CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Alerta maxima in structuri si o posibila victima: Carmen Iohannis

7 comentarii / 7347 vizualizări / 19 mai 2015

Aproape imediat după alegeri, pe agenda publică a fost insinuat – acesta e termenul corect – un subiect neașteptat: necesitatea grabnică a instituționalizării statutului de Primă Doamnă. O droaie de articole de inspirație cam dubioasă s-au precipitat să prezinte avantajele acestui lucru, iar președintele puncta în mod similar de cîte ori avea ocazia. Pînă ieri, cînd s-a răzgîndit brusc. Să aibă oarece motive întemeiate? Noi am paria că da.

“Ar trebui să existe probabil câteva studii care să ne spună dacă românii îşi doresc aşa ceva sau nu-şi doresc. Prima Doamnă a mea, soţia mea, îmi face onoarea să mă însoţească peste tot unde este posibil şi cred că este un prim pas spre a induce în spaţiul public o discuţie despre prima doamnă” declara, recent, președintele Iohannis la bilanțul a 100 de zile de mandat, admițînd, totodată, că drumul pînă acolo nu va fi lesnicios.

Într-un interviu dat Digi 24, președintele spunea, de asemenea, întrebat despre posibilitatea asumării de către soția sa a unui autentic statut de Primă Doamnă: ”Cu siguranță se va implica în viața publică și acest lucru se va vedea din ce în ce mai bine”.

În același timp, se discuta despre posibilitatea ca soția președintelui să ia o catedră la un liceu bucureștean, pentru a nu fi nevoită să facă o permanentă și obositoare navetă București-Sibiu.
(Atît de obositoare încît, după ce a vizitat Florida, Berlin, Paris, Madeira, Roma de două ori, Bruxelles, Milano, Vaticanul, Carmen Iohannis a clacat și nu și-a mai urmat soțul la Chișinău și Kiev. Unde nici shoppingul nu e prea grozav…)

În ultimele zile, însă, s-au petrecut trei evenimente aparent banale, care ar putea ascunde, însă, lucruri extrem de interesante.

Pe de o parte, am aflat că varianta mutării soției președintelui la un liceu bucureștean a picat, vestea fiind furnizată chiar de către Klaus Iohannis, în paginile unei cărți aflate în pregătire pentru apariție, deci ea va continua să activeze la Sibiu.
Pe de alta, tot președintele pare să fi pus punct, cel puțin pentru o perioadă, instituționalizării Primei Doamne.
”România nu e pregătită pentru o instituție a Primei Doamne! Prima Doamnă există, e soția mea Carmen, nu cred că trebuie instituționalizată această chestiune” a spus, ieri, Iohannis, într-o conferință de presă.

Peste noapte, deci, Prima Doamnă, în plin zbor spre un cabinet oficial la Cotroceni, este ”împușcată” în aripă și readusă la statutul de simplă soție.

Cînd să fi descoperit Klaus Iohannis și oamenii din spatele său că țara nu e pregătită pentru asemenea funcție, după ce o droaie de înstelați ai presei au nădușit ca să convingă lumea de contrariu?

Cumva după ce au primit informații sociologice îngrijorătoare, potrivit cărora Carmen Iohannis și-a depășit lejer soțul în sondaje, la capitolul părere bună?
Informații consfințite și oficial, în ultimul sondaj INSCOP, care arată că doamna are 68% încredere, iar domnul doar 65%.

Picanterie?

Nici pomeneală: practica politico-sociologică internațională dovedește că atunci cînd Prima Doamnă e peste soț, în sondaje, traducerea oficială e nu atît că e ea grozavă, cît e președintele slab.

Ultimii președinți americani depășiți constant de neveste în sondaje au fost, spre exemplu, Barack Obama și George W.Bush.

