CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Alerta: in saptamina motiunii, SUA se arunca in apararea lui Basescu

0 comentarii / 1838 vizualizări / 24 octombrie 2010

Mișcare spectaculoasă a Statelor Unite, prin ambasadorul la București: într-un interviu acordat postului american Pro Tv (precizare importantă), Mark Gitenstein dă, astăzi, un puternic semnal de sprijin pentru Traian Băsescu, într-un moment mai mult decît complicat pentru actuala putere, cînd se anunță un vot strîns la moțiunea de cenzură și ample mișcări sociale.

Ambasadorul SUA la București, Mark Gitenstein, iese la rampă, la TV, cu mai multe mesaje favorabile regimului Băsescu. În primul rînd, el laudă ”fără număr” serviciile secrete autohtone, despre care afirmă că sunt ”profesioniste și apolitice” exact în momentul în care scandalul stenogramelor, spre exemplu, a generat o serie de acuzații la adresa acelorași servicii, suspectate de implicare clară în jocurile politice ale puterii.
Un al mesaj este cel privind recenta gafă din Parlament, cînd PDL a votat o lege ce ar putea produce probleme grave bugetului de stat, ”din greșeală”. Gitenstein spune, însă, ”no problem”: și congresul american a greșit o dată, prin anii 70, la o lege, ba chiar sugerează revotarea legii în parlament: calea de urmat este ”ceea ce ca decide majoritatea parlamentară”. „Dacă majoritatea crede că a făcut o greşeală şi vor să o îndrepte, ar trebui să o îndrepte. De fiecare dată când scrii o lege probabil că rescrii o altă lege, asta se întâmplă tot timpul”.

Gitenstein mai spulberă, totodată, temerile unora că președintele SUA ar avea ceva împotriva omologului român, refuzînd să viziteze țara noastră, ori să îl cheme la Washington. Ambasadorul susține, astfel, că Obama și-ar fi împărțit agenda deplasărilor externe cu vicepreședintele Biden, iar acesta a venit deja la noi. În plus, el dă asigurări că se lucrează intens la o vizită a lui Băsescu în SUA.

Despre moțiunea de cenzură, Gitenstein spune că ar putea avea fie un impact economic negativ, dacă analiștii financiari consideră așa, fie neutru, adică niciun impact, fără a flutura, însă, și eventualitatea unui impact pozitiv, lucru notabil. El nu ezită să ”înțepe”, însă, opoziția, despre care afirmă că trebuie să elaboreze un program care să stabilizeze și să întărească economia românească, sugerînd, implicit, că cel deja prezentat public nu prea ar corespunde acestor cerințe.

Declarațiile mai mult decît binevoitoare la adresa regimului Băsescu ies din normele obișnuite (să ne aducem aminte perioadele cînd SUA nici măcar nu au catadicsit, timp îndelungat, să desemneze un reprezentant la București) și ar putea avea două explicații.

Prima, este introdusă în ecuație chiar de Gitenstein, care vorbește în interviu de negocierea contractului pentru avioane multi-rol, în valoare de miliarde de dolari, peste șase luni, ca și despre rolul geo-strategic extrem de important al României, din punctul de vedere al SUA: „România este unul dintre cei mai buni şi de nădejde prieteni ai SUA în această regiune. Cred că acest lucru este ilustrat de faptul că sunteţi susţinători consistenţi ai iniţiativelor noastre în Irak şi Afganistan. Fireşte, am luat decizii strategice importante cu privire la România în termeni de relaţie militară. Deci, în primul rând este o relaţie militară, dar, aproape la acelaşi nivel, este o relaţie economică şi comercială, iar România, ca membră mai ales a NATO, este un aliat important al SUA în termeni de interese strategice în această regiune”.
E de înțeles, din această perspectivă, de ce SUA au pariat toți banii, în alegeri, pe Băsescu cel devotat și nu, spre exemplu, pe liberali, care au cerut retragerea României din Irak și Afganistan, ori pe social-democrați, al căror candidat prezidențial bătea anul trecut drumurile la Moscova.

O a doua explicație pentru această ieșire la rampă pro-Băsescu a lui Gitenstein ar putea fi, însă, temerile SUA că o moțiune de cenzură victorioasă ar putea duce la o reașezare a majorității parlamentare și, implicit, la apropiata suspendare a aliatului fidel Băsescu. Interesant de urmărit, în zilele următoare, reacțiile politicienilor din opoziție la declarațiile de azi ale lui Gitenstein. Dacă ele vor veni, desigur. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998