CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9702 RON DOWN | 1 USD = 4.5369 RON DOWN | 1 GBP = 5.7250 RON DOWN

Americanii o scot pe Kovesi la încălzire electorală: ce a căutat șefa EPPO la Zelenski?

22 comentarii / 8586 vizualizări / 4 martie 2023

Laura Kovesi, procurorul-şef european, s-a întâlnit la Lviv cu preşedintele Volodimir Zelenski, în cadrul unei conferinţe numite United4Justice. Prilej pentru a ține un discurs mai mult decît straniu ținînd cont de poziția sa de magistrat european. Un discurs clar (geo)politic, specific liderilor de sstate ori de guverne și pe teme care, oricum, nu au nicio legătură cu organismul condus de Kovesi. Și care discurs ridică serios întrebarea dacă nu cumva americanii au scos-o pe Kovesi la încălzire pentru candidatura prezidențială de anul viitor. Una la care Kovesi să se prezinte cu mai mult decît cîțiva evazioniști europeni de mic litraj trimiși în instanțe.

Ce a spus Kovesi în Ucraina:

„Este un privilegiu să fiu aici astăzi; unul la care nu aş renunţa pentru nimic. Aş dori să mulţumesc gazdelor noastre, bărbaţilor şi femeilor libere din Ucraina, pentru că ne-au apărat pe toţi cu puterea voinţei lor. Întâlniri ca aceasta ajută la formarea unei înţelegeri comune a situaţiei. Prietenii noştri ucraineni au voinţa necesară, dar puterea rezistenţei lor la agresiunea rusă depinde în mare măsură de sprijinul nostru. Una este să o declari, iar alta este să o oferi. Una este să îţi exprimi solidaritatea, iar alta este să îţi exprime un comun al destinului”.

„Puţini ştiu că în iunie 1940, guvernul lui Winston Churchill a propus crearea unei uniuni franco-britanice, cu organe comune de apărare, politici externe, financiare şi economice. Această ultimă încercare de a preveni prăbuşirea iminentă a Franţei sub agresiunea nazistă a venit prea târziu. Una dintre explicaţiile prezentate de Jean Monnet în Memoriile sale a fost că „Ambele naţiuni, şi chiar şi cetăţenii lor individuali, încă mai credeau în inima lor că pot scăpa şi supravieţui singuri, prin propriile lor eforturi separate”. Astăzi, asistăm din nou la o încercare de dominare, punând lumea în pericol de moarte. Suntem mai înţelepţi decât predecesorii noştri? Peste ani, istoria va examina fiecare alegere pe care nu o vom fi făcut; fiecare fapt pe care vom fi ales să ignorăm, fiecare responsabilitate pe care o vom fi evitat.

Cu toate acestea, nepoţii noştri vor afla şi despre alegerile pe care le vom fi făcut, pe baza faptelor pe care nu le-am putut ignora. Sper că se vor inspira din modul în care ne-am îndeplinit responsabilităţile. În zilele următoare, colegi mult mai calificaţi vor expune ororile agresiunii ruse. Veţi discuta despre cum să-i trageţi la răspundere pe autorii tuturor acestor crime. Există un fapt pe care nu îl pot ignora: Federaţia Rusă deportează mii de copii ucraineni. Da, deportare! Numai acest fapt ne readuce la cele mai întunecate ore ale istoriei europene. De aceea am vrut să fiu aici astăzi.

Nu doar pentru că vieţile ucrainene sunt sacrificate pentru ca noi ceilalţi să trăim în pace. Nu doar pentru că dacă Ucraina va cădea, Rusia nu se va opri. Nu doar pentru că obiectivul real al agresorilor nu este câştigul teritorial, ci şi împărţirea Europei în sfere de influenţă, ceea ce ar însemna sfârşitul integrării europene”.

„Sunt aici pentru a lua atitudine, alături de tine, împotriva noului avatar al răului radical”, a conchis Kovesi, cu referire clar la Putin și la Rusia.

Nu spunem că discursul Laurei Kovesi nu e corect, în esență. Ci doar că nu e deloc firesc ca el să aparțină unui magistrat european.

Reamintim: rolul instituțional al EPPO este investigarea și urmărirea penală a fraudei împotriva bugetului UE și a altor infracțiuni împotriva intereselor financiare ale UE, inclusiv a fraudei privind fondurile UE de peste 10.000 de euro și a cazurilor de fraudă transfrontalieră în materie de TVA care implică daune mai mari de 10 milioane de euro.

