CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Americanii, asteptati la Deveselu cu MIG-ul

0 comentarii / 2161 vizualizări / 3 mai 2011

Foaie verde maghiran, comando american! Muică, vin americanii la Deveselu… La Deveselu vin americanii, auzi tu, vin americanii la Deveselu, să vezi belea d-ici încolo, ar fi zis mucalitul de nea Mărin. Că doar el spunea, cînd cu Sucă militar, ”cel mai mult și mai mult mie îmi plăcu armata, că armata e cea mai serioasă treabă, gradu-i grad, ordinu-i ordin”. Și nu vin cu mîna goală, americanii, nu vin. Vin cu ditamai scutul anti-rachetă, ca să apere continentul de dușmani.

Comuna aleasă de CSAT și de NATO pentru amplasarea scutului anti-rachetă se vede abia acum pusă pe harta țării, ba chiar a Europei, deși, conform monografiei de pe pagina oficială a primăriei, ea a fost atestată documentar încă din iunie 1937, de către domnitorul Radu Paisie, al Țării Românești. Cum Paisie Voievod a domnit prin secolul al 16-lea, pînă l-au exilat turcii în Egipt, e mai probabil că e vorba de 1537, adică o mică eroare de scriere. Aflată la cîțiva kilometri de Caracal și la vreo 60 de Craiova, micuța comună e compusă din două sate și un cartier de blocuri durate, cîndva, pentru folosul MapN, care astăzi au fost preluate de particulari. Mai are o făbricuță de țevi sudate și o biserică minusculă, ridicată acum un veac de moșiereasa Maria Coloni. Cele cîteva sute de familii sunt în general nevoiașe, cu foarte mulți pensionari, tinerii alegînd zări mai calde.

Primarul Gheorghe Beciu se trezi cu americanii-n bătătură…

Primarul din ultimii 11 ani, Gheorghe Beciu, e pesedist, a studiat ziaristica în facultate, are o Dacia 1300 din 1992, o soție educatoare și un fiu care e marinar în …Elveția. Și, de cîteva ore bune, e foarte agitat.
”M-au chemat aseară la Cotroceni și președintele mi-a dat vestea cea mare. Eu am visat încă din 2002 să fim cu NATO, spune el, pentru Inpolitics, încă de atunci am făcut demersuri pentru păstrarea unității militare de aici, că aveam bază aeriană cu tradiție, aveam aerodrom militar. Din păcate, nu am reușit, baza a fost dizolvată atunci”.

Acum, visul i s-a împlinit, are din nou bază militară, și încă una americană. ”Sper să fie de bine, o să dureze vreo două-trei luni pînă se pun lucrurile pe picioare, trebuie să li se construiască aici soldaților unde să doarmă, unde să mănînce, nu ne ocupăm noi de asta, se ocupă ai lor, dar o să fie bine, zic eu”.

Ce distracții poate oferi comuna yankeilor? ”O să mă gîndesc de aici încolo la asta, deocamdată suntem luați cam din pripă, dar sunt unii pe aici care au anticipat și tocmai se construiește un club-discotecă, așa că o sa aibă măcar unde să danseze. O să vorbesc, însă, și cu cei de la Caracal, că sunt doar cîțiva kilometri pînă la ei și ne asociem, dacă e nevoie, acolo au teatru, au restaurante, au unde să se simtă bine americanii. O să ni se facă și nouă un instructaj, să ne lămurim ce și cum, și pe urmă ne apucăm de treabă, ca să vedem ce le trebuie oamenilor”.

Conform CV-ului, primarul Beciu nu vorbește decît franceză, dar s-a gîndit deja la o soluție: ”O să angajăm un translator la primărie, ca să ne înțelegem cu ei și, sigur, mă apuc și eu să învăț engleza, ce să fac?”.
Edilul spune că lumea din comună nu se teme că ar putea deveni o țintă a teroriștilor: ”Noi suntem obișnuiți cu de astea, v-am spus că avem tradiție militară, nu va fi o problemă”.

Și totuși, una ar putea fi: cu ceva timp în urmă, primarul a cerut MapN să îi livreze un avion MIG 21 dezafectat, pe care să îl amplaseze în comună pe post de monument. Dar, cum naiba să îi întîmpini pe americani, la intrare, cu simbolul armatei dușmane, adică MIG-ul sovietic? E ca și cum ai pune poza lui Bin Laden în geamul primăriei. ”Da, asta ar putea fi o problemă, recunoaște edilul. Au insistat mult pensionarii militari din comună să aducem unul și să îl punem lîngă Monumentul Eroilor, ca să amintească de ce era aici pe vremuri, așa că prin 2007 am făcut o cerere către MapN în sensul ăsta. Norocul e că, deocamdată, nu ni l-au livrat, deși aprobarea s-a dat. Probabil că o să facem la un fel, să nu îl mai aducem, ca să nu se supere oamenii ăia, dar poate vorbim cu ei și îi întrebăm dacă au ceva împotrivă”. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998