CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Am facut-o si pe asta: Marea Unire – tirita in lupta anticoruptie

1 comentariu / 3989 vizualizări / 13 mai 2018

La 100 de ani de la momentul 1918, România e scena unei bătălii de imagine exact contrare spiritului Marii Uniri: dezbinare, ură socială, acuzații și invective între tabere constituite pe te miri ce criterii. Ultima, dar și cea mai tristă ispravă, e antrenarea ideii de Centenar în așa-zisa luptă anticorupție, remarcată ieri, cu prilejul a ceea ce ar fi trebuit să fie mega-mitingul pro-Europa al societății civile. Specializată de multă vreme în macularea propriilor valori în numele a tot felul de concepte și principii, România reușește, iată, să facă praf și celebrarea actului său de naștere, Marea Unire, pusă, de ieri, la picioarele zeiței Kovesi.

eeee
Observam, ieri, într-o analiză, dispariția aproape totală a steagului american din recuzita TFL-iștilor din Piața Victoriei. Au apărut, în schimb, machete cu o lozincă aproape grotescă în contextul actual: ”100 de ani în Penalistan”, scrisă pe o pereche de cătușe din carton formate din numărul 100, secolul scurs de la Marea Unire.

Creația lui Ferdinand, Maniu, Brătianu de la 1918 e arsă azi, ca ofrandă, pe altarul DNA, în piețele patriei.

”Să te ții dezbinarea dracului în anul Marii Uniri” anticipam anul trecut, în luna mai, într-un articol.
Semne că așa va fi erau de pe atunci, le puteți revedea aici.

Ar fi fost greu de imaginat, însă, că se va ajunge chiar pînă la transformarea cătușelor pentru arestați în simbolul vizual al Centenarului, cu expresii de Ferentari gen ”Penalistan” plasate pe ele.

Ce campanii ar mai putea urma, pe această linie?

”Nadia nu a luat aurul la Montreal ca să se îmbogățească acoliții lui Dragnea”?
”Eminescu – întîiul TFL-ist al țării”?
”Brîncuși, cioplește-le creierii corupților”?
Ne oprim aici ca să nu le dăm idei unora.

Am fost curioși să aflăm creatorii noii recuzite de protest: după cum scrie și pe cele peste 6000 de machete de carton distribuite cetățenilor încă de acum cîteva zile, e vorba de ONG-ul ”Declic”, același responsabil de crearea ”#Rezist” și de altele de același calibru.

„La 100 de ani de la Marea Unire, România se află la o răscruce de drum. Fie ne continuăm calea europeană, fie ne pregătim de 100 de ani de „Penalistan”. Cam așa s-ar numi dictatura corupților și raiul penalilor, odată cu modificările aduse Codurilor Penale. Copiii noștri nu trebuie să trăiască într-un astfel de stat, pentru ei și pentru drepturile noastre protestăm”, aflăm de la Roxana Pencea Brădățan, campaigner Declic, conform siteului organizației.

Și mai aflăm de pe același site că Declic ”se inspiră și împărtășește valorile organizațiilor-soră precum MoveOn din Statele Unite, GetUp din Australia, 38 degrees din UK, Campact din Germania sau Akcja Demokracja din Polonia”.

Luăm, la întîmplare, siteul MoveOn din SUA și aflăm, din start: ”Since the 2016 election, we have formed a pillar of the Resistance to Trump”. (”De la alegerile din 2016, noi am format un stîlp al rezistenței față de Trump”)

Luăm altul, ”38 degrees” din Marea Britanie: ”Is inspired by the impact of groups like MoveOn in the United States”. Ne-am lămurit ce hram poartă.

Luăm altul, ”Uplift” din Irlanda: ”Uplift is inspired by the impact of advocacy groups like MoveOn in the United States, 38 Degrees in the UK etc”. Aceeași rețetă.

Luăm altul, ”ActionStation” din Noua Zeelandă: inspirat de aceleași MoveOn din SUA, 38 Degrees din Marea Britanie ori GetUp din Australia.

Să ne mai mirăm că au lipsit ieri steagurile americane de la mitinguri? (Bogdan Tiberiu IACOB)

foto: declic.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. move on e o mizerie de ong al partidului democrat din sua.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998