De aici, întrebarea legitimă: ce treabă are șefa EPPO – parchet care nu acoperă nici măcar tot spațiul UE, necum cel din afara lui – cu deportările de copii ori cu crimele de război ale rușilor, cu planurile viitoare de ocupație ale lui Putin și cu luarea de poziție publică împotriva unui șef de stat, oricare ar fi el?

Dar, mai ales, ce treabă are un magistrat – care în orice stat democratic are restricții severe privind discursul politic – cu analize geopolitice precum ”împărţirea Europei în sfere de influenţă”, cu referirile la bătăliile din al doilea război mondial ori cu alegerile pe care trebuie să le facă occidentalii în raport cu războiul lui Putin?

Niciuna, am spune.
Dar poate are treabă viitorul candidat prezidențial susținut de tandemul SUA-Franța, și care tocmai a fost trimis să-și facă ”portofoliul” pentru campanie, alături de imaginea deja iconică a eroului Zelenski. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

22 Comentarii

 1. Ma intrebam, cand o arunca stapanii in acest amestec exploziv de distrugere in masa zelenskyan.( expresie folosita de Tucker Carlson).
  Toți ar trebui sa se teama de razboi:
  https://www.youtube.com/watch?v=9qGKh8jeTUI

 2. Aşa e, de la o vreme mi-am schimbat cântecul funebru şi fac: crâââ, craaa, crâââ…
  Dar tot moarte şi mortăciuni prevestesc şi vă aduc la toţi.

 3. Malaca asta nici pana în ziua de astazi nu a reușit sa citească atribuțiile…

 4. A vorbit liber, sau a citit? Cine i-o fi scris discursul? Faca-se voia stapanului, nu-i asa? Sclavii dorm.

  • ce desteaota e cumatra,ce le stie dumneaiei precum coana Efimita,despre care copii si nepoti vorbeste,ca „momental”” e in afara problemei.E buna de presedinte,nu stie si nu face nimic.O sluga bine platita,poate ne spune ceva si de bancile olandeze care au sifonat miliarfe de euro.

   • Nu ti-e greu sa fii prost, nu? Postasi aiurea, fara subiect si intr-un loc gresit!

 5. S-A DUS SA II OFERE PROTECTIE JURIDICA GRUPARII ZELENSKI…ASA CUM A FACUT SI IN ROMANIA..A MUSAMALIZAT TOATE DOSARELE GRELE CU CARE SE KKA PE EA CA LUPTA IMPOTRIVA CORUPTIEI…IN VREME CE IN D.N.A ERA MERCURIAL DE LA INCULPATI SPRE PROCURORI, VIA ANUMITI AVOCATI AFLATI IN SCHEMA MAFIEI…FIICA DE TICALOS, PUPILA UNOR TICALOSI, GRASA, URATA SI FRUSTRATA…INTRATA IN RAHAT PANA IN GAT.

  CE O TOT DATI ALEASA CUIVA?! ALEASA SATANEI AFOST SI ASA VA SI MURI…TOT VIERMII O SA O MANANCE SI PE EA…CA OM ESTE SI NIMIC NU VALOREAZA PIELEA EI…CA FEMEIE ZERO…MAMA IMPOSIBILA, SOTIE DE OCAZIE SI PE INTERES…CE CONTEAZA CINE TE-AI DAT, CAND IN FAPT ESTI CUNOSCUT PRIN ROADELE PE CARE LE-AI DAT?! CE A RODIT EA? BLESTEMATII…UN OM RAU, VA CRAPA TOT RAU…ATATA A AVUT SI EA BUCURIE, CAND S-A ALERGAT CU GHITA PRIN PODGORIE! VIATA DE RAHAT…

 6. Tipic American. Așa înțeleg ei să se folosească de slugile pregătite ca avangardă a politicilor lor.
  Ne amintim și de trădătorul mârșav Pacepa, cu acea scrisoare către Generalii Irakieni, prin care, fără nicio rușine (de demnitate nici nu putea fi vorba), îi îndemna: ”trădați fraților”, ”cum și eu am trădat, și iată, România a devenit o țară modernă și prosperă”. (cit. din memorie)

