CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9769 RON UP | 1 USD = 4.5843 RON UP | 1 GBP = 5.8121 RON DOWN

Am greșit când l-am votat?

4 comentarii / 3228 vizualizări / 17 noiembrie 2016

Despre Klaus Iohannis este vorba. Cel pe care nu numai că l-am votat, dar l-am și susținut activ în cursa pentru câștigarea alegerilor prezidențiale. Am greșit? Ar fi trebuit să îl creditez pe Victor Ponta? Cine s-a dovedit a fi mai bun? Cine s-a dovedit a fi mai nociv? După doi ani, se poate face un bilanț. Și poate fi trasă o linie.
Era limpede că domnul Klaus Iohannis nu are experiență în ceea ce privește administrația publică centrală. Iar dacă devenea președinte, ajungea, implicit, să fie și o parte a Executivului, așa cum prevede Constituția.
Al doilea handicap viza, de fapt, primul atribut al unui șef de stat. Politica externă. Nici aici nu avea vreo experiență. Decât, cel mult, cea dobândită în calitate de primar al Sibiului, când a reușit performanța de a face din acest oraș capitală culturală europeană. Și, astfel, a putut avea unele contacte externe.
Cât privește politica de apărare și de siguranță națională, alt atribut important al unui președinte, Iohannis era, în cel mai bun caz, un amator și singura certitudine cu care opera era că România va trebui să își respecte angajamentele euroatlantice. Cam puțin.
În al treilea rând, pentru a fi un bun președinte, este obligatoriu să ai abilități avansate de politician. Să fi dispus să negociezi, să știi să negociezi și să reușești să ajungi, chiar și cu adversarii, la un numitor comun. Nici această aptitudine nu îi era proprie lui Iohannis.
Și, ca o bomboană pe colivă, mi-am dat și eu seama de la bun început, cum și-au dat mulți alții seama, că acest candidat prezidențial nu era un bun comunicator. Dimpotrivă, este mai degrabă un taciturn. Și un introvertit.
Și, cu toate acestea, l-am susținut și votat. Am greșit? Alternativa era Victor Ponta. Un personaj cu multe calități și cu numeroase aptitudini de conducător. Dovedite. Un om dinamic, ambițios și cu o oarecare cultură și experiență necesare unui lider la nivel de șef de stat. Aparent, Victor Ponta era mai bun.
Marele handicap al lui Victor Ponta a fost și rămâne lipsa de caracter. Omul este nu numai duplicitar, ci și mincinos. Ceea ce poate fi fatal. Atât în politica internă, cât și în politica externă. Aceste trăsături negative de caracter ale liderului PSD, pe care le-am putut măsura îndeaproape cât timp am fost consilier personal al domnului Crin Antonescu, erau suficiente pentru mine.
În plus, Klaus Iohannis beneficia și de apartenența sa la tabăra liberală. O unificare a dreptei și un președinte de dreapta păreau seducătoare înaintea alegerilor.
Nu a ieșit cum mă așteptam. A ieșit ceva mai puțin bine. Sau ceva mai rău. Președintele Klaus Iohannis nu a performat. Dar nici nu a compromis România în maniera în care a făcut-o și se pregătea să o facă în continuare Victor Ponta, prin neonorarea sau chiar încălcarea flagrantă a angajamentelor asumate, prin nenumăratele blaturi pe care le-a făcut și se pregătea să le mai facă.
Dar, în acest sfârșit de an 2016, adevărata provocare este alta. Care dintre cei doi lideri duce o politică mai antinațională. România a parcurs, din 1989 încoace, un drum dramatic, presărat cu numeroase capcane, înfrângeri, umilințe, dar și cu două succese notabile, intrarea în Uniunea Europeană și în NATO.
În rest, țara este pârjolită. 40% dintre tineri își vând forța de muncă, talentul, intelectul peste hotare. Tot 40% din pământul țării a fost înstrăinat. România își pierde, în ritm galopant, resursele solului și subsolului, utilitățile și este la un pas de dezmembrare. Deși suntem membri NATO, niciodată în istoria recentă provocările externe nu au fost mai mari și mai periculoase.
Dacă îmi analizez propria opțiune pentru un președinte sau pentru altul din această ultimă perspectivă, fără a mai pune la socoteală celelalte premise, atunci, la doi ani de câștigarea alegerilor de către Klaus Iohannis, mărturisesc că nu știu încă dacă am făcut bine sau am greșit.
România trebuie să devină un stat națiune al Uniunii Europene. La fel cum sunt toate celelalte state mari și medii ale continentului. România trebuie cu orice preț să își abandoneze statutul umilitor de colonie, de prizonieră a unor decizii luate, peste capul cetățenilor, la Washington, la Bruxelles, la Berlin sau în altă parte. Iar dacă vorbim despre interesul național, îmi pare rău, domnule Klaus Iohannis, dar trebuie să mai așteptam puțin pentru a trage o linie. Și, de asemenea, să mai respirăm un pic înainte de a spune dacă, sub mandatul dumneavoastră, România este sau nu mai democratică comparativ cu deceniul negru al celor două mandate executate pe seama românilor de Traian Băsescu. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

