CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Alerta la virf: mesaje incruntate ale ambasadorului Gitenstein

0 comentarii / 1422 vizualizări / 29 ianuarie 2012

Zi agitată miercuri: două discursuri iritate ale ambasadorului SUA la București, și un discurs aparent aiuritor al președintelui Băsescu, decriptat, însă, de unii analiști ca pe o recunoaștere a unor erori și o solicitare de ajutor grabnic. Greu de crezut, spre imposibil, să îți imaginezi că între speechurile pomenite nu există nicio legătură.

Miercuri, Băsescu și guvernarea PDL au încasat cîteva plesnituri peste bot de la Mark Gitenstein în două alocuțiuni distincte, una la aniversarea anului scurs de la listarea Fondului Proprietatea pe Bursă și a doua la ceremonia acordării titlului de ”Diplomatul anului 2011”, de către publicația ”Nine o’Clock”.

În primul speech, Gitenstein a avertizat tăios asupra faptului că actuala guvernare pare profund incapabilă de a stăvili corupția – ba chiar o încurajează – și nici nu dă dovadă că ar fi în stare să înfrunte criza cu alt gen de măsuri decît tăieri.
„Nu se poate nega faptul ca masurile de austeritate, desi necesare, au fost dificil de îndurat. Însa ele ar trebui sa constituie doar primul pas spre redresare economica. Acesta este momentul potrivit pentru a fructifica masurile deja luate, pentru a aplica noi politici si programe care vor aduce crestere economica tuturor companiilor, dar si tuturor românilor(…)Doar reducerea costurilor nu va asigura crestere economica. Ea trebuie însotita de investitii private si de stat, de un parteneriat între guvern si companii” a spus Gitenstein.

El a atras atenția că bursa din România e foarte departe de ceea ce ar trebui să fie, iar acest lucru blochează investitorii străini.
”Adevarata schimbare a României consta în crearea de institutii independente, autosustenabile care sustin transparenta si statul de drept. Instalarea unor manageri independenti, din afara companiilor la conducerea acestora, manageri ce raspund în fata unor consilii de administratie alcatuite din oameni competenti, apolitici, este un exemplu excelent. Este exact ceea ce asteapta investitorii straini si UE sa vada în România. Nu trebuie ca noi, occidentalii, sa ne dorim existenta statului de drept si lupta împotriva coruptiei mai mult decât voi”.

Încă mai tăios, ambasadorul a punctat faptul că ”În prezent, profiturile companiilor de stat sunt prea des directionate spre bugetul de stat sau spre buzunarele unor persoane cu relatii influente(…)Directorii companiilor trebuie sa demonstreze ca prioritatea lor este succesul companiei, nu profitul personal”.

Dificil de crezut că Gitenstein nu era la curent, rostind aceste vorbe, cu halucinantul demers al lui Boc, cu cîteva zile în urmă, de a-și numi un consilier personal la șefia uneia dintre marile companii de stat, Transelectrica, fără ca acesta să aibă habar cu ce se mănîncă domeniul în cauză.

Lucru mai rar întîlnit, Gitenstein a nominalizat explicit două mari companii americane care ar fi interesate de investiții enorme la noi, dar ”aceste companii nu vor face investiţii până nu sunt convinse că Guvernul face ceea ce trebuie, că investiţiile le vor fi protejate”.

Probabil nu am exagera dacă am spune că, în limbaj diplomatic, Gitenstein a dat guvernarea Boc cu capul de toți pereții.

Al doilea discurs, rostit seara, probabil DUPĂ cel al lui Traian Băsescu, a avut, în opinia noastră, niște mesaje politice de astă dată, la fel de tăioase.

