CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Amintiri cu Regele: Cum a ”infiintat” Mihai Casa Regala Cioaba

4 comentarii / 3472 vizualizări / 7 decembrie 2017

La moartea fostului suveran, singurul lucru pe care îl putem face, ca jurnaliști, în afara elogiilor de rigoare, e să reamintim cîteva dintre episoadele spectaculoase care l-au avut ca protagonist de-a lungul anilor, cu atît mai mult cu cît destule dintre ele sunt azi date uitării. Să începem cu unul nostim: cum a ”înființat” fostul Rege o altă celebră Casă Regală. Cea a lui Cioabă.

În aprilie 1992, regele Mihai I, însoțit de regina Ana, a reușit, în fine, după mai multe tentative eșuate, să revină în propria țară, eveniment consemnat scriptic drept ”vizită cu caracter particular”, dând curs invitației primite din partea Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, Pimen.
Regimul fesenist la putere realiza că nu poate întinde prea mult pelteaua cu blocarea regelui din varii motive birocratice, precum numele nepotrivit trecut în pașaport etc.
S-a decis să încerce marea cu degetul și să îl lase pe fostul suveran, de probă, într-o vizită de cîteva zile, urmărind atent reacția publicului.
Iliescu & comp erau încurajați în demers și de sondajele vremii, care atestau o cotă foarte scăzută a monarhiei în ochii publicului.

Regele Mihai I și regina Ana au sosit sâmbătă, 25 aprilie 1992, pe aeroportul din Salcea, în apropiere de Suceava, unde au fost așteptați de Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, Pimen. De la aeroport, coloana de mașini s-a îndreptat spre Mănăstirea Putna, agenția Associated Press transmițînd că ”peste 5.000 de persoane s-au adunat în incinta acestei pitorești mânăstiri din nordul României”, pentru a-l întâmpina pe regele Mihai, înaintea slujbei ortodoxe de Paști.
AP nu era singura interesată: peste 200 de reprezentanți ai presei române și străine, de la publicații, agenții de presă sau posturi de radio și televiziune, au asistat, în sala tronului domnesc de la Mănăstirea Putna, la conferința de presă a regelui.

Duminică, 26 aprilie, regele Mihai a sosit în București, unde, la ora 13.30, a participat la a doua slujbă a Învierii, oficiată la Biserica Sfântul Gheorghe. La sosirea la biserică, după cum relata Agerpres, a fost întâmpinat de miile de bucureșteni care ocupaseră zona kilometrului zero. Reuters și Associated Press au relatat că aproximativ 100.000 de români l-au ovaționat pe regele Mihai la sosirea sa în capitala țării.
Presa vremii relata, de asemenea, că pe parcursul vizitei regelui au fost 6.000 de participanți la Putna, 500.000 la București (”cu această ocazie se afirmă că în cursul întregii zile de duminică, vizita regelui a determinat în Capitală ieșirea în stradă a circa un milion de persoane, estimare avansată și de postul de televiziune CNN”), aproape 30.000 la Curtea de Argeș.

Regimul la putere a intrat în panică.
N-o fi fost monarhia prea populară în sondaje, dar se dovedea că are potențial de creștere.

A fost momentul aplicării unui plan al disperării, menit să ducă monarhia în derizoriu, prin asociere.
Azi ne putem amuza pe seama ideii, la vremea respectivă, însă, a avut oarece succes.

Astfel, la o săptămînă după ce Regele a părăsit România cu promisiunea că va reveni curînd, un bulibașă căldărar din Sibiu, pe nume Ion Cioabă, a decis, brusc, să se autoproclame Regele Țiganilor, chestie care i-a luat prin surprindere chiar și pe reprezentanții diverselor ramuri ale etniei rome.

Știrea a fost intens mediatizată, mai ales că ea conținea nenumărate ingrediente picante.
Și s-au luat măsuri ferme pentru a i se asigura și o longevitate pe măsură, în condițiile în care românii au avut parte și de o ”încoronare”, în luna septembrie a aceluiași ani, în prezența a peste 10.000 de supuși țigani.
Noul ”suveran”, dotat cu palat, tron, sceptru și coroană, al cărui rol era să-l caricaturizeze pe Mihai 1, era un fost colaborator al Securității ceaușiste.
Stupefiant în toată povestea a fost rolul statului român, care nu s-a mărginit doar la lucrăturile de culise pentru ridicarea noului ”rege”.

Mai precis, Cioabă a fost dotat de urgență cu un document care suna cam așa:

”Casa Regală A.M.S. Ion Cioabă Regele Internaţional al Romilor

Nr. 001 din 06.05.1992

Noi, M.S. Ion Cioabă, regele internaţional al romilor, aducem la cunoştinţă tuturor organelor de stat şi de drept din România, conducerilor organizaţiilor politice şi nepolitice că oricine vine în faţa voastră să vorbească în numele romilor din România trebuie să prezinte o delegaţie sau împuternicire din partea noastră. Fără o astfel de dovadă, nimeni nu are dreptul să vorbească în numele romilor din România, ci numai ca persoană particulară. Orice abuz sau insultă la adresa Regelui se va pedepsi conform legii. 06.05.1992, Sibiu
M.S. Ion Cioabă, regele internaţional al romilor”.

