CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Americanii dau tonul

0 comentarii / 1786 vizualizări / 30 iunie 2010

La interval de doar cateva zile, o noua interventie a Excelentei Sale Mark Gitenstein, ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, pune punctul pe “i”. Autoritatile din Romania intarzie sa performeze. In special in doua domenii: Justitia si economia functionala de piata. Reprezentantul Statelor Unite da tonul. Iar presa din lumea intreaga il acompaniaza. Implacabil, Presedintele si PD-L, aflat la guvernare, sunt pusi la zid. Pe drept?
Ce se intampla cu Justitia? Ce i se reproseaza Romaniei? Exact ceea ce criticii din interior ai sistemului semnaleaza de mult timp. Si anume ca procurorii continua sa se comporte ca si cand fac parte din afara sistemului judecatoresc. Ca si cand ei nu sunt magistrati. Ca si cand sunt avocati ai statului. Ai unui stat care, uneori, se lupta cu propriii sai cetateni. Cu adversarii politici ai celor aflati la putere. Iar procurorii se transforma intr-un instrument de represiune, de intimidare, de santaj sau de razbunare. Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti si ziarele din lumea intreaga care analizeaza Romania afirma ca, in timp ce suntem campioni la realizarea de anchete spectaculoase, ramanem corigenti sau chiar repetenti la capitolul respect fata de legalitate si procedura. Iar starea de repetentie se declara in sistemul judecatoresc, acolo unde sunt spulberate probele confectionate de procurori. Ce ar trebui facut?

Pentru ca procuratura sa nu mai poata actiona ca un instrument al Guvernului sau Presedintiei ori a unor grupuri de interese puternic reprezentate politic, este obligatoriu sa avem o conducere a Parchetelor desemnata de insasi puterea judecatoreasca. Respectiv de Consiliul Superior al Magistraturii. Iar din Consiliul Superior al Magistraturii nu trebuie sa faca parte nici Presedintele Romaniei si nici ministrul Justitiei. Pentru ca ei sunt reprezentanti ai puterii politice. Ai Executivului. Puterea executiva trebuie mai bine separata de cea judecatoreasca. In felul acesta, procuratura ar putea fi sterilizata.

Apoi ar fi obligatorie construirea de cate CSM a unui mecanism prin care procurorii sa raspunda efectiv – administrativ dar si material – pentru malpraxis. Pentru practica gresita. Pentru acte si fapte care incalca prevederile Codului de procedura penala ori Constitutia si care aduc prejudicii cetateanului. Ar fi suficient pentru inceput.
Cat priveste economia functionala de piata, ea nu poate exista atata timp cat este viciata competitivitatea. Iar libera competitie este otravita prin sistemul clientelar practicat de PD-L si de Presedintele Traian Basescu. Modul in care, din diverse competitii, sunt eliminate firmele care nu cotizeaza la PD-L a devenit evident si socant pentru o lume intreaga.

Nu poate exista o societate functionala in absenta contractelor cu statul. Ideea de a le elimina este o utopie. Dar si un siretlic, utilizat exact de cei care forteaza sistemul. Numai ca aceste contracte cu statul trebuie sa devina cu adevarat transparente. Iar competitia trebuie sa fie corecta. Ca sa avem o competitie corecta, trebuie sa putem sanctiona orice incalcare a legii. Si de aceea ne intoarcem la Justitie. Numai printr-o Justitie puternica si libera, cu procurori care nu sunt avocati ai statului, ci veritabili magistrati, poate fi controlata libera concurenta. (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998