CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9702 RON DOWN | 1 USD = 4.5369 RON DOWN | 1 GBP = 5.7250 RON DOWN

Alexandru Rafila, securistul-tinichigiu: ”Ce mai astepti? Desfă-i catusele!”

2 comentarii / 2879 vizualizări / 19 octombrie 2020

”Camera, spaţioasă; biroul, masiv; biblioteca, de formă; pe jos, covoare persane; aparent, ambianţă elevată, luminoasă, îmbietoare la dialog. Nimic din rigiditatea cazonă, nimic deza­greabil, nimic ameninţător. Locatarul, până la proba contrară, curând oferită, un domn. Un tovarăş inteligent, cinic, crud, dar domn. Incompatibilitatea, absurdul au aici concreteţe. Răspun­de la numele Rafila. Maiorul Rafila, comandant, relativ tânăr, roşcat, masiv, afişând o excesivă eleganţă vestimentară; origi­nar din Dezna, adică din judeţ. Tatăl, român; mama, rusoaică. S-au cunoscut în prizonieratul primului război mondial. Pregăti­rea, medie; profesiunea, maistru tinichigiu, la depoul CER., aşa se spunea. Mă priveşte cu aere de satrap, sigur de sine. „Ce mai aştepţi, desfă-i cătuşele!” Comisarul, parcă mai timorat ca mine, execută prompt. „Ei, cum e? Credeai că o să scapi? Noi procedăm ştiinţific şi, ca atare, nu greşim. Ştiinţific. Şi acum, că l-am văzut, duceţi-1 la arest!”
Celula, nu cu mult mai lungă de doi metri, lată de unu şi jumătate, scundă, boltită, fără fereastră, amenajate în pivniţa unei case naţionalizate, avea un singur prici. O nişă, deasupra uşii, adăpostea un bec anemic Rămas singur, m-am întins pe scândura goală, încercând să îmi adun gândurile, îndeajuns răvăşite. întrebările, aceleaşi: cum s-a întâmplat? Ce voi face? De cel puţin două zile nu am pus în gură nimic. Tensiunea nervoasă îmi alunga foamea, aşa că raţia, 400 g de pâine şi apă, nu mi se părea un chin. Deocamdată. Singurătatea apoi, îmi convenea. Restricţii, în ce priveşte şezutul pe prici, nu mi-au fost impuse(…)Ni se comunică, în sfârşit, data procesului. Suntem în aprilie, 1949. Cum ne vom apăra? „Spuneţi părinţilor să nu vă angajeze avocaţi.

Procesul nostru, procesele noastre sunt sim­ple formalităţi. Condamnările sunt stabilite, încă din timpul an­chetei, în cadrul Comitetului Executiv al Partidului.

Avocaţii nu au puterea să schimbe nimic. A-i angaja, înseamnă a arunca banii pe apa sâmbetei. Dacă ar fi cinstiţi, ar refuza să preia cazurile.” Potrivit Codului de Procedură Penală, învinuiţii au dreptul să-şi consulte dosarul. Ni se stabileşte o zi şi o oră, timp fizic insuficient chiar şi pentru o simplă răsfoire, darămite pentru stu­diu. Reuşesc totuşi să surprind câteva vicii de formă, nepotriviri de date, lipsa de corpuri delicte. Mi le notez, fără să-mi fac şi iluzii. Un plan de apărare voi încropi totuşi. La proces vor asis­ta părinţii şi e important ca ei să ştie ce le-au făcut copiii, pen­tru ce au făcut ceea ce au făcut, să ştie, mai ales, că nu sunt infractori de rând şi că, în fond, ei nu au nici o vină. Şi pentru ca, în cazul în care Tribunalul mă va împiedica să vorbesc, îmi voi scrie apărarea și voi cere ca ea să fie anexată la dosar.”.

Fragment din dezvăluirile deținutului politic Viorel Gheorghiță, scriitor și teolog arădean trecut prin Pitești, Aiud, Gherla și minele de la Baia Sprie. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