În primul rînd, Gitenstein a legitimat fără echivoc protestele din stradă ale românilor, aruncînd la gunoi tezele portocalii potrivit cărora ele ar fi opera opoziției ori ale Antenelor lui Voiculescu: ”simt că în această mulţime există o nouă categorie de tineri sofisticaţi, educaţi, care cred în democraţie şi în puterea lor de a-şi crea singuri viitorul. Poate că aceşti tineri au o atitudine cinică faţă de partidele politice şi presa existentă, însă au multe cunoştinţe despre internet şi au încredere în propriile idei. Sunt sigur că ei vor avea o influenţă profundă şi pozitivă asupra viitorului dumneavoastră. Ei nu sunt cei care lovesc jandarmii cu pietre. Ei se află în stradă pentru a-şi demonstra paşnic dorinţa de a face lucruri mai profunde şi mai importante pentru România”.

Hopa: deci nu derbedei, vagabonzi, mercenari, ultrași, indivizi plătiți cu 100 de RON/ziua șamd, ci ”tineri educați, care cred în democrație”!

Mai mult de atît, Gitenstein a spus că ”Cel mai important atu pe care îl aveţi sunt oamenii şi valorile pe care le împărtăşiţi. Mă refer în special la tinerii români care cred că pot reînsufleţi idealurile Revoluţiei române”.

Altfel spus, cei care protestează în stradă merită toată aprecierea și respectul, în niciun caz invectivele venite dinspre guvernanți.

Desigur, a făcut vîlvă și a stîrnit indignare poziția ambasadorului potrivit căreia ”simplul fapt că oamenii îşi pot exercita dreptul dat de Dumnezeu de a avea păreri diferite fără a se teme că vor fi împuşcaţi de pe acoperişuri este un semn al progresului. Dacă aveţi îndoieli în această privinţă, întrebaţi-i pe cetăţenii Siriei ce părere au”.

Poate Gitenstein a fost mai neinspirat rostind aceste vorbe.

Diplomatic, însă, e la fel de posibil ca ele să reprezinte un avertisment discret la adresa autorităților de la București să nu le treacă prin cap, cumva, să repete episoadele reprimărilor violente din trecut, după model sirian. Sau, poate, iliescian. Că ceva tentative au fost deja…

Cu adevărat spectaculoase sunt, însă, declarațiile ulterioare ale diplomatului.
”Sunt optimist fiindcă acum, spre deosebire de acum douăzeci de ani, România are în funcţiile de conducere oameni extrem de bine pregătiţi, devotaţi, cu principii, care fac eforturi ca instituţiile democratice să funcţioneze. Aş vrea să-i menţionez pe trei dintre ei, care lucrează în instituţii diferite ale statului” a spus Gitenstein, cu referire la Raed Arafat, Daniel Morar și Mihnea Constantinescu, cărora le-a mulțumit pentru activitatea lor. La fel de apreciați au fost secretarul de stat în MAE, Bogdan Aurescu, și consilierul prezidențial Iulian Fota, ca și fostul președinte Emil Constantinescu.

Să o luăm metodic. Gitenstein, despre Arafat: ”Indiferent de care parte a dezbaterii privind reforma sănătăţii te afli, este clar că obiecţiile sale la adresa proiectului de lege se datorează păstrării principiilor sale. Însă, spre meritul lui Raed şi al guvernului, el a reuşit să ia poziţie fără a fi manipulat de factorii politici, iar guvernul a reuşit să-l readucă în funcţie. Nobleţea de care a dat el dovadă este ingredientul esenţial în dialogul civic”.

Este foarte interesant nu doar faptul că ambasadorul american taie încă o macaroană favorită a guvernanților, din ultimele zile, aceea a manipulării politice de către opoziție a lui Arafat. Ci și faptul – uitat de cei mai mulți dintre noi – că e pentru a doua oară în 6-7 luni cînd Gitenstein îl laudă pe șeful SMURD.
Prima oară a făcut-o de Ziua SUA, anul trecut, pentru eforturile sale care „au asigurat modernizarea serviciilor de urgenţă şi salvarea a nenumărate vieţi în România, graţie unei atitudini încrezătoare şi dorinţei de schimbare”.

