CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Alegeri in Ungaria: succesul FIDESZ ar putea reprezenta apocalipsa UDMR

0 comentarii / 2020 vizualizări / 11 aprilie 2010

UDMR așteaptă pe ghimpi rezultatul alegerilor parlamentare de azi, din Ungaria, pentru că viitorul partidului, sau măcar al actualei conduceri, ar putea fi dramatic influențate, negativ, de probabila victorie zdrobitoare a FIDESZ.

Sondajele indică o victorie fără drept de apel, în alegerile din Ungaria, a partidului popular condus de Viktor Orban, numai că asta nu e deloc o veste bună pentru UDMR. Ba chiar ar putea însemna sfîrșitul, pentru formațiunea condusă de Marko Belo. Motivul e simplu: FIDESZ, un partid naționalist, cel puțin radical sub anumite aspecte, precum relația cu maghiarii din alte state ori autonomia teritorială a acestora, este un susținător al adversarilor UDMR, respectiv Lasloz Tokes și Partidul Civic al Maghiarilor, desprins din UDMR acum doi ani și condus de Jenő Szász.

Anul trecut, președintele FIDESZ, virtual premier al Ungariei, Viktor Orban, s-a implicat personal în campania electorală europarlamentară a lui Laszlo Tokes, ambii fiind adepții unor poziții intransigente vizavi de autonomia Ținutului Secuiesc ori a unor drepturi lărgite pentru maghiari, per ansamblu. Orban a susținut adesea că visul lui este o lume a maghiarilor în care aceștia să aibă totul, de la grădinițe și creșe proprii pînă la autoguvernare. În plus, Orban vrea să introducă dubla cetățenie și dreptul de vot pentru maghiarii din afara granițelor, lucru care nu încîntă conducerea UDMR.

Sigur e că Marko Belo a criticat deschis, în trecut, implicarea puternică a FIDESZ în campania PCM. În acea perioadă, FIDESZ se afla în opoziție, iar PCM nu a avut forța de a candida la alegerile parlamentare din 2008. Peste doi ani, însă, la viitoarele alegeri, partidul va avea susținerea unei forțe de guvernămînt, iar asta ar putea înclina balanța spre PCM. Nu e singura problemă a UDMR, de altfel: partidul a părăsit alianța de anul trecut cu PSD și PNL pentru a se alătura puterii, dar PDL are deja un scor parlamentar care face inutilă menținerea UDMR la guvernare. Acest lucru înseamnă că UDMR nu mai poate juca pe cartea șantajului pentru a obține anumite avantaje, între care statutul minorităților, ceea ce i-ar putea costa și mai scump la alegerile viitoare. Rămasă fără sprijin politic și la București, și la Budapesta, actuala conducere a UDMR ar putea fi nevoită să lase rapid locul alteia, după ce refuzul de a face asta a dus, deja, acum cîțiva ani, la scindarea uniunii în două grupări. În schimb, victoria lui Orban în Ungaria ar putea fi celebrată cu șampanie la sediul PRM, naționaliștii fiind marii beneficiari ai venirii la putere, peste graniță, a neorevizioniștilor de la FIDESZ și, posibil, de la Jobbik, PRM-ul ungar. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998