 1. S-a dat liber la „dezvaluiri”?! bineinteles, numai pe linie de partid…ca „dreapta unita” e saturata de odrasle si tortionari inca vii…daca se voia o igienizare sociala, aveati materiale documentate, cu acte, cu oameni, cu marturii directe…toate astea s-au intamplat in cele trei decenii, doar ca exact aia care va alimenteaza acum cu „marturii” au avut grija sa se stinga in fasa orice informatie „incorect politica”…Cata mediatizare a avut taica Laza si „beneficiarii”?! Cata lume stie ca „sfintii inchisorilor” au ramas cu blamul condamnarii ca „dusmani ai poporului”, „criminali de razboi” (desi, la Nurnberg fusese respinsa acuzatia chiar si pentru maresalul Antonescu!), ori legionar (fara dovezi, doar pe simpla asimilare a termenilor nationalist=legionar) si asta pentru ca „justitea democrata” a hotarat ca „asa erau legile, procesul a fost corect!”…iar urmasii tortionarilor si culturnicilor criminali au pus de-o lege (profund anticnstitutionala, dar, nereclamata de nimeni!) care-i mai condamna o data…Nu pot sa nu vad ca Rafila a ajuns in furcile caudine numai ca l-a „recrutat” PSD-ul…Daca a existat o raspandire democrata a unei categorii profesionale (!), asta a fost a securistilor…astia s-au raspandit in toate partidele, pana la un moment dat, cand afacerile (legale prin grija lui Nastase…ca Dumnezeu nu bate, degeaba) i-au aglomerat spre „dreapta”…Si daca PSD-ul hotaraste sa-l retraga pe doctor (nu ca ar ajuta, ba, din contra!), se va retrage si Orban?! Si ceata de copii si nepoti de la PNL si USR?! Si ma tot intreb, macar acum, nu vi se pare ridicol ca toti stim tortionari, criminali securisti si turmnatori distrugatori de destine, dar, justitia nu s-a pronuntat decat pe margine, in cazul vreunui tzucalar devotat Chiar, stiti cazul vreunui „magistrat” care sa fi fost intrebat de CV?! Sa fie vorba tot de nepotism, adica, ma gandesc, nu cumva, atunci, in criminalul deceniu, s-au pus bazele dinastiei de cacat aflata la putere in toate punctele cheie ale politicii, justitiei si economiei?! Ne dispare pana si bruma de democratie, se reinstaureaza dictatura sub faldurile terorii de covid si de ciuma rosie si noi am ajuns sa ne triem „elitele” in securisti, tortionari, analfabeti, plagiatori buni (ai nostri, ca-s de dreapta!) si rai, daca sunt agreati de stanga derutata..despre traficanti, hoti, sefi de clanuri interlope nu se vorbeste, ei sunt „trofeul” invingatorului, adevaratii sponsori de partid si de stat…
  P.S. Sistemul a facut o miscare naucitoare si foarte riscanta cand l-a aruncat pe Rafila in gura presei pe motiv de prost(orientat)tata…oricat de anesteziata ar fi presa, tot se va trezi vreun naiv sa dezgroape biografii si „dreapta” musteste de traditii securist-tortionare…ba si de alogenie doctrinara…sau, e doar un test, ca in functie de raspunsul public sa se recunoasca, in sfarsit, autorii si beneficiarii „revolutiei” din decembrie…o fi venit timpul…CEDO, tocmai a invalidat vanzarea catre chiriasi a imobilelor nationalizate, ori, se stie ca aceste „elite” doctrinare si executive (la propriu!) nu prea serveau apartamente la bloc, mai ales cand proprietarii mureau „de frica” anchetei, ori in urma ei…acum, urmasii „chiriasilor” se lauda cu sorginte aristocratica si macar prin alianta, distantare de opinca romaneasca…si au dreptate, „romanul e hot”, pentru ca e supus Codului penal, ori ei au imunitate genetica, inca de pe vremea lui Stalin…
  P.S. Tot ma uimeste multipla masura si grija publica de a salva PSD-ul de „analfabeti”, securisti, tortionari, numai pentru a se concentra toata pleava in tabara cealalta…si cand vezi imunitatea dobandita la justitie a infractorilor stiuti de toata lumea,numai pe baza de carnet de partid, te gandesti ca, intr-adevar, PSD-ul trebuie sa dispara…daca-l lasa numai cu georgienipopi, ciolaci, danci si firi, chiar nu mai are nicun chichirez…

  • Ion Spânu l-a ginit pe Rafila.

   Rafila a participat la „protestul” SRI organizat împotriva Ordonanței 13.

   Deci, ai plecat după fentă. Tot Spânu observă foarte bine că Iohannis, aka SRI, vrea guvernul lui, adică guvernul SRI, precum și opoziția lui, opoziția SRI.

   Rafila deja își atinsese maximul de incompetență, nu mai era nevoie să-l reia pe tac-su ca un rahat aruncat în față, dar ordinul e ordin. Prostul propulsat din tenebrele Securității va avea datorii până crapă.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998