Rîsul curcilor, numai că fițuica lui Cioabă purta semnături și șampile oficiale care îi dădeau o greutate imensă, din partea Președinției, Guvernului, Parlamentului, Ministerului de Interne, de Externe, cel al Culturii, primăriei generale, Parchetului General, Direcției Generale a Vămilor șamd. (Îl puteți vedea aici, reprodus de Adevărul). În plus, ”suveranul” circula în Mercedes cu girofar cu acte-n regulă.

Pentru că figura cu voievodul țiganilor a prins destul de bine, în anul următor s-a accentuat prin înscăunarea altui suveran, ”Împăratul” Iulian Rădulescu, tot sibian, nimeni altul decît cuscrul ”Regelui” Cioabă.
Scandalurile – regizate ori reale – dintre cei doi, de asemenea intens mediatizate, au făcut deliciul publicului multă vreme.
Ironia sorții a fost că suveranul adevărat le-a supraviețuit mult mai tinerilor săi ”rivali”: Cioabă s-a stins încă din 1997, în timp ce Rădulescu a murit anul acesta, în februarie. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. Pai Iliescu nu este judan/ tazigan cu nevasta cu tot? Mi se pare corect in stilul lor de pradatori si jefuitori ca sa intre rapid in actiune pentru a se asigura ca tot sacrificul lor istoric in lupta de jefuire cu pierderi de vieti judanesti /tziganesti enorme( in Europa si America de dupa sec 14 )nu da rateu tocmai in tara mamaligarilor tocmai .cand chiar au pus-o de un imperiu globalist grozav.Judanii au folosit orice metoda de la crima, servicii secrete dominate de ei, medici evrei pe langa sefii politici de varf, la folosirea femeilor lor infiltrate la personalitati, regalitati,,precum si oameni lor in banci, la posesia multor corporatii monopoliste ocultate si inregistrate in paradisuri fiscale, razboaie nimicitoare,absolut orice,cu caracter de subminare a civilizatiei crestine.Mai nou dupa inventia atator -isme, se aplica fortat sexua-lismul ca metoda forte de daramare a civilizatiilor la nivel global.Asta este ultima arma sociala si politica de calibrul bombei atomice.Membrii in organizatiile lor cu segregare pe sex masculin ca masonii ,sunt singurii care vor lucra in administraatia politica fiind favorizati la joburi, si se vor casatori intre ei( barbat cu barbat) transmitand resursele intre ei.Vai si amar de femei si copii. Asa a zis si Isus cand plangea lumea dupa el la rastignire:mergeti acasa si plangeti soarta femeilor si copiilor vostri..Se mai introduc si weceuri duble in cabine ca aia” transexualii” sa poata viola femeile si sa se nasca copii fara tata cam ca o regula. de viitor,

  2. Pai Ilici a fost fratior de lapte a lui Cioaba, la primirile oficiale o prezenta pe mamica lui Cioaba ca fiind mama sa. De adevarata Mama s-a dezis fiindca l-a Parasit cind era mic. Amanunt picant: tot Ilici a fost prieten bun cu taticul printului de Duda, Renee!

  3. Sa acordati atentie la manipularea banilor.Jidanii aduna metale pretioase care au fost scoase de pe piata prin introducerea monedelor de hartie fara acoperirehartiile astea fara valoare sunt tiparite incontinuu fara nici o restrictie,cu ce scop?Jaf de jaf fratilor.Cand vor avea destul aur o sa puna de o moneda a lor globalista.Martin Luther ala din Germania a scris o brosura contra jidanilor inainte de a muri dezamagit de eschrocheriile jidanilor..Jidanii sunt popor migrator,pradator care culmea segregheaza dur fara nici o speranta de integrare nicaieri.Vor numai sa fie sefi economici si politici de top in orice tara unde apuca.Tragedia suprema este ca au distrus biserica catolica si de aici succesul lor total.N. Tesla omul de stiinta a scris ca a fost rugat sa lucre la armele magnetice teribile nou inventate de el NUMAI pentru” aia”, care au zis ca pot plati clandestin numai in aur ca nu au banii .Omul de stiinta a refuzat propunerea.nde sunt tonele de aur furate de la europeni in secolul 20 ? Unii au zis ca sunt in America la baza militara Fortlauderdel,dar altii zic ca nu mAI E NIMIC ACOLO> a disparut tot!

  4. Mark Twain: „E mai bine să taci şi să pari prost decât să deschizi gura şi să risipeşti pentru totdeauna îndoielile !”

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998