CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Aliante nesuferite si aliante toxice in politica

0 comentarii / 1904 vizualizări / 5 iunie 2014

Al doilea scandal de proportii pe aceeasi tema, a aliantelor controversate sub aspect politic si moral. Acum, in prim plan, combinatia realizata intre PSD si PP-DD. Intre Victor Ponta si Dan Diaconescu. Pana ieri, alaltaieri, doi mari inamici. Deontologii de toate felurile si toate taberele tuna si fulgera. Acuzandu-i pe amandoi de imoralitate. La fel cum curg suvoi si acuzatiile la adresa PNL. Pentru preconizata fuziune cu PDL. Si ipoteticele fuziuni ulterioare cu ce mai ramane liber pe dreapta politica. E clar ca asemenea aliante sunt nesuferite pentru unii si altii. Este la fel de clar ca ele ar putea deveni si toxice. Dar reprezinta combinatiile politice care se preconizeaza ceva cu totul si cu totul iesit din comun? Pot deveni ele nocive pentru societate? Sau cel putin pentru democratie?

Intrebarea de mai sus reprezinta o provocare reala. Nu numai pentru politicieni. Ci si pentru societatea civila. Si, mai ales, pentru toti contemporanii tentati sa extrapoleze, pur si simplu, regulile morale dupa care functioneaza relatiile interumane, viata politica si combinatiile pe care partidele le fac. Daca ar fi sa incepem cu sfarsitul, vom spune ca, in politica, in interiorul aceluiasi partid, persoane care nu se pot suferi reciproc sunt cu duiumul. Nu din iubire si nu dintr-o excesiva simpatie se asociaza oamenii, pentru a forma partide politice. Ci din alte ratiuni. Incepand cu ratiunea de a construi un instrument capabil sa ajute grupuri de oameni, asociate politic, sa acceada la putere. Sa preia responsabilitati majore in numele interesului national. La fel, nu este deloc obligatoriu ca, intr-o alianta, personajele sa traiasca in armonie unele cu altele. Sa se imprieteneasca si, eventual, sa se iubeasca. Pana la sufocare. Dimpotriva, au exista, exista si vor exista aliante politice alcatuite in mod pragmatic intre partide care considera ca au ceva de castigat parcurgand impreuna o bucata de drum, dar ai caror membri, uneori, se detesta reciproc.

Ce este asa de neobisnuit in alianta preconizata de Victor Ponta si de Dan Diaconescu? Ce este scandalos aici? Dupa parerea mea nimic. Disputele si scandalul sunt simple artificii. Create, mai cu seama, de outsideri. Ce este atat de rau ca, de-a lungul ultimilor 24 de ani, acest partid, numit PSD, a avut capacitatea de a se alia si de a asimila, pe rand, nenumarate partide plasate in stanga spectrului politic? Ce este atat de rau ca, in final, stanga, in linii mari, este unificata si dispune de un bazin electoral de circa 30 la suta, care, la nevoie, poate creste pana in 40-45 la suta? Cu ce a stirbit acest proces de unificare al stangii coerenta politica a PSD? Ce este rau in faptul ca Dan Diaconescu impreuna cu cei mai multi membri ai partidului sau se simt astazi mai confortabili decat s-au simtit ieri, alaturi si intr-o alianta cu PSD?

In societatea civila, care, trebuie sa fim cinstiti, opereaza cu alte seturi de valori, sunt numeroase voci care se mira intrigate si chiar indignate. In sensul ca ar fi scandalos ca PP-DD sa se alieze cu parte din „mizerie”, cum era denumit USL atunci cand partidul lui Dan Daiconescu dadea primele sale batalii electorale. Si tot scandalos ar fi daca o alta parte, mai putin semnificativa, din PP-DD s-ar asocia cu cealalta partea a ”mizeriei”, respectiv cu PNL. Care, la randul lui, culmea nerusinarii, a cinismului politic si a dispretului fata de valorile morale, urmeaza sa fuzioneze chiar cu cealalta jumatate a „mizeriei” nationale, respectiv cu PDL.

In realitatea vietii politice, nu numai de la noi, ci de oriunde, printr-o miscare ce pare de tip brownian, aliantele dintre partide se fac si se desfac in timp, in functie de obiectvele pe care acestea le au si de oportunitatile de a-si adjudeca guvernarea la nivel national sau local.

Si inca o data, in fiecare partid exista persoane care, desi nu se pot suferi sau chiar se dispretuiesc reciproc sau chiar sunt dusmani in plan individual, raman asociate pentru a atinge un obiectiv comun. Si la fel se intampla si intre partide. Si intre indivizi distincti din diferite partide care fac aliante. Acest joc, al aliantelor, care trece ca un tavalug peste afinitatile sau aprehensiunile dintre persoane, face parte din insasi logica vietii politice. Pur si simplu altfel nu s-ar face, nu s-ar preface si nu s-ar desface guverne.

Cred ca, la fel cum stanga s-a putut unifica, se poate unifica si dreapta. Trecand peste simpatii si antipatii. In final, va fi mai sanatos pentru viata publica sa avem doua partide mari, fiecare cu peste 30 la suta din electorat. Nu ascund insa faptul ca exista nu numai aliante, ci si mezaliante. Nu numai asocieri necesare, ci si asocieri toxice. Cum ar fi, de pilda, pentru dreapta, o asociere cu Traian Basescu, de natura sa-i ofere acestui personaj dovedit malefic posibilitatea de a conduce vreodata un guvern. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998