CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9753 RON DOWN | 1 USD = 4.5970 RON DOWN | 1 GBP = 5.8238 RON UP

Ambasadorul Zuckerman – osanale de 8 miliarde de dolari lui Orban si Iohannis

6 comentarii / 5279 vizualizări / 8 octombrie 2020

Ambasadorul Adrian Zuckerman comite un nou derapaj major în relațiile româno-americane, afirmînd că recentele alegeri ar fi relevat dorința românilor de a se delimita de ceea ce el numește ”baronii-tîlhari roșii”, adică exact retorica liberalo-iohannistă cu ”ciuma roșie”. Partea bună e că măcar nu plutim în incertitudini vizavi de motivul formulărilor diplomatului: în contul lor, guvernul Orban plătește în aceste zile SUA 8 miliarde de dolari.

Pe 23 iulie, după ce guvernul liberal alungase chinezii de la centrala nucleară de la Cernavodă, premierul Ludovic Orban spunea, într-o vizită la fața locului unde îl secondase ministrul economiei, Virgil Popescu:

„Obiectivul nostru este să realizăm investiţii de 8-9 miliarde de euro, investiţia privind retehnologizarea reactorului 1, de asemenea investiţia privind construcţia reactoarelor 3 şi 4. Vrem să realizăm aceste investiţii cu parteneri serioşi, din zona euro-atlantică, care să aibă expertiza şi tehnologia necesară pentru a putea susţine realizarea acestor investiţii fundamentale pentru dezvoltarea economică a României”.

Azi, aflăm de la ambasadorul SUA la București cine sunt partenerii serioși. Sunt atlantici, e drept, dar nu neapărat și euro:

”Ministrul Popescu se va întâlni cu Secretarul Departamentului de Energie Brouillette, pentru a demara un Acord de cooperare interguvernamentală pentru recondiționarea unuia dintre cele două reactoare nucleare și renovarea clădirii în care se află cele două reactoare noi de la centrala nucleară de la Cernavodă, din România. Acest proiect în valoare de 8 miliarde de dolari va reprezenta o paradigmă a viitoarelor proiecte româno-americane de dezvoltare economică și energetică.
În partea a doua a zilei, Ministrul Popescu se va întâlni cu Președinta EXIM (Băncii de Export-Import a S.U.A.), Kimberley Reed, în vederea semnării unui memorandum de înțelegere care vizează finanțarea proiectului nuclear de la Cernavodă și alte proiecte din România. Este cel mai mare pachet de finanțare primit până acum de România, fapt care indică încrederea pe care o au Statele Unite în vechiul lor partener și aliat”.

Americanii ne împrumută, deci, 8 miliarde dolari ca să ne construiască pe respectivii bani reactoare nucleare pînă în 2030.
O veste excelentă.
Iar Zuckerman bifează o primă mare reușită a mandatului său: o sumă imensă de la țara natală pentru țara de adopție.

E firesc și e de înțeles, doar asta e misiunea oricărui ambasador care se respectă. În plus, tehnologia americană chiar e o garanție a succesului.
Mai greu de înțeles e, însă, modul în care Zuckerman își plătește reușita: intervenind brutal în procesul electoral al altui stat:

”Poporul român continuă să se elibereze din cătușele moștenirii corupte lăsate în urmă de regimul comunist. În urmă cu doar două săptămâni, am fost martorii unui proces electoral care a continuat să pună distanță între națiune și „baronii-tâlhari” roșii care au manipulat legea pentru a-și umple buzunarele, în detrimentul poporului român, pe care au fost aleși să îl deservească. România continuă să ia măsurile necesare pentru a atrage investițiile străine care îi sunt necesare pentru a-și revendica locul care îi revine de drept în fruntea unei Europe revigorate!” spune el într-un mesaj postat azi pe siteul ambasadei americane, adresat forumului Institutului Aspen.

În același mesaj, Zuckerman mulțumește României pentru ajutorul acordat SUA în pandemie

”România a gestionat criza generată de acest virus cu rigurozitate și cu hotărârea fermă de a-și proteja cetățenii, câștigându-și astfel respectul Statelor Unite și al altor aliați din lume. A trimis ajutoare și personal medical în țările vecine și în Statele Unite – vă mulțumesc!”.

Și adaugă:

”Doresc să salut și viziunea și calitățile de lider ale Președintelui Iohannis și ale membrilor guvernului Premierului Orban. Vă mulțumesc pentru efortul neîncetat de a asigura atât crearea unei Românii de excepție, cât și de a menține pacea și securitatea. Dumneavoastră făuriți legăturile care aduc Statele Unite și România mai aproape ca niciodată”.

Și conchide:

”Rusia, China și alte forțe maligne încearcă să destabilizeze Europa și lumea, jubilează când reușesc să semene discordie și haos. Rusia și fantomele revanșismului bântuie România, și chiar toată Europa de Est. Moscova învață în ritm foarte lent faptul că lumea nu va accepta agresiunea „sferelor sale de influență” și acțiunile sale rău-intenționate, hibride. Lumea veghează, Bruxelles-ul veghează, Bucureștiul veghează și, cel mai important, Washington-ul veghează! Lumea liberă nu va mai tolera această conduită malignă!”.

Ei, dacă și Bucureștiul veghează, parcă ne-am mai liniștit în privința viitorului omenirii. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

6 Comentarii

 1. Oare cat i va mai permite acestui individ nesimtit sa-si incalce atributiile si sa ne jigneasca? Mars acasa, nesimtitule!

 2. Asta că în Take Jamie și Kadir…. Ovreiul tot ovrei….Money first….asta e ordinul pt colonie ….Dar ce om de zahar este…ne minte frumos in limba băștinașă…
  Iar noi ne simțim fericiți…așa cum eram pe vremea fanarioților sau mai târziu a sovieticilor cu Pauker in frunte….Diferența este doar faptul că acum tot băștinașul se uită supunere in gura Berlinului & Washington- ului….Doamne ce fericiți suntem ….
  Trăiască veșnic prietenia intre rumâni și germani și americani…
  Noi cu caii …ei cu actorii și regizorii…Așa cum se făceau coproducțiile cinematografice romano- franceze la Buftea in anii 1960…

 3. sigur ca da
  daca retehnologizau chinezii centrala nucleara si construiau celelalte reactoare nu ne costa nimic
  se stie doar ca chinezii lucreaza pe gratis

  • România încă se bucură de autostrada construită, predată la cheie și întreținută de Bechtel.

   N-are cum să pățim fix la fel, tot de la americani. E ca și cum românii ar fi luați drept proștii planetei la pătrat.

 4. […] să salut și viziunea și calitățile de lider ale Președintelui Iohannis și ale membrilor guvernului Premierului Orban. Vă mulțumesc pentru efortul neîncetat de a […]

 5. […] lor de lideri”.Şi, ca şi când nu ar fi fost de ajuns:“Doresc să salut și viziunea și calitățile de lider ale Președintelui Iohannis și ale membrilor guvernului Premierului Orban. Vă mulțumesc pentru efortul neîncetat de a […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998