CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Alegerile, sub semnul derapajului total: se amina la 200 de infectari, se fac la 10.000

2 comentarii / 3099 vizualizări / 5 noiembrie 2020

Scandalul momentului în România ține de organizarea alegerilor parlamentare în decembrie: le amînăm sau nu? Poziția guvernului e fermă în favoarea lor, iar contestatarilor li se aplică din scurt corecții peste bot: nu avem motive să le amînăm, totul e OK, votul e sigur etc. Ceea ce nu înțeleg Iohannis și Orban, din păcate, în ceea ce îi privește pe cetățenii îngrijorați de pericolul alegerilor în 6 decembrie, e că ei înșiși au transmis poporului, tăios și neabătut, că scrutinul periclitează grav sănătatea oamenilor și trebuie amînat. Ne referim, desigur, la alegerile locale. Iar acum, cei care au amînat localele, profund îngrijorați la 202 cazuri pe zi, sunt foarte relaxați la 10.000.

Să o luăm metodic.

Pe 27 martie, cînd pandemia era încă tînără, premierul Orban a anunțat că vrea consultări cu partidele pentru a decide dacă se impune amânarea alegerilor locale. Un demers civilizat și democratic, am spune.
Agitația era maximă. Autoritatea Electorală Permanentă scria negru pe alb într-un document transmis autorităților:
„Epidemia COVID 19 a generat multiple consecințe negative și a avut un impact negativ asupra întregii societăți românești. În acest context, organizarea la termen a alegerilor locale a devenit o misiune cvasi-imposibilă, iar asupra datei alegerilor parlamentare ce ar trebui să aibă loc la finalul anului planează un grad mare de incertitudine”.

Greii politicii erau la fel de categorici, mai ales cei ai PNL.

„Alegerile locale trebuie amânate. Când țara arde, partea de alegeri trebuie trecută în plan secund. Alegerile locale sunt programate în iunie, nu cred că mai pot să fie în iunie, dată fiind evoluția pe care o avem în România. Se poate gândi o suprapunere în toamnă a alegerilor locale cu cele parlamentare. Ar fi o variantă pe care o văd fezabilă. Problema României este coronavirusul și nu alegerile locale” susținea Ilie Bolojan.

Îi ținea isonul proaspătul liberal Mihai Chirică:
„Situația e destul de confuză, e momentul pentru alegeri, dar sănătatea este mai importantă. Trebuie să facem alegeri cât de repede se poate, dar nu cred că mai sunt posibile alegerile locale în luna iunie. ”

Adrian Dobre, primar liberal din Ploiești era de acceași părere:
„Noi avem starea de urgență până pe 16 aprilie. În condițiile în care această stare de urgență se prelungește, nu văd cum s-ar putea organiza alegerile locale în perioada următoare. Atât timp cât avem recomandări și restricții la ieșirea cetățenilor din locuințe și deplasările sunt limitate pentru nevoi strict personale, cât timp categoria persoanelor de peste 65 de ani este vulnerabilă, este dificilă realizarea alegerilor locale. Perioada poate dura și câteva luni de zile”.

Emil Boc, mai conciliant, considera că localele depind ”de evoluția crizei de coronavirus”.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, era categoric, la rîndul lui:
„Alegerile locale nu trebuie considerate, în acest moment, o prioritate. Legea spune că, în caz de catastrofă naturală, prin lege organică, alegerile pot fi amânate. Propunerea noastră este amânarea alegerilor locale cu o jumătate de an, până în luna octombrie. Nu este nicio problemă, se lucrează la un proiect de lege în acest sens și se va vota în ambele Camere ale Parlamentului în două-trei săptămâni, acum nu trebuie să ne gândim la alegeri. Din punctul meu de vedere, în iunie nu pot fi organizate alegeri locale în România în condiții normale, astfel că noi vom susține și vom vota amânarea acestora cu șase luni. Prioritatea numărul unu este sănătatea fiecăruia, sănătatea populației, și încetinirea răspândirii coronavirusului, iar prioritatea numărul doi este economia”.