 1. “România trebuie cu orice preț să își abandoneze statutul umilitor de colonie…”
  Eu cred ca esti din nou depåsit de viata reala. Am depåsit stadiul de colonieRO. Am ajuns in stadiul de JunglaRO cu zeci de mii de acte normative aprobate care se respecta in functie de interese, o tara cu judecatori nebuni, cu institutii de forta (in fapt de represiune) care se ocupa de distrugerea a tot ce este românesc.
  Pe Iohannis l-ai votat si l-ai sustinut activ iar pe Ponta il vezi inundat de defecte. Nu ai avut ochi pentru ce a facut in cei 4 ani de guvernare acest prapadit de Ponta pentru acest “popor”. Sti boierului cu ce bani a devenit Sibiul oraș capitală culturală europeană?.
  Dar calitatile de mai jos ale lui Iohannis chiar daca nu le stiai trebuia sa le fi banuit ca esti un “mare” ziarist:
  – nu are experiență în administrația publică central;
  – nu are experiență in politica externă;
  – este amator in politica de apărare și de siguranță națională;
  – nu este un bun comunicator. Este de fapt taciturn si un introvertit.
  Mare noroc ca avea apartenența la tabăra liberala, lucru care te-a facut de fapt sa-l votezi. Am aflat pe surse ca deviza PDL pitulat in pnl nu mai este “prin noi insine” ci “furåm pentru noi insine”.
  Dar stiiai despre casele luate cu acte false recunoscute de 4 – PATRU – instante judecatoresti?. Incidentul cu copii nu te-a pus pe gânduri. Ai vazut cum de atunci se tot foto cu copii pe unde ii apuca si multe multe altele.
  Ca l-ai votat stiind toate astea sau banuind unele dintre ele pot spune ca esti NEBUN dar ca l-ai și susținut activ în cursa pentru câștigarea alegerilor prezidențiale pot spune linistit ca esti nebun de legat sau ma rog de internat.
  In nemernicia mea credeam ca esti patriot si atasat de valorile acestei tari dar nu este cazul sa spun ca ai ceva din aceste calitati.
  Credeai ca politica dâmboviteana se poate face de catre un pârlit de prostfesor din Sibiu?. Si ne spui senin “nu știu încă dacă am făcut bine sau am greșit.” Oare cit timp iti trebuie sa te dumiresti?. Poate vei spune pina la urma ca ai gresit. Asa spunea si nemernicul ala de bassescu ca isi asumå tot felul de timpenii dupa ce le-a facut.
  Când ai aflat ca toate deciziile acestei tari se iau la Washington, la Bruxelles, la Berlin si in alte tari europane care au avut imperii coloniale obisnuite sa ia totul pe degeaba prin prostirea popoarelor mai ales in zilele noastre?.
  Sti ca atunci cind eram intoxicati ca mincam salam cu soia, SUA era cel mai mare producator de soia din lume?. Cind o tara nu are conducatori verticali sint cucerite de tarile cu “democratie dezvoltata” prin PROPAGANDA si sint transformate in colonii. De ce oare marele Petre Tutea spunea ca a facut 13 ani de puscarie pentru un popor de tâmpiti?.
  Esti multumit draga ziaristule de cum arata tara dupa intrarea in ue si nato?.
  Contul de Facebook nu pot sa-l utilizez pentru a comenta prostiile tale din acest articol pentru ca nu am.
  Azi ai pierdut un cititor fidel de articole semnate SRS si deci nu mai sint in putere sa te mai comentez. De fapt nici nu mai meriti. Se pare ca nici din fenomenul Trump nu ai inteles ceva.
  Sti cum spunea taranul ala din SETEA cind il conducea pe chiabur la marginea satului: Adio bå!.
  Si nu uita: ColoniaRO a devenit JunglaRO.
  Cu respect!.

