CURS VALUTAR
1 EUR = 4.98 RON UP | 1 USD = 4.54 RON UP | 1 GBP = 5.84 RON DOWN

Analiști ungari, scenariu incendiar: Ponta președinte trumpist, Ciolacu premier bruxellez

0 comentarii / 1945 vizualizări / 13 aprilie 2025

România s-ar putea îndrepta spre un soi de regim politic hibrid, cu un președinte, Victor Ponta, trumpist și devotat politicilor Casei Albe, și un premier, Marcel Ciolacu, bruxellez. ”Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, are nevoie de o punte către Trump pentru a evita confruntarea cu Bruxelles-ul. Victor Ponta ar putea fi această punte între Bruxelles și Washington” arată analistul Zsolt Pászkán, expert în chestiuni legate de România la Institutul Maghiar pentru Afaceri Externe, în publicația Demokrata, apropiată de guvernul Orban.

”Ponta a fost exclus din PSD și candidează ca independent, adoptînd, în mod miraculos, o retorică suveranistă moderată, formulînd mesaje suveraniste și purtînd o șapcă de baseball roșie, reminiscentă a celei MAGA a lui Trump, cu inscripția „România pe primul loc”. Duminică, Ponta l-a atacat pe Crin Antonescu într-o postare pe Facebook din cauza mesajelor sale adresate maghiarilor. Politicianul a citat primul articol al Constituției, care stipulează că România este un stat suveran, independent, unitar și indivizibil. „Eu nu vreau să mă obișnuiesc cu ideea existenței Ținutului Secuiesc!” – a declarat ferm Victor Ponta. În opinia sa, România este un stat unitar și indivizibil, care respectă drepturile minorităților, dar, ca președinte al României, nu ar permite nicio „mișcare separatistă” sau „autonomