CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Amendament-bomba al PSD la ordonanta creditelor: un an pasuire pentru datornici

0 comentarii / 2611 vizualizări / 24 octombrie 2010

Deputatul social-democrat Mugurel Surupăceanu a depus în această săptămînă, în ultima zi prevăzută legal, un amendament exploziv la celebra orodonanță privind contractele de credit pentru consumatori, care ar reprezenta, în cazul adoptării de către parlament, o soluție salvatoare pentru milioane de români aflați în dificultate în ce privește achitarea ratelor bancare.

Concret, deputatul propune instituirea unei perioade de păsuire de pînă la un an pentru clienții care, din motive obiective, nu mai pot plăti creditele la bancă.
Astfel, la articolul 35 al proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, se introduce următorul alineat:

e) la cererea scrisa a consumatorului, banca accepta întreruperea contractului de credit, pentru o perioada de maxim 12 luni, in baza unui act adiţional semnat de ambele parţi contractante. Prin actul adiţional încheiat se stabileşte de asemenea si prelungirea duratei contractului de credit cu perioada aferenta întreruperii contractului in aşa fel încât durata perioadei de creditare sa nu se modifice. In perioada întreruperii contractului de credit, consumatorul nu plăteşte rate, dobânzi sau comisioane la creditul contractat. Întreruperea poate fi de minim o luna de zile si poate fi solicitata o data sau de mai multe ori dar ea nu poate depăşi prin cumul perioada de 12 luni.

Autorul amendamentului explică motivul acestei propuneri prin aceea că ”In practica s-a observat ca foarte mulţi consumatori se confrunta la un moment dat cu diverse probleme temporare (şomaj, boala, reducere salariala, etc.) care conduc la imposibilitatea parţiala sau totala de a-si achita ratele sau dobânzile pentru o perioada limitata. In acest sens este necesar ca băncile sa acorde un termen de gratie in interiorul contractului de credit, pentru rezolvarea acestor probleme după care execuţia acestuia se reia fără vreo modificare care sa afecteze vreuna dintre părţile contractante”.

Proiectul de lege va intra marți în dezbaterea Comisiei de Buget-Finanțe, iar amendamentul PSD are mari șanse să intre în vigoare, pentru că e greu de imaginat ce parlamentari își vor asuma misiunea sinucigașă, politic vorbind, de a respinge o propunere care ar salva, cum spuneam, sute de mii de români de efecte devastatoare ale crizei cum ar fi pierderea locuințelor sau executarea silită a altor bunuri indispensabile traiului de zi cu zi. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998