CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9725 RON UP | 1 USD = 4.5419 RON UP | 1 GBP = 5.7376 RON UP

Alchimistii. Un presedinte, un prim ministru si seful DNA

0 comentarii / 1499 vizualizări / 4 aprilie 2012

Toti acestia fac sa dispara lucruri. Valori. Inlocuindu-le cu fum. Asta daca privim din perspectiva intereselor nationale. Avem nevoie de aur? Avem. Avem nevoie de cupru? Avem. Avem nevoie de energie ieftina? Avem. Avem nevoie de un invatamant recunoscut pe plan international? Avem. Avem nevoie de alegeri libere? Da, avem. Avem nevoie ca cei corupti sa ajunga dupa gratii? Avem. Dar cu ce ramanem din toate aceste valori, pe care incercam sa le promovam si sa le aparam dupa ce alchimistii se joaca cu retortele? Ramanem cu uriase pagube. Si cu frustrari. In timp ce ei castiga. Aur, cupru, energie, aliante politice si notorietate de putere care se lupta cu coruptia.
Presedintele Traian Basescu a afirmat ca are, de mai multa vreme, o buna chimie cu Mihai Razvan Ungureanu, ex-sef al spionajului romanesc, astazi prim ministru. Eu cred ca s-a exprimat gresit. Este vorba nu de chimie, ci de alchimie. Iar proba de laborator o gasim in ultimele decizii ale Guvernului Romaniei. Targu Mures, cupru, gaze de sist, finantarea campaniei electorale. Fiecare dintre ele reprezinta o nevazuta. O bomba cu ceas. Care le poate exploda artizanilor in fata. Dar, pana atunci, arde comunitatea. Cineva, mereu altcineva decat cetateanul roman, castiga la greu. Si duce banii in vizuina. Cand vorbim de aur, de cupru, de energie ieftina. Sa ne gandim ca prin Hotararea de Guvern, si ea un rezultat al alchimiei, vizand UMF Targu Mures, diplomele nu mai sunt recunoscute international nici pentru romani, nici pentru maghiari si nici pentru strainii care studiaza acolo. Toti studentii sunt prejudiciati. In schimb, castiga UDMR notorietate si putere electorala iar coalitia se mai agata astfel cu dintii de putere. Finantand din bani publici primariile puterii, cetatenii Romaniei nu au decat de pierdut dar, ca rezultat al alchimiei, regimul Basescu mai reuseste sa smulga unele voturi.
Dar ce sa vezi? Si Daniel Morar lucreaza nu chimic, ci alchimic cu Presedintele si primul ministru. Dovada? Dosarele politice instrumentate de acesta sunt spulberate unul dupa altul din lipsa de probe. Astazi este lansata bomba Borbely. Posibil, un alt produs alchimic. Intr-o incercare de a acoperi cea mai rusinoasa infrangere din istoria procuraturii romane. Asa-zisul dosar penal al greilor din fotbal. O comanda politica. Un spectacol ca la carte. 5 ani de uriase eforturi materiale platite din banul public, de investigatii in multe state ale lumii, un voluminos rechizitoriu, solicitarea de pedepse pana la 20 de ani de inchisoare pentru prezumtivii faptuitori, pentru ca, in final, Justitia sa constate ca nu exista nici prejudiciu savarsit de acestia si nici probe.
Toate cele de mai sus, si inca multe altele, sunt alchimii. Poate ca sunt nedrept cu alchimistii. Pentru ca ei ce incercau? Sa scoata valoare din nimic. Sa faca aur din nisip. Alchimistii nostri mioritici ce fac? Prestidigitatii. Iau aurul si il transforma in nimic. Transforma cuprul in nimic. Si energia in nimic. Si valorile umane si democratice in nimic.
De ce, totusi, le spun eu acestora alchimisti? Pentru ca, in timp ce cetateanul se alege cu nimic, ei au doar de castigat. Inclusiv procurorii care se dau in spectacol, care alearga prin lumea larga pe bani publici, transformandu-se in telecomenzi ale Presedintelui inca in functie. Cum vor sfarsi alchimistii? (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998