CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Alina Mungiu: ”Procurorul Cristian Panait s-a sinucis pentru ca era bolnav psihic”

3 comentarii / 10557 vizualizări / 17 iulie 2015

Abia stinse ecourile scandalului produs de filmul ”De ce eu?”, al lui Tudor Giurgiu, folosit ca armă electorală anti-Ponta în alegerile de anul trecut, că vine episodul 2: politologul și medicul psihiatru Alina Mungiu afirmă că legendarul – de acum – procuror Cristian Panait, eroul filmului, era bolnav psihic și incompetent, totodată.

Cazul procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, pe fondul unei anchete întortocheate, implicînd figuri cheie ale contrabandei cu produse petroliere din vestul țării, dar și figuri politice de top ale vremii, a fost folosit de multe ori în ultimul deceniu ca o armă împotriva PSD, a lui Adrian Năstase și Victor Ponta în special, actualul premier fiind un cunoscut al lui Panait și implicat, parțial, în scandalul de atunci.

Regizorul Tudor Giurgiu, un client al regimului Băsescu, în care a fost numit la șefia TVR, cu rezultate dezastruoase pentru instituție, a realizat un film după acest caz, a cărui primă proiecție s-a făcut fix între cele două tururi de scrutin ale prezidențialelor de anul trecut, în care Ponta candida cu prima șansă.

Filmul – mai mult decît slab, în umila noastră opinie – îl ridică pe Panait la rangul de erou al luptei anticorupție, împins la sinucidere de pesediștii ticăloși care conduceau țara în acea perioadă și trădat de bunul său prieten Victor Ponta (în film, procurorul Ionuț). În fapt, elementul propagandistic clar intervine abia pe genericul de final, unde suntem înștiințați că Adrian Năstase a fost condamnat pentru corupție în 2012, Rodica Stănoiu a fost colaboratoare a Securității, iar România erei Panait era condusă de sinistre figuri ale fostei Securități. În schimb, se menționează ca din întîmplare că între 2006-2012, după regimul PSD, Justiția a funcționat duduind și nenumărați corupți au fost condamnați.

Iată, însă, că Alina Mungiu, medic psihiatru de formație, lansează azi, într-un editorial al României libere, o altă ipoteză, care anihilează total mesajul filmului lui Tudor Giurgiu: Cristian Panait s-a sinucis pentru că era bolnav psihic. Mai grav, Mungiu amintește că Panait s-a făcut vinovat, ca procuror, de una dintre cele mai mari erori judiciare post-decembriste, care au distrus viața unui om.

”Ați auzit sigur cu toții propaganda foarte zgomotoasă a filmului lui Tudor Giurgiu, ”De ce eu?”, despre procurorul Cristian Panait. Filmul nu e prea bun: dar Dan Tapalagă și Laura Ștefan au ales să-l facă un mare exemplu care să inspire și pe alți bravi procurori în lupta cu mafia și să-l deosebească pe răposat de Victor Ponta, colegul său de atunci care și-a arătat caracterul nesărind la rândul său pe fereastră. Cum filmul bate viața numai când e veridic și de mare calitate, nu a ieșit mai nimic. Dar zilele astea a apărut adevărata capodoperă, o proză scrisă de una din cele mai talentate prozatoare (nelaureată, nu face parte din nici o gașcă literară), Dolores Benazic, cu o poveste mult mai autentică sintetizând cinsprezece ani de luptă la CEDO a APADOR Comitetul Helsinki, pentru a redresa o eroare judiciară făcută de procurorul Panait pentru care o femeie nevinovată și-a văzut viața și familia distruse, și unde procurorii, până foarte recent, primele instanțe și mai ales românii, niște martori falși entuziaști când vine vorba de interesul lor, și-au dat mâna pentru a face o nedreptate” scrie Mungiu.

Ea afirmă, în continuare: ”Eram psihiatru lucrând la o teză pe sinucidere (niciodată terminată) și redactor șef la ”Expres” când s-a sinucis dl Panait, și ca atare am citit toate detaliile și știam de atunci că omul e bolnav, să nu credeți cumva că vreun om normal, oricît de stresat, fuge de lângă familia lui și sare de pe marginea terasei sub ochii lor. Nu am scris nimic când cu filmul, că familia aceea o mai fi pe aici și mi-am zis că le ajunge, dar mi-am dorit ca România să aibă, ca SUA, o instanță care să aprobe filmele și să nu permită folosirea unei boli psihice în scop propagandistic”.(B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Pai ,Dan Tapalaga si Laura Stefan executau un „ordin pe unitate”!Imi este scarba de asa zisii ziaristi care au impinzit toate ziarele,fie ele si online!Alo,se aude Dan Tapalaga?De ce nu te „spovedesti” ca amicul Turcescu?Hai,ai curaj baiete!

  2. o scarba de femeie…clienta probabil la ramura psd. ai pareri despre tot si toate..

  3. Normal ca era bolnav psihic! Trebuie sa fii nebun să nu te supui sefilor!…:)…e simplu sa faci un mort bolnav psihic după ce săracului om i s-a luat TOT…funcție, catedra si mai mult de atât mai era si anchetat. Eu cred ca în mintea acestei doamne toti suntem prosti si bolnavi psihic.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998