CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9769 RON UP | 1 USD = 4.5843 RON UP | 1 GBP = 5.8121 RON DOWN

Alina Mungiu arunca bomba: Boc, schimbat ”contra cost”, la cererea Bancii Mondiale

0 comentarii / 1293 vizualizări / 1 martie 2012

Politologul Alina Mungiu face o dezvăluire de proporții, într-un material dat azi publicității, respectiv faptul că demisia lui Boc și înlocuirea tuturor miniștrilor PDL din guvern a fost făcută la cererea Băncii Mondiale și a Comisiei Europene, ca o condiție obligatorie a acordării unor împrumuturi cumulînd șase miliarde de euro.

”Da, ne-au cerut sa ne curatam guvernarea in schimbul banilor, bravul guvern Boc a tinut secreta promisiunea, dar nu e, puteti cere in scris Bancii Mondiale la Bucuresti sa vedeti exact ce s-a angajat guvernul sa faca in urma functional review” afirmă Mungiu într-un material postat pe ziare.com.

Dezvăluirea apare în contextul în care România a negociat în luna ianuarie cu Banca Mondială o linie de credit de un miliard de euro pentru a susţine bugetul ţării. „România va trebui să îndeplinească anumite măsuri, aflate în prezent în discuţie. Durata liniei de credit poate fi de până la trei ani”, declara, acum cîteva săptămîni, Francois Rantrua, country manager pentru România al instituţiei bancare, citat de Bloomberg.
Împrumutul respectiv ar urma să fie dublat de un alt acord preventiv, cu FMI şi UE, prin care se pun la dispoziţia Guvernului fonduri de 5 miliarde de euro, pentru a fi accesate în cazul unor turbulenţe pe pieţele financiare, care va fi semnat luna aceasta, după obținerea liniei de credit de la BM.
Dezvăluirea Alinei Mungiu, dacă se confirmă, aruncă în aer teoria că Boc a fost sacrificat pe motiv de impopularitate, fapt care nu ar fi deranjat organismele internaționale, ci strict pentru incompetență. Pe de altă parte, scenariul explică și modul cel puțin surprinzător în care nucleul dur al PDL a acceptat fără scandal sacrificarea celor mai grei oameni, dar ridică, totodată, o problemă fierbinte: cît de mare ar fi fost dezastrul dacă România nu respecta promisiunea schimbării guvernului și rata cele 6 miliarde de euro? (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998