CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Americanii ne flutura banii din gaze pe la nas: un miliard pe an

8 comentarii / 4268 vizualizări / 5 iulie 2018

Ambasada SUA postează, pe pagina proprie de Facebook, un material care prezintă avantajele demarării exploatării de gaze din Marea Neagră, susținut de o analiză realizată de celebra firmă Deloitte. Concluzia ar fi că România ar cîștiga un pic peste un miliard de dolari anual de pe urma acestui business. E mult, e puțin? Fiecare dintre cititori are dreptul să aprecieze singur.

Conform studiului Deloitte, în perioada 2018-2040, bugetul de stat al României ar încasa de pe urma gazelor din Marea Neagră un total de 26 miliarde de dolari, adică 1,13 miliarde pe an – cea mai mare parte a contribuțiilor fiscale provenind din plata impozitului pe profit și a contribuțiilor la asigurări sociale – și s-ar crea cca. 30.605 de locuri de muncă.

”Efectul dezvoltării cu succes a proiectelor upstream offshore s-ar propaga, de asemenea, în sectoarele conexe (de exemplu, transportul și distribuția de gaze naturale), dar și în alte industrii (de exemplu, industria chimică, petrochimică și producția energiei electrice pe bază de gaze naturale), unde investiții de aproape 9 mld. USD ar fi posibile în urma surplusului de gaze și competitivității economice astfel create. La rândul lor, aceste investiții ar conduce la înființarea și menținerea a cca. 42.000 de locuri de muncă până în 2040, la un impact cumulat estimat de 18,3 mld. USD asupra veniturilor la bugetul de stat, precum și la un surplus cumulat de aproape 99 mld. USD în producția națională de bunuri și servicii între 2020 și 2040, după cum se poate observa în tabelul de mai jos” se mai arată în studiu.

Cîntecul sirenelor continuă:

”Trebuie remarcat faptul că aceste beneficii ar putea fi obținute fără nicio nouă cheltuială publică directă. Dimpotrivă, o creștere a producției ar suplimenta veniturile la bugetul public național, fără a genera cheltuieli suplimentare pentru statul român. Beneficiile unui astfel de stimulent ar trebui, prin urmare, să fie atractive în scopul recuperării decalajului față de țările UE mai bine dezvoltate.
În plus, aceste resurse suplimentare de gaze naturale, devenind comercial viabile, ar contribui la asigurarea aprovizionării sustenabile a României cu energie, la atingerea țintelor de decarbonizare pe termen lung, precum și la dezvoltarea infrastructurii naționale, sau a altor industrii cu valoare adăugată mare, cum ar fi chimia și petrochimia”.

Cîteva județe ar rămîne fără șomeri

Impactul asupra ocupării forței de muncă nu e, nici el, neglijat. Desigur, ipotetic vorbind:

”În perioada 2018 – 2040, estimările indică faptul că, în proiectele offshore vor fi angrenați, în medie, peste 700 de angajați în fiecare an, pe întreaga perioadă. Aceste noi locuri de muncă vor susține, în mod indirect, alte 22.644 de locuri de muncă oferite de furnizorii de bunuri și servicii ai concesionarilor. Mai mult, impactul indus de cheltuielile angajaților concesionarilor, dar și a furnizorilor va conduce la susținerea a altor 7.254 de locuri de muncă, în diverse industrii și sectoare de activitate.
Pe viitor, fiecare loc de muncă creat și menținut direct în cadrul proiectelor offshore va susține un total de 43 locuri de muncă în economia românească. Numărul locurilor de muncă ce vor fi create ar fi suficiente pentru a angaja în această perioadă toți șomerii din județele Constanța, Tulcea, Brăila, Ialomița, Ilfov și o treime a celor din Galați”.

În fine, mai suntem îmbiați cu o promisiune:
”Fiecare USD cheltuit în România în cadrul proiectelor offshore va genera venituri la bugetul de stat în valoare de 1,9 USD. Valoarea suplimentară a bunurilor și serviciilor ar fi suficientă pentru a construi aproape 10.000 km de autostrăzi”. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

8 Comentarii

 1. E o minciuna sfruntata, Romania nu va castiga nimic!Studiul Deloitte e o facatura , se minte prin omisiune!Investitorii offshore fac presiuni pentru ca Parlamentul sa voteze o lege in urma careia sa plateasca la buget mai putin cu 10 miliarde de euro decat s-ar face in conditiile actuale!Vezi link de mai jos…
  https://www.cotidianul.ro/legea-care-ar-putea-priva-romania-de-10-miliarde-de-euro/

 2. bti, o dai pe pro-rusisme si anti-americanisme? de ce nu exploateaza o companie romaneasa gazele? pai daca banditul pesedist nastase pe care il sustii le-a vandut pe toate strainilor? acum se ofera americanii sa le exploateze si romanii au majoritar de castigat. doar americanii au tehnologia. asa functioneaza lumea. nu stau americanii in 50-100 miliarde de euro pe parcursul a 50 de ani. e mizilic pentru ei. americanii preseaza romania sa fie independenta energetica si psd, agent pro-rus, nu vrea pentru ca ei sunt vanduti gazprom!

  • Să le exploateze rușii, americanii, arabii sau australienii, pe redevențe de 80%.

 3. Abc, iar te-a deranjat la stomac mancarea de la popota?Sau sefii tai au avut zi libera si nu ti-au dat indemnizatia de hrana?!Mai raspanditi-va, baieti, ca e net-ul mare!Pentru cititorii cu creier in cap, nu doar PSD , ci toate guvernele de pana acum au fost tradatoare ale interesului national, si toti presedintii, fara exceptie!Americanilor, la fel ca europenilor si rusilor, le-ar placea foarte mult cele 50-100 miliarde euro in buzunar , asa ca mai lasa-ne cu „presiunea” asta pentru independenta energetica!Gazele din Marea Neagra vor fi exportate prin conducta BRUA, nu vor incalzi la pret corect casele romanilor.Rusine , Abc, tie si tradatorilor in uniforma care te platesc!

 4. La inceputul colonizarii, bastinasii erau cumparati pe margele, oglinzi si tinichele, plus ca erau facuti din vorbe. A trecut timpul, dar metodele au ramas la fel.

  • BTI citează Delloite de parcă n-are fi tot un gunoi corporatist bazat pe clientelă. Statul român este client Deloitte sau companiile care dețin sondele?

 5. De ce Romania nu urmeaza exemplul altor state care trag mai multe foloase din exploatarea propriilor rezerve de gaze cum ar fi Norvegia ? Redeventele nu le mai schimba nimeni? Au ramas tot la valoarea de 2 lei? Ce prosti suntem!

 6. creating space …Sites of interest we”ve a link to…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998