CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Am gasit 90 miliarde euro

0 comentarii / 1675 vizualizări / 10 martie 2011

Nu glumesc. Si nu am gasit singur aceasta colosala suma, care poate asigura relansarea Romaniei. Banii nu sunt virtuali. Ei exista fizic. Obtinerea acestei sume depinde doar de vointa politica. O treime din aceasta suma o avem acasa. Ne apartine. O alta treime ne-o ofera gratuit Uniunea Europeana. A treia treime o luam de la China si din tarile Golfului, fara a fi necesara vreo rambursare.
Pare o nebunie dar nu e. In aceeasi zi, respectiv ieri, utilizand modalitati de analiza si de calcul total diferite, eu am avansat o prima estimare de 9 miliarde euro si, mai tarziu, pe parcursul dupa-amiezii, domnul Ionel Blanculescu a avansat aceeasi estimare. Ce reprezinta aceasta suma? Reprezinta evaluarea evaziunii fiscale anuale care poate fi, in mod realist si obiectiv, recuperata de catre ANAF si dusa la buget. In prezent, performantele ANAF la nivelul intregii Romanii nu depasesc 5 milioane euro anual. Ce presupune asta? O Garda Financiara redusa numeric, alcatuita din buni profesionisti si platita foarte bine. In acest moment, Garda Financiara, ca si Vama, de altfel, este platita ca sa fure. Functionarii sunt impinsi in mod deliberat catre coruptie, dintr-un motiv foarte simplu. Fiind transformati in infractori, acestia sunt obligati sa-si asigure protectia, cedand, pe scara ierarhica, cea mai mare parte a castigului ilicit. Care se duce pana sus, in sferele politicii si in sferele puterii, asigurand bunastarea altora si succesul in alegerile bine finantate.
Domnul Blanculescu a mai semnalat, pe buna dreptate, ca sume la fel de mari pot ajunge la bugetul statului daca se renunta la licitatiile publice trucate si la cheltuielile ilegale legate de achizitii ale societatilor de stat – astfel cum a demonstrat Curtea de Conturi. Sau daca se aplica, in asemenea situatii, amenzi echivalente.
Daca ar exista vointa politica de a accesa fondurile pe care Europa ni le pune la dispozitie, mai putem obtine inca 30 miliarde euro. Cu o investitie minima in plan financiar si uman, pentru a infiinta suficient de multe organizatii care sa elaboreze proiecte eligibile. (Sorin Rosca Stanescu)

Cititi mai mult pe CorectNews – http://news.corect.com/politics/am-gasit-90-miliarde-euro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998