CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Al doilea și al treilea Petrov îl aleargă pe Băsescu

2 comentarii / 1157 vizualizări / 13 iunie 2022

Nu s-a încheiat încă definitiv scandalul generat de punerea la podea a lui Traian Băsescu de către Petrov, numele său conspirativ. Mai e necesar un deznodământ în Parlamentul European și încă unul în Justiție, pentru declarații în fals. Și iată că statuia ex-președintelui este zgâlțâită de un nou scandal de mari proporții. Declanșat de astă dată de către prefectul Capitalei, Toni Greblă.
Printre numeroasele situații lăsate încâlcite de Traian Băsescu, una datează din timpul mandatului său de primar general al Capitalei. Prin două decizii semnate, el a cedat un important teren de utilitate publică, unul dintre cele mai frumoase parcuri ale Bucureștiului, unui om de afaceri, Constantin Constanda, care făcuse în acest sens o înțelegere prealabilă cu foștii proprietari. Atâta doar că foștii proprietari nu erau în drept să obțină restituirea terenului de la Primăria Generală a Capitalei.
În 1935, prin decret regal, terenul în suprafață de 3,2 hectare de pe malul lacului Floreasca, despărțit printr-un pod rutier de lacul Herăstrău, a fost expropriat, proprietarii primind la data respectivă o justă despăgubire. A fost expropriat pentru a fi transferat domeniului public, în vederea amenajării râului Colentina și construirii salbei de lacuri din jurul Capitalei. Și, treptat, a devenit unul dintre cele mai importante parcuri ale bucureștenilor. Este adevărat că ei nu au putut beneficia de acest parc decât până în 1980, când accesul publicului a fost interzis. Parcul Bordei a fost declarat zonă de protecție zero, întrucât se afla în imediata vecinătate a reședinței lui Nicolae Ceaușescu. După 1989, situația a revenit la normal, până când Traian Băsescu a luat una dintre cele mai controversate decizii ale sale.
Dar Primăria Generală, după plecarea lui Traian Băsescu, s-a străduit din răsputeri să păstreze acest parc în beneficiul bucureștenilor. Omul de afaceri Costantin Constanda, care preluase drepturile ilegitime ale urmașilor foștilor proprietari, cei expropriați și despăgubiți, a dat Primăria Generală în judecată și a obținut, printr-o sentință dată după ureche de judecători, dreptul de a fi despăgubit de primărie cu o sumă uriașă, de 125 de milioane de euro. Un alt primar iscusit, Nicușor Dan, a încheiat în acest an un acord scris și parafat cu Constanda, care prevede că primăria îi va vira acestuia uriașa sumă de bani în rate, pe parcursul a 30 de luni. Și a venit Toni Greblă, fost judecător la Curtea Constituțională și actual prefect, care a tăiat în fine nodul gordian.
În felul lui, Toni Greblă, prefectul Capitalei, este un fel de Petrov. Un fel de umbră a lui Traian Băsescu, care presupuneam că nu se va mai întâlni niciodată cu acesta. Dar umbra de aceea e umbră, pentru a rămâne lipită de personajul principal. Statul subteran condus de Traian Băsescu i-a înscenat judecătorului de la Curte Constituțională o acuzație și o anchetă penală, încercând să-l scoată din dispozitivul CCR, ca represalii pentru modul în care, în calitate de judecător, a sancționat fel de fel de aberații ale oamenilor președintelui și pentru a plasa în locul acestuia un om al fostului președinte. După ce și-a pierdut poziția în CCR, după ce a fost crucificat mediatic în piața publică, după ce a fost hăituit în ultimul hal de Justiție, adevărul a ieșit la iveală, Toni Greblă a redevenit un om liber, iar relativ de curând, în baza algoritmului politic, PSD, revenit la putere alături de PNL, l-a plasat în poziția de prefect al Capitalei. Acolo, acest jurist de marcă s-a ciocnit de perspectiva blocării conturilor primăriei, ceea ce ar fi însemnat nici mai mult nici mai puțin decât încetarea oricăror activități în slujba cetățenilor, și de cerbicia lui Nicușor Dan, care căuta o soluție disperată pentru a cădea la înțelegere cu familia Costanda, astfel încât să-i poată vira uriașa sumă de 125 de milioane de euro în rate.
Iar Toni Greblă a tăiat, așa cum arătam mai sus, nodul gordian. El cere în Justiție anularea celor două decizii semnate fie în mod iresponsabil, fie în calitate de complice, de către Traian Băsescu. Cu certitudine va reuși în demersul său. Cu certitudine, domnul Costantin Constanda, păcălit poate de falșii moștenitori ai proprietății, va pierde posibilitatea de a obține acești bani de la bucureșteni. Cu certitudine parcul, proprietate de utilitate publică, va putea funcționa în continuare în beneficiul cetățenilor. Dar ce se va întâmpla totuși cu Traian Băsescu? Acest personaj a creat o problemă uriașă Primăriei Generale a Capitalei și bunei funcționări a Municipiului. Semnând iresponsabil sau poate în schimbul unor avantaje cele două decizii. Ei bine, cum va răspunde Traian Băsescu, după ce Toni Greblă își va fi încheiat cursa în care îl aleargă pe fostul președinte și pe fostul primar general, îl va prinde de guler și îl va culca la pământ?
Sunt curios cât de repede va suporta Traian Băsescu consecințele faptelor sale legate de Parcul Bordei. Va fi oare mai repede decât împlinirea amenițărilor lansate la sfârșitul săptămânii trecute de Elena Udrea privind dezvăluiri de o gravitate excepțională, legate de modul în care a fost împărțită prada rezultată în urma operațiunilor repetate de trafic de influență? Pentru că acum capcana s-a închis. În ciuda asigurărilor și prognozelor lansate de fel de fel de avocați și analiști, se întâmplă ceea ce eu am spus din capul locului că se va întâmpla. Elena Udrea merge după gratii la Târgșor. Traian Băsescu a fost incapabil să o protejeze. Sau poate pur și simplu s-a spălat pe mâini. Va suporta consecințele? Se va transforma Elena Udrea, după Toni Greblă, într-un al treilea Petrov?

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. @ Pentru români, gazul și petrolul din producția internă, definite ca bunuri publice prin Constituție , sunt supuse administrării publice, proprietarii , deci cei ce dețin cetățenie română, putând solicita chiar și cotă gratuită din producția extrasă, prin formele de manifestare a suveranității poporului, ?

  2. & Domnule Roșca-Stănescu, dacă vă considerați și un „Gigi afodisiac” al mass-media de după 1989, observând și faptul că sunteți primul căruia presa de peste ocean i-a preluat un articol în presa vremii, în Washington Post parcă, fapt pe care l-ați relatat pe larg în cotidianul Ziua, la acea vreme, ?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998