Or, actualul președinte american e foarte aproape de a fi declarat unul dintre cei mai slabi – sau chiar cel mai slab, după mulți analiști – președinți din istoria SUA, în timp ce Bush Jr. e, la rîndul său, unul dintre cei mai slabi și mai controversați, de la alegerea dubioasă în funcție pînă la gafele dezastruoase care au ridicat mari semne de întrebare chiar asupra IQ-ului său. (Se glumea pe seama lui că nu poate merge și mesteca gumă în același timp.)

Bill Clinton, în schimb, deși a avut cea mai energică și mai bine pregătită nevasta din ultimele decenii – dovada posibila candidatură la Casa Albă – nu a fost depășit de ea niciodată în sondaje, cu excepția unei scurte perioade în scandalul Lewinski.

Ascensiunea rapidă a lui Carmen Iohannis pînă deasupra soțului, în sondaje, e foarte probabil că a stîrnit panică în anumite structuri, în ciuda încîntării afișate public de președinte.

România e și o țară cu o anumită doză de misoginism, iar un politician pretins de calibru, dar bătut de nevastă în sondaje riscă decăderea de la rangul de ”cocoș”, la cel de ”găină”, în ochii marelui public.

Scriam, nu demult, că în spatele campaniei în favoarea instituției Primei Doamne s-ar putea afla dorința unor specialiști în imagine (citește servicii) de a mai abate atenția publicului de la gafele și rateurile nepermis de multe ale președintelui.

De aici, însă, pînă la punerea acestuia complet în umbră e distanță mare.

Să asistăm, oare, la debutul unei campanii oarecum de sens invers, în care, pînă la ”normalizarea” sondajelor, să asistăm la tragerea pe linie moartă a soției președintelui? Și ce se va întîmplă dacă manevra nu reușește, iar distanța între cei doi va crește, în sondaje? Întrebări interesante, la care e greu de dat azi un răspuns. (Bogdan Tiberiu Iacob)

 

foto: esibian.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

7 Comentarii

 1. pai sa candideze ea la presedintie in 2019 sau 2024

 2. Nu mai va luati dupa tot felul de sondaje, ca ajungeti s-o luati pe aratura. Romanii nu sunt misogini, ci traditionalisti, de aceea o femeie nu va ajunge niciodata in fruntea tarii in urma votului popular. Ea poate fi impusa, dar niciodata nu va fi asumata de popor.

  • Gina, in Romania inca mai „patroneaza” patriarhatul, ca de altfel, in aproape toate societatile occidentale. E vorba de un patriarhat modern care se adapteaza societatii. Romanii sunt misogini si in special femeile, ceea ce tot sondajele o spun. SocioLOGII fac sondaje bazate pe STIINTA (logos), ajutandu-se de matematica (statistica), deci datele sunt de cele mai multe ori cu o eroare de sub 3%. O femeie nu va ajunge prea curand in fruntea tarii deoarece exista discriminare de gen in primul rand in mediul politic, acest articol fiind un exemplu clar. Atata timp cat mediul politic si cel public vor promova valori traditionaliste si misogine ale patriarhatului, nu va exista nici o femeie in fruntea statului romanesc.

   • @ „Femeie in primul rand”. Urmatorul presedinte al Romaniei sa fie femeie din „diaspora”, de etnie roma, lesbiana, membra Misa. Ce poti sa-ti doresti mai mult?

   • Draguta, am facut sondaje, asa ca nu vinde castraveti la gradinar. Eu nu dau doi bani pe statistica matematica. Daca tu mori de foame si eu mananc de sase ori pe zi, potrivit statisticii, si tu beneficiezi de 3 din mesele mele copioase. Si de ce ar trebui sa existe o muiere in fruntea tarii? Mai intai sa dovedeasca ca sunt capabile si apoi sa vina cu pretentii. Dar pana acum nu au dovedit decat ca sunt la fel de incapabile, cainoase, materialiste si hoate ca barbatii, iar exemplele sunt cu duiumul, incepand cu EBA si Udrea si terminand cu Alinutza Gorghiu si Monica Macovei.

 3. […] care Inpolitics a anticipat-o, la sfîrșitul primăverii, înainte să se producă dispariția, într-un articolpe care îl reproducem integral mai […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998