cu lupa. O a doua circumstanţă este că, în mod normal, după orice logică politică, în primăvara anului viitor, după atâţia ani de guvernare, PSD va fi un partid suficient de erodat pentru a nu mai putea aduna voturile necesare câştigării Capitalei. În timp ce PNL, cu voturile sale venite din direcţia unui electorat de dreapta, predominant în Bucureşti, ar putea câştiga. Dacă şi în acest condiţii, PNL va fi înfrânt, atunci efectul va fi devastator în ceea ce priveşte alegerile parlamentare. Aşadar, în timp ce PSD nu riscă aproape nimic, aruncând în luptă un virtual pierzant, PNL nu-şi poate permite acest lux.
A treia conjunctură se referă la tentativa lui Traian Băsescu de a se reinventa şi de a se relansa în bătălia politică, folosind în acest scop tocmai Primăria Generală a Capitalei. O zonă în care beneficiază de avantajul experienţei. Dacă Traian Băsescu, aşa căzut cum este electoral, nu va întâlni în această cursă competitori puternici, el are o şansă reală de a câştiga Primăria şi de a ridica, astfel, scorul PMP la o cotă care să-i permită să condiţioneze, în viitor, orice posibilă majoritate parlamentară. Adică, un număr cu două cifre. PNL nu-şi poate permite să rişte acest lucru pentru că asta ar putea însemna, în viitor, ca Traian Băsescu să joace, în raport cu liberalii, rolul pe care îl joacă, astăzi, Gabriel Oprea în raport cu PSD.
Şi, în fine, a patra şi cea mai importantă conjunctură se referă chiar la competiţia internă din PNL. Dacă va candida vreunul dintre cei doi co-preşedinţi şi câştigă, atunci putem fi siguri că acela va deveni viitorul preşedinte al PNL. Al unui PNL unicefal. Şi cu adevărat fuzionat. Prin urmare, există toate motivele ca cei doi co-preşedinţi să-şi pună, unul altuia, piedică şi să se neutralizeze reciproc în ceea ce priveşte tentativa de a candida. Pe de altă parte, cum spuneam, dacă va fi desemnat un candidat care nu “trece sticla”, lipsit de personalitate şi de forţă, Primăria Generală a Capitalei este pierdută. Pe de altă parte, dacă va fi o personalitate mai puternică, atunci nu ar fi exclus ca acesta să pretindă, ulterior, preşedinţia PNL. Şi să aibă şi succes în acest demers. Fie el Orban, fie el Predoiu.
Ei bine, ţinând cont de toate aceste circumstanţe, eu cred că finala mică, respectiv finală internă din PNL, vizând desemnarea candidatului oficial la Primăria Generală a Capitalei îi va avea drept competitori tocmai pe Orban şi pe Predoiu. Iar dacă aşa stau lucrurile şi dacă aşa cum mă aştept va exista o manipulare a rezultatelor sondajului de opinie atunci, în această luptă, în final, va fi proiectat Cătălin Predoiu. Ceea ce înseamnă, nici mai mult, nici mai puţin, că acesta, cândva, pe parcursul anului viitor, dar după primăvara localelor, fie nu va mai fi nimic, fie va ajunge preşedintele unui PNL fuzionat şi, probabil, candidat eligibil şi pentru funcţia de prim-ministru. Dacă va mai dori. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. pana una alta , mizerabilul de oprescu si administratia psd au transformat capitala intr-un cosmar. strazile nu sunt reparate, se fac lucrari la gaze exact in octombrie si nu in august , luna concediilor, apa calda nu e calda, masinile stau pe trotuar, semafoarele nu merg sau nu sunt sincornizate pe bulevardele mari . gunoiul pesedist de oprescu lua spaga in loc sa administreze cum trebuie bucurestiul. jos psd!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998