 2. Discutia mi se pare inutila. Iohannis ar fi ajuns presedinte in orice situatie. A fost pregatit pentru asta. Realizarile lui in Sibiu nu sunt intamplatoare. Probabil ca nu era nici singura optiune. Nu ajunge presedinte oricine si oricand, sa nu ne facem iluzii. Nici ceea ce a urmat nu se datoreaza hazardului, guvernul meu trebuia sa forteze rezolvarea unor probleme care trenau de prea multi ani, se cerea o rezolvare rapida. Primii pasi deja au fost facuti.

 3. Raspunsul este DA, ati gresit. Dar si daca nu l-ati fi votat tot ar fi iesit, pentru ca asa a fost mersul facut., ca sa citez niste ziceri devenite celebre. Nu are nici o calitate de presedinte, dar are calitate de sluga; este un bun executant al ordinelor stapanilor si asta a contat. Desigur cu Ponta lucrurile sr fi stat altfel.

 4. Traim din nou era ticalosiei si autismului din timpul celui de-al doilea mandat al lui Basescu. Desi se vede cu ochiul liber (chiar si al lui Basescu) ca Iohanis (nu uitati: ales cu ajutorul uriasei masinarii de propaganda si vot (STS) a predecesorului ca individul nu e decat un golem pus in miscare in folosul altora decat cetatenilor romani, cei care l-au votat nu pot sa recunoasca transant ca Postelnicu „am fost un dobitoc” si o tot plimba cu ideea ca „Ponta era mai rau si n-are caracter”. Pai, Iohanis are? A avut vreodata? Cand? Toate „legendele” despre el s-au dovedit adevarate, omul e un nenorocit, dar noi ne lamentam ca e rau e in Romania si ne dispare tara de sub cur , dar nu e si vina lui Iohanis, nu el e „garantul”,”mediatorul”. Sa ne fereasca Dumnezeu sa ne stea soarta tarii in acest inchipuit. Cand se erijeaza in executiv si neaga rolul parlamentului e pentru ca ii pasa si trebuie „sa mai verificam”, cand nu face nici putinul trecut in fisa postului, adica mediere, in principal, ii auzi pe laudaci „ce sa faca presedintele, ca are puteri limitate”, voi va auziti cat sunteti de ridicoli aparand penibilul asta?! E de ajuns o mica abatere de la scenariul papusarului si individul se dovedeste un cocalar de Vaslui (n-are nicio treaba regiunea, dar „jeaca de piele am, o leaca de bataie stiu” – s-a potrivit si „n-am gasit alta rima”). Ca el e cum e, nu se mai poate schimba nimic (nici Ponta nu era o lumina, dar, paradoxal, s-a dovedit cu mai mult caracter si ceva mai putin mincinos decat asta), dar sofistii astia care pleaca de la niste realitati pe care le simtim cu totii si ajung la o concluzie contrara a ce vedem, ca neamtul dupa fraza kilometrica pe care o termina cu verbu-n gura, sunt tot mai putin de suportat. Toate sondajele astea care ni-l indeasa pe gat cu „increderea” pe care o are poporul in el, desi mai scazuta, totusi uriasa, cu micile dezamagiri, dar, e „raul cel mai mic”, cu „are totusi dreptate presedintele” si cu „astept de la presedinte”. Si eu astept o umbra de bun simt si sinceritate a celor care, de 26 de ani, falsifica dorinta poporului roman, folosind o cenzura institutionala si masinaria de dezinformare brevetata de comunisti si perfetionata de sistemul atotputernic. Pentru ca Romania este si a fost alta decat ce vedem la televizor. Si intrebarea cea mai importanta ar fi de ce oamenii adevarati din Romania reala, respectati si profesionisti, tehnocrati (adica inalti specialisti intr-un anumit domeniu, ca asta inseamna cuvantul pe care si l-au insusit impostorii astia!), toate fara ghilimele, nu au curaj sa candideze la nimic, nici macar la postul de presedinte de bloc? Poate de la asta ar trebui sa plecam…
  P.S. In spiritul celor deja scrise: un sondaj, pe strada, la Cluj: la intrebarea despre mandatul lui Iohanis, cei care au spus clar ca sunt dezamagiti, au refuzat sa dea amanunte si au plecat repede, celilalti, majoritatea au scaldat-o cu „a facut prea putin, trebuia sa faca mai mult, dar asteptam in continuare, in niciun caz Ponta, ca „prost, prost, da-i al nost'”! Astia au o marota cu miticii! De parca Ponta ar fi bucurestean sau au mai ramas bucuresteni adevarati (adica macar de doua generatii!) identificabili in Bucuresti!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998