CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Alt eșec marca Iohannis

2 comentarii / 1359 vizualizări / 26 aprilie 2021

Astăzi, președintele României îi convoacă la Cotroceni după-amiază pe principalii jucători ai Exectivului implicați, vorba vine, în accesarea împrumuturilor ieftine oferite de Uniunea Europeană, pentru redresarea economiei aflate în criză. Această întrunire este generată de un eșec de mari proporții înregistrat la acest capitol chiar de către președinte. Și asta indiferent de vinovații de serviciu pe care îi va identifica acesta.
Este de așteptat ca, în cursul serii, Klaus Iohannis să iasă la declarații. Și să ne anunțe că totul este bine. Așa cum face de câte ori vine vorba despre „Guvernul său”. Pe care îl conduce de la Cotroceni prin ședințe frecvente, organizate cu bucăți din Executivul României. Dar așa stau lucrurile? Este bine?
De-a lungul acestui an, președintele Klaus Iohannis a bătut de nenumărate ori cu cărămida în piept, afirmând repetat, pe de-o parte, că este foarte preocupat de șansa României de a accesa o sumă cât mai mare de bani cu dobânzi mici, destinați redresării și rezilienței, ca să folosesc termenii consacrați. În declarațiile publice, a vorbit despre sume mari de bani, care au variat, de la declarație la declarație, începând de la 80 de miliarde de euro. Dacă România va primi vreodată acești bani, 80 de miliarde de euro sau mai puțini, în niciun caz mai mulți, asta rămâne de văzut. Și cum rămâne de văzut? Urmărind modul în care procedează Guvernul condus de Klaus Iohannis în raport cu autoritățile de decizie de la Bruxelles. Pentru a accesa bani de acolo, trebuie respectate anumite reguli, anumite proceduri, anumite canoane. În ultimele zile, între putere și opoziție, dar chiar și în interiorul puterii, a existat o polemică înfierbântată, unii susținând că și-au făcut pe deplin datoria și că se află în grafic, alții acuzând că Guvernul a acționat cu lentoare, neprofesionist, astfel încât planul elaborat la București a fost respins la Bruxelles. Firește, cetățeanul nu a mai înțeles nimic din puzderia de referințe cu caracter tehnic.
Dar un lucru este ușor de înțeles. Până una alta, România a căzut din termenele planficiate. Între timp, două state au reușit performanța, care de fapt înseamnă normalitate, de a primi de la Bruxelles toate aprobările necesare pentru a absorbi împrumuturile necesare redresării și rezilienței. Primul stat a fost Spania. Nu țin minte ce sumă i s-a alocat. Dar, în mod cert, o sumă mult mai mare decât cea la care poate spera România. Al doilea stat, după cum a anunțat Guvernul de la Roma, este Italia. Italia va putea accesa cu sprijinul Uniunii Europene, în următorii șase ani, nu mai puțin de 200 de miliarde de euro. Sunt bani, nu glumă. Și sunt bani importanți, pentru că ei reprezintă împrumuturi cu dobândă extrem de mică, pe care beneficiarii le vor putea restitui într-o perioadă suficient de mare de timp încât să nu fie generate suferințe inutile.
România bate pasul pe loc. Autoritățile s-au dovedit a fi buimace. După nenumărate ședințe pe grupuri de lucru, după interminabile dezbateri, după nu știu cât de multe declarații și ședințe organizate la Cotroceni, autoritățile de la București nu au fost nici măcar în stare să facă diferența între proiectele care pot beneficia de acești bani și proiectele care, în conformitate cu normele UE, nu pot beneficia de acești bani. Și atunci au prezentat practic, la Comisia Europeană, un talmeș-balmeș. Este greu de prevăzut dacă această operație va putea fi în termeni utili redresată și în ce fel. Cert este însă că operațiunea, până în acest moment, reprezintă un eșec.
Al cui este eșecul? La prima vedere, este un eșec al primului-ministru Florin Cîțu și a miniștrilor implicați în această operațiune. Dacă însă suntem cinstiți cu noi înșine, eșecul este al lui Klaus Iohannis. Pentru că el a dirijat și nici măcar din umrbă, ci la vedere – întreaga operațiune. Iar dacă înalții funcționari publici au fost incompetenți, tot Iohannis este de vină, pentru că el a decis și cum urma să se formeze coaliția politică a majorității, și care sunt persoanele din care să fie alcătuit Guvernul, în baza unui algoritm, care nu a însemnat altceva decât o vânătoare de posturi, extinsă de jos până sus în întregul aparat.
În mod normal, Iohannis trebuie să iasă astă-seară să-și asume răspunderea pentru eșecul de până acum, să-și ceară scuze și să spună cum anume va fi redresată situația. Pun mâna în foc că nu se va întâmpla așa. Ne va anunța că e bine. Și dacă e bine, nu e rău. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

 1. Pai prostii pe care i-a chemat si-au aratat masura. Daca chiar vrea banii aia pentru Romania, trebuia sa cheme adevaratii specialiosti- gen Iulian Iancu si altii. Dar probabil ca nu vrea banii ,ca sa primeasca o sapca si de la UE.

 2. 80 – 50 – 30 mld. Și tot așa, pentru ca mai la urmă, să ne alegem cu „praful de pe tobă”. Sau, ce
  luăm pe mere, să dam pe pere. Iar românul, încă o dată mințit, se va amăgi zicându-și cu stră-
  moșească înțelepciune: „am pierdut ce n-am avut”.
  … Așa se întâmplă într-o țară în care „hoții noștri” sunt mai cinstiți decât „hoții voștri”, iar noul
  principiu de ierarhizare valorică e: „repetenții de azi, (prim)miniștrii de mâine”…

  Problema noastră majoră nu e aceea că nu am avea bani, ci aceea că ne lipsește cu desăvârși-
  re „știința cheltuirii banului”. Cheltuirii cu folos, că altfel, suntem „campioni absoluți”.
  Un mare economist spunea că rețeta succesului economic se bazează exclusiv pe ordine, mun-
  că, sinceritate, cinste, economie. Adică… numai „reminiscențe d’alea ceaușiste”, de care, sătui
  „până-n gât”, ne-am debarasat „cu o ură ne-mpăcată”, și ireversibil, imediat după ‘89.
  Și, să fim cinstiți cu noi înșine: câte voturi ar primi, azi, politicianul care și-ar baza programul poli-
  tic pe astfel de principii? Așa-i că, așa-i?
  Într-un fel, povestea asta cu „Proiectul” seamănă cu aceea în care, „guralivul clasei”, scos la ta-
  blă, se face de kko în fața tuturor.
  Unde s-au dus cei care știau ce înseamnă un proiect de investiții, de la fundamentare și până la
  punerea în funcțiune, și apoi, urmărirea amortizării cheltuielilor, a profitului etc.? Alte vremuri…

  PS1: Nici kwj și nici altcineva nu va da nici o socoteală nimănui întrucât, cum spunea Bonaparte,
  « proștii au un mare avantaj față de cei deștepți: sunt întotdeauna foarte mulțumiți de ei înșiși” »
  PS2: Din înțelepciunea populară: « dacă toate muștele ar face miere… »
  PS3. A nu se uita: o echipă de guvernare catastrofală pentru noi, e ideală pentru cei ce i-au pus
  pe funcții…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998