CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9677 RON DOWN | 1 USD = 4.6059 RON DOWN | 1 GBP = 5.7949 RON DOWN

Ambasadorul bunei sperante

0 comentarii / 1412 vizualizări / 22 mai 2012

Din nou, Excelenta Sa, domnul ambasador Mark Gitenstein, in numele Statelor Unite, intervine in forta in chestiuni de politica interna. Se zvoneste ca este pe ultima suta de metri. Si ca urmeaza sa fie rechemat. Dar, pana cand acest lucru se va intampla, domnia sa se comporta, in Romania, ca un fel de guvernator. Sarind, fara niciun fel de inhibitii, peste bariere. Peste acele bariere impuse de normele relatiilor intre state. De normele diplomatice. Ultima interventie a domnului Gitenstein a vizat controversata afacere a gazelor de sist. Iar penultima se refera la statutul lui Daniel Morar. Alta istorie extrem de controversata.
Daca domnul ambasador Mark Gitenstein ne va parasi sau nu vom vedea. Dar, la fel cum domnia sa, de asta data, in mod perfect legitim, are dreptul sa judece si sa raporteze Departamentului de Stat modul in care Guvernele Romaniei se achita de obligatiile sale, nu numai externe, ci si legate de propriii cetateni, si noi avem dreptul, intr-un mod la fel de legitim, sa judecam prestatia reprezentantului Statelor Unite la Bucuresti.
In intervalul celor 78 de zile in care domnul Mihai Razvan Ungureanu a alergat pe culoarele Palatului Victoria, in calitate de prim ministru telecomanda, regimul Traian Basescu, prin intermediul efemerului premier, a lansat pe piata controversata afacere a gazelor de sist. Oferita “la cheie” societatii americane Chevron. Una dintre cele mai mari din lume. Si specializata in exploatarea prin fracturare, adica prin provocarea unor explozii in subsol, a gazelor de sist. Nu mai revin asupra detaliilor. Important este ca cetatenii, societatea civila si specialistii au protestat, impunand USL-ului sa ia atitudine. Si sa ceara socoteala Guvernului Ungureanu pentru incheierea pripita a acestui contract. Motiunea de cenzura, care a condus la caderea Guvernului, se refera si la acest capitol. Iar astazi, domnul ambasador Mark Gitenstein face presiuni pentru ca acest controversat contract sa-si urmeze cursul. Putin conteaza, pentru Excelenta Sa, ca populatia a protestat. Si ca o majoritate parlamentara s-a pronuntat si, prin motiunea de cenzura reusita, a spus implicit “nu” acestui proiect.
Acelasi dispret fata de limitele firesti in care poate fi desfasurata o activitate diplomatica, fie si de catre reprezentantul celui mai puternic stat al lumii, impreuna cu care am incheiat un parteneriat strategic consolidat, l-a dovedit domnul Mark Gitenstein si in ceea ce priveste modul in care, in aceasta tara, este oranduita Justitia. Am avut-o ca ministru al Justitiei, la un moment dat, pe doamna Monica Macovei. Toti oamenii cu capul pe umeri admit ca acest personaj sinistru a lezat, prin activitatea sa, in mod grav, una dintre puterile statului, care ar trebui sa fie independenta. Si nu mai e. In urma presiunilor Monicai Macovei, Legea a fost modificata, astfel incat capii Procuraturii sunt desemnati de puterea executiva. Chiar daca este necesar acceptul CSM. Consecinta este ca multi procurori lucreaza la comanda politica iar Justitia a fost, astfel, decredibilizata. Aceeasi Monica Macovei a facut-o pe Ioana d’Arc si la Parlamentul European, unde, dupa ce a blocat activitatea unor comisii, a ajuns o oaie neagra. Ei ii ridica osanale ambasadorul SUA.
Iar noua ne cere sa promovam un procuror. Pe Daniel Morar. Cum ar fi sa cerem si noi Statelor Unite sa promoveze un procuror? (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998