Orice om politic român de top și-ar da o mînă ca să fie elogiat odată în discursul ambasadorului SUA, oricare ar fi el; cum e, oare, să fii elogiat de două ori, din poziția de umil sub-secretar de stat?

Înseamnă foarte mult, am îndrăzni să spunem.

Și, cu toate astea, între cele două elogii, Arafat a fost făcut pulbere de regimul Băsescu, împins la demisie și numit de șeful statului ”cel mai mare dușman al reformei în domeniul sănătății”. Ceva e putred în Danemarca…

Al doilea om apreciat de Gitenstein miercuri, Daniel Morar, are o problemă similară. Anul trecut, ambasadorul SUA sugera chiar schimbarea legii, pentru ca Morar să fie menținut la șefia DNA.
În loc de asta, a venit atacul devastator al lui Băsescu la adresa procurorilor DNA, la TVR: ”Rezultatele date de instante nu sunt o confirmare a acuratetei cu care au lucrat procurorii de la DNA, in mod deosebit. Aici au fost oamenii politici ale caror mandate sau cariere s-au intrerupt. Si va pot spune ca nu numai ce ati vazut in sentinte deja date reprezinta o realitate. Cam jumatate din sentinte au aratat oameni nevinovati: din 8 sunt 4 si 4”.

Din nou, reprezentatul SUA are o poziție radical diferită de cea a regimului Băsescu.

Despre Bogdan Aurescu, mult apreciat de Gitestein, să spunem că doar cu o zi înainte ratase numirea la cîrma MAE, deși meritele sale i le recunoscuse pînă și opoziția, cît despre Mihnea Constantinescu, în ciuda unei cariere spectaculoase sub cîteva guvernări diferite, să spunem că deține un post mai degrabă mic în schema MAE. (În cazul acestuia din urmă, Gitenstein a dat de înțeles ceva de-a dreptul năucitor, anume că are misiunea (probabil din postura de om de încredere al Washingtonului) de a forța, pur și simplu, guvernul să ia anumite decizii corecte, prin utilizarea unor pîrghii nevăzute ale puterii. Păi așa se face administrarea statului, domnule premier??

Extrem de important de observat, pe lista elogiaților lui Gitenstein nu apare nici măcar un singur nume de ministru din guvernul Boc, deși tema reuniunii era ”Personalitatea anului 2011”, un an de vîrf al crizei. Anul trecut, pe 4 iulie, însuși premierul era apreciat de ambasador, pentru eforturile făcute pe timp de criză. Apuse vremuri…

Acum, din cîte se vede, nu doar că nu sunt lăudați cei din prim-planul guvernării, dar Gitenstein pare să fi ales personaje mai degrabă marginalizate de regimul actual sau, în cel mai bun caz, insuficient valorificate.

Nicio vorbă, de asemenea, despre Traian Băsescu, în locul său ambasadorul alegînd, de la președinție, spre a-l elogia, un alt personaj, Iulian Fota. Și, bonus, Emil Constantinescu, spre a-i strica de tot ziua actualului președinte.

În aceeași seară, avea să-și rostească discursul Traian Băsescu, unul pe care anumiți analiști l-au interpretat, corect am spune, ca pe o cerere disperată de sprijin din partea unor aliați occidentali precum SUA, într-un moment de maximă cădere în planul imaginii.
Să mai pomenim doar în treacăt că nici nu se uscase cerneala pe monitorul oficial care îi publica numirea, că noul ministru Cristian Diaconescu dădea fuga, vineri, la ambasadorul SUA pentru a discuta despre relansarea relațiilor, în special economice șamd.

Una peste alta, în relația cu licuriciul american, Traian Băsescu pare să se fi jucat cu focul în ultima vreme (vezi boicotul de la ziua SUA etc), pînă a început să i se arate pisica. Discursurile lui Gitenstein sunt un avertisment, vom vedea foarte curînd dacă și cum își vor fi atins scopul. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998