Klaus Iohanis era, de departe, cel mai îngrijorat:

„Important este să facem alegerile când nu sunt un pericol pentru populație. Va trebui să găsim un mod de a trăi cu această boală. Vom avea bolnavi, din păcate, dar restul societății să-și vadă de treabă. Este prematur să spunem că vom avea în septembrie- decembrie alegeri. Depinde de cum vom gestiona situația. Important, după părerea mea, este ca alegerile să nu reprezinte un pericol pentru populație.

Eu nu o să fiu de acord să facem alegeri când epidemia încă există și sunt un număr semnificativ de bolnavi.

Îmi doresc să reușim în toamnă să avem alegeri locale, și la termen alegeri parlamentare. Dacă nu pot fi făcute în siguranță, vor fi amânate. Nu voi tolera în niciun caz să avem alegeri sub semnul epidemiei!”.

Pe 6 aprilie, Guvernul a anunțat că alegerile locale se amână, prin Ordonanță de urgență.
Pentru că, explica vicepremierul Raluca Turcan: „Este evident că în această situație de criză nu se pot desfășura activități specifice campaniei electorale și că alegerile trebuie organizate într-un context sigur din punct de vedere epidemiologic”.

În ziua amînării localelor, se raportase de către Grupul strategic, un număr de 193 de noi infectări, și un total la nivel național, de la izbucnirea pandemiei cu 5 săptămîni în urmă, de 4.057 de infectări.

În prezent, avem un bilanț de aproape 270.000 de infectări, cca.7500 de morți și aproape 10.000 de infectări noi pe zi.

Brusc, românii aud cu totul altceva de la politicienii teribil de îngrijorați și de preocupați de sănătatea populației din primăvară.
Aud că la 7-8-10.000 de cazuri pe zi și cîte o sută de morți, alegerile nu sunt mai periculoase decît mersul la pîine ori la farmacie.
Aud că nu există nici un risc dacă ne punem măști și ne spălăm pe mîini înainte și după vot.

„În momentul acesta nu luăm în calcul amânarea alegerilor şi experţii nu cred că se impune amânarea alegerilor. Nu putem să ne legăm de un anumit număr, ci trebuie să vedem soluţia în întreg” le transmite președintele.

La fel și premierul: „Organizăm ziua votului aşa cum am organizat-o şi la alegerile locale, astfel încât să nu existe un risc de răspândire a virusului odată cu exercitarea dreptului de vot de către cetăţeni. Ceea ce chiar nu există. E ca şi cum te-ai duce la farmacie să-ţi cumperi un medicament sau te-ai duce la un magazin, aşa e şi cu mersul la vot. Dacă ai mască, dacă păstrezi distanţa când stai în aşteptare ca să votezi, nu există risc de răspândire a virusului”.

Sigur, cîrcotașii ar putea obiecta că după locale a explodat numărul infectărilor, dar cine se împiedică de ei?
Nu spunem, una peste alta, că alegerile ar trebui amînate. E discutabil. Sunt peste 50 de state ale lumii care au avut programate în acest an diferite alegeri. Cele din Africa au mers foarte prost, cele din Asia mult mai bine. Nu știm încă impactul alegerilor de marți, din SUA. Sigur e că nu există o recomandare internațională privind necesitatea amînării alegerilor.

Doar că România e, în mod categoric, unica țară în care aceiași politicieni care au amînat ”cu profundă îngrijorare” un rînd de importante alegeri sub pretextul unui număr mai mult simbolic de infectări, par acum de-a dreptul indignați cînd am ajuns pe primul loc în Europa la numărul de decese provocate de Covid și la o explozie de proporții a infectărilor zilnice, de tupeul unora care cer, totuși, să se ia în discuție amînarea parlamentarelor.

”Încă nu am o explicație legată de rata mortalității.” spune Orban pentru Europa liberă. Dar îi vine repede inspirația: „​Totul se datorează persoanelor care se îmbolnăvesc”.

Uf, ne-am mai liniștit: avem, totuși, politicieni maturi și responsabili. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. SRI dorește organizarea alegerilor pe 6 Decembrie.

    Alegerile vor fi amânate.

  2. Nu se mai bazeaza pe STS? Crede klaun si ciuma galbena ca distinsa institutie „va defecta”? De ce tin mortis sa faca alegerile in decembrie si nu sa le amana pentru martie? Acum ca si atunci tot STS voteaza, sau nu?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998