CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Amintiri-amintiri: de ce nu il ”inghite” Crin pe Chiliman

0 comentarii / 1718 vizualizări / 17 ianuarie 2013

Liberalul Andrei Chiliman și-a dat foc la valiză după ce și-a permis anul trecut, în cîteva rînduri, să critice modul în care e condus partidul și pe președintele acestuia, Crin Antonescu, în mod deosebit. Acum, liderul PNL tună și fulgeră contra rebelului și amenință : ori eu, ori el. De unde știe Crin că așa trebuie tranșată o dispută care, la urma-urmei, nu e deloc nefirească, mai ales într-un partid care se pretinde liberal ? De unde a tras el concluzia că cine îndrăznește să critice conducerea merită executat fără drept de apel ? Răspunsul e simplu : din propria biografie politică, din care vom reaminti cîte ceva în rîndurile de mai jos.

Antonescu știe precis de ce o atitudine critică la adresa liderului partidului nu trebuie tolerată, fie și încălcînd principiile democrației, și trebuie să se ajungă la excludere. Știe foarte bine, pentru că el însuși a fost rebelul nr.1 împotriva fostului președinte, iar faptul că Tăriceanu nu i-a luat gîtul la vremea respectivă a permis inversarea rolului, cîțiva ani mai tîrziu.

Luna viitoare, spre exemplu, se fac șapte ani de cînd actualul lider al PNL declanșa un atac public de o violență fără precedent la adresa lui Tăriceanu, președinte liberal și premier, doar pentru că acesta analiza – subliniem, analiza, nu decidea – o pozibilă fuziune cu partidul lui Băsescu.

„Eu nu contest dreptul lui Băsescu de a-și face un partid mai mare, dar PNL nu are vocația de a fi partid prezidențial; pur și simplu sîntem puși în fața deciziei de a pune sau nu capăt existenței PNL” declara Crin Antonescu.

„Nu am nimic cu PD, adăuga el, nu am nimic cu Traian Băsescu; eu am ce am cu cei ce răspund acum de soarta PNL” mai spunea.
Într-un apel adresat liberalilor, el puncta :
„Din 2002 liberalii n-au mai ales nimic – n-am ales nici BEx-ul lui Stolojan; n-am ales nici BEx-ul lui Tăriceanu; n-am ales reprezentanții PNL în CNC-ul Alianței; n-am ales prim-ministrul, n-am ales miniștrii și am aflat de la televizor că nu mai avem președinte al PNL și candidat la președinția României. Am aflat tot de la televizor că urmează să fuzionăm și nu putem să aflăm tot de la TV că PNL a fost dat dispărut într-o construcție politică ale cărei nume, doctrină și proporții de împreunare să fie stabilite de domnii Boc și Tăriceanu, atunci cînd va avea timp dl Băsescu”.

Am spune exact pericolul asupra căruia încearcă azi să atragă atenția Chiliman, respectiva cel ca PNL să fie ”dat dispărut” într-o construcție cu uriașul de stînga PSD.

Cîteva luni mai tîrziu, în mai 2006, o nouă serie de critici și atacuri dure ale lui Antonescu: „Tăriceanu şi-a făcut un guvern intim, de colaboratori foarte apropiaţi, dar acum, trebuie văzut care dintre aceşti colaboratori au corespuns aşteptărilor şi care nu. Cancelaria primului ministru este practic un al doilea guvern care are o serie de departamente. Apoi, există numeroase agenţii a căror activitate este foarte discretă. în plus, cred că pentru a face controlul aquis-ului comunitar nu trebuie neapărat o persoană cu rang de ministru, cum nici în fruntea Secretariatului General al Guvernului nu cred că ar fi nevoie neapărat o persoană cu rang de ministru”, mai spunea Antonescu, susținînd și că Tăriceanu a moştenit structura guvernamentală concepută de cuplul Năstase-Cozmîncă, la care a mai adăugat cîteva agenţii, consilieri şi alte structuri care nu şi-au dovedit utilitatea, dar care mănîncă banii publici.
Ironia sorții, primul politician desemnat ministru pentru aquisul comunitar fusese Victor Ponta, actualul partener de alianță al lui Crin. Cît despre actualii demnitari ei nu sunt, desigur, nici pe departe intimi și apropiați ai lui Crin, ci doar persoane selectate prin concurs…

Încă și mai tăios, Crin îi cerea socoteală lui Tăriceanu, ca premier, solicitînd precizări publice în legătură cu „cele patru milioane de foiţe pe care tronează chipul său şi care au fost împărţite populaţiei pentru a anunţa succesul integrării”. „Am fost neplăcut impresionat de apariţia fluturaşilor. Consider că aceasta a fost o formă penibilă de propagandă politică şi de campanie electorală. Premierul trebuie să ne spună cît au costat, unde au fost tipăriţi respectivii fluturaşi şi dacă îşi asumă acest tip de campanie. Eu, ca liberal, nu mi-o asum”, mai declara deputatul PNL. De asemenea, Antonescu îi cerea şefului său de partid să facă publice toate colaborările pe care miniştrii sau consilierii săi le au la diferite comisii de privatizare sau alte structuri de acest gen.

În context, el îi mai solicita lui Bogdan Olteanu să se retragă din Comisia de privatizare a CEC, întrucît „liberalismul nu înseamnă lăcomie”. Astăzi, pe lista reproșurilor pe care Antonescu le face cuplului Chiliman-Moisescu e și lipsa de susținere la adresa lui Bogdan Olteanu în campania din 2008, cînd acesta din urmă încălcase grosolan anumite reguli electorale.

Revenind, Crin Antonescu lansa public în mai 2006 aceste critici la adresa miniştrilor PNL şi în special a premierului pentru că, spunea el, „nu doresc să fiu arătat cu degetul că una spun şi alta fac”. Întrucît declaraţiile făcute reprezentau păreri personale, deputatul PNL nu excludea ca liderii de partid şi colegii săi să îl sancţioneze prin a-l înlocui din funcţia de lider al grupului PNL din Camera Deputaţilor sau chiar prin a-l exclude din partid. Nu s-a întîmplat asta, iar Crin și-a putut continua nestingherit ofensiva.

Alte cîteva luni mai tîrziu, în septembrie 2006, Antonescu vorbea explicit despre necesitatea ruperii alianței DA și despre obligația PNL de a găsi un alt candidat prezidențial decît Traian Băsescu pe care să îl susțină, președintele fiind acuzat de încălcarea Constituției.
„Traian Băsescu duce o politică coerentă de subminare a instituțiilor statului. Vreau de la primul-ministru Tăriceanu să-i arate clar lui Traian Băsescu pînă unde poate să se întindă conform Constituției”, afirma Crin Antonescu.

Avem, va să zică, critici violente, acuzații dure, dezvăluiri, chiar somații la adresa liderului PNL și a altor lideri din conducere, toate venite timp îndelungat – și nu spunem că fără temei – de la rebelul Crin Antonescu.

Deși se aștepta el însuși să fie sancționat și exclus, acest lucru nu s-a întîmplat. ”Dictatorul” Tăriceanu i-a trecut cu vederea ieșirile și atacurile violente.
Lucru care l-a costat scump: cîțiva ani după aceea, el avea să își piardă fotoliul exact în favoarea criticului acerb de odinioară.

Antonescu demonstrează azi că și-a făcut lecțiile și înțelege perfect care e riscul tolerării criticilor, chiar îndreptățite, în partid.

Să ne mai mirăm, în consecință, că îi execută cu sînge rece, unul cîte unul, pe toți aceia care îndrăznesc să facă azi nici măcar jumătate din ceea ce făcea el altădată? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998