  Cât privește sintagma manipulatoare „puțini știu că…”): ar trebui să ne spună și ce NU „se vor-bește” – adică tot ce nu le convine lor, „Civilizaților”, din contextul ww2.
  – Despre faptul că toți negociau „în draci” cu toți, și mai ales cu cu Hitler (pe „dedesubt”, firește);
  – Că toți doreau (ca și azi), „anihilarea URSS” („moarte Comunismului” etc.) și că, dacă NU a reușit coagularea alianței „Anti-URSS”, aceasta s-a datorat faptului că NU s-au putut înțelege asupra împărțirii „prăzii” : un Hitler stăpân pe resursele „Rușilor” ar fi fost de neoprit.
  (Aceeași problemă se pune și azi : cine și cum va lua „partea leului”, în cazul că ?…)
  – Și ar mai putea să ne spună „ilustra româncă” despre faptul că pericolul fascisto – nazist a fost semnalat politic, cu mult înainte, de Românul Titulescu; și că Stalin (care știa perfect de bine că URSS e „ținta finală”), propunea alianțe Europene lărgite, antinaziste / antifacsiste, dar care, din cauza duplicității „Vestului”, au rămas doar „vorbe în vânt”…
  – Despre suspecta cedare a Franței („friptă” din ww1 de „loialitatea aliaților”), și despre adopta-rea „planului în trei pași”: anihilarea Germaniei (prin folosirea „Rușilor”), ”războiul rece” și apoi, „asaltul final” pentru stăpânirea întregii lumi.

 7. Sinistra e fata sinistrului procuror comunit sovietic Lascu. Patronul ei de astazi e trotkistul George Soros, promotorul noului socialism cu fata hida. Patronii lui Soros au fabricat si comunismul din URSS… Sinistru personaj diform!

  • Ai validat-o si ti-ai prezentat si inutilitatea. Tranca, tranca, tranca… grafomanii cretini lipsiti de originalitate.

 8. Si cu Churchill precum este si azi, una e ce zice propganda si altele is fortele care au actionat si s-au ciocnit. Fake news si „producerea consensului” nu is de ieri de azi:
  https://www.unz.com/lromanoff/americas-dirtiest-secrets/

 9. Cit de obraznica e murdaria asta!….

 10. Kovesi este procuror european, nu american
  Kovesi nu va candida niciodata la presedintia Romaniei
  stirea asta este la fel de valabila precum cea cu baza americana din delta

 11. Nu va candida. Astea sunt speculatiile mass-media din România care le propagă singură de ani de zile. Coveși este un instrument de represiune, acesta este rolul sau, la care nu va renunta nicicand. Discursul prezentat este pe măsura ei: incoerent, ilogic, fara substanta, chiar tembel as spune. Ea doreste sa infiinteze un tribunal special care sa ancheteze ”crimele Rusiei”, că pe ale Ucrainei le bagă sub preș (sau sub fusta ei). UE e cam amețită, vrea sa ancheteze o tara care nu este membra si totodata ii permite Ucrainei ne-membră sa șteargă pe jos cu România si cu insăși UE. Expresia ”noul avatar al răului radical”, imi place mult, nu stiu ce-o insemna, dar intuiesc ca descrie de fapt persoana Codruței, care asta a reprezentat pentru România: un rău radical.

 12. asa a eradicat Putin c19:
  -tare si in fortza a bombardat Kivul,
  miscare neasteptata.

  daca in L’vov nu ar fi fost rusi
  (vezi „sodoma&gomora”)
  am fi putus spune ce s-ar fi intamplat,
  ce le-ar fi intamplat Putin

  -spasiva gaspadin Putin!

  • „americanii” trebuiau sa stie „mai bine”:
   -au bombardat 60 de orase japoneze ,
   bombe incendiare,
   au lasat deoparte 3 orase, „alte planuri”,
   :-kokura,hiroshima si nagasaki.

 13. A mers să-i cânte lui Z ” LA CHILIA-N PORT!” Parangheliile se țineau pe un potpuriu din repertorii celebre.

  • Pot sa prestez si cazaciocul, daca trebuie, cu amandoi cracii in aer in acelasi timp.

  • Înot da-tă pe spate cu cracii prin aer, ce n-ati inteles ? Lui Zele dragu’ ii plac plăvancele, că el e mic si are fantezii mari !

 14. scuze Livia ,ma refeream la procuroare nu la comentariul tau.

  • Se vede oricum ca esti prost, asa ca nu-si mai au rost scuzele.

 15. E LA INCALZIRE GOALA SAU ARE FLAUSATII IN PICIOARE? O MINUNATIE DE FILM CU CODRUTA…VAI CA RAS, CE OF SI JELE!!!! LA CHILIA IN PORT…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998