CURS VALUTAR
1 EUR = 4.8909 RON DOWN | 1 USD = 4.7450 RON DOWN | 1 GBP = 5.7696 RON DOWN

Ambsadorul SUA decredibilizează DNA

0 comentarii / 1534 vizualizări / 27 martie 2017

Imaginația o poate lua razna. Atunci când știm că va avea loc o întâlnire între ambasadorul Statelor Unite la București, Hans Klemm, și ministrul Justiției din România, Tudorel Toader. Tocmai înainte ca acesta din urmă să decidă dacă o revocă sau nu pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi. Orice s-ar discuta, orice decizie s-ar lua, efectul e negativ. Se decredibilizează ministrul Justiției, este aruncat în derizoriu șeful alianței aflată la guvernare, iar DNA și Laura Codruța Kovesi înregistrează o gravă lovitură de imagine. Ambasadorul Hans Klemm a ales profund greșit.
Ambsadorul Statelor Unite la București este un înalt funcționar al Departamentului de Stat. Un reprezentant al Executivului american. Și iată că, în timp ce prim-ministrul României, în repetate rânduri, se manifestă extrem de rezervat în legătură cu decizia pe care ministrul Justiției urmează să o ia miercuri privid soarta șefului DNA și a procurorului general, în timp ce reprezentantul coaliției aflată la guvernare, Liviu Dragnea, se declară ab initio de acord cu orice decizie a ministrului Justiției, ba mai mult, își arată încă de pe acum susținerea, reprezentantul Statelor Unite la București dă lucrurile peste cap. El se precipită, în sensul că își va exprima opinia, nu personală, ci a guvernului american, în legătură cu ceea ce va face sau nu va face ministrul de Justiție de la București în raport cu doamna Laura Codruța Kovesi.
Este extrem de grav. Din mai multe puncte de vedere. Dacă întâlnirea este provocată de Hans Klemm, este grav pentru că reprezintă, în sine, o imixtiune în treburile interne ale României, un atentat la suveranitate, indiferent care sunt intențiile Excelenței sale, domnul Hans Klemm. Dacă, dimpotrivă, întâlnirea este inițiată de ministrul Justiției, domnul Tudorel Toader, din nou este extrem de grav, întrucât asta demonstrează că noi înșine ne precipităm, în sensul renunțării la o parte a suveranității.
Credibilitatea DNA, indiferent de cine conduce instituția, are numai de suferit, în condițiile în care există suspiciunea că numirea în acest post este pendinte de altcineva iar nu de autoritățile române. La fel și în ceea ce îl privește pe procurorul general.
Din toate motivele sugerate mai sus, rezultă faptul că este cel puțin scandaloasă, indiferent din ce direcție vine și indiferent ce efecte va avea, intervenția ambsadorului Hans Klemm la București. În raport cu această imixtiune, majoritatea parlamentară are datoria să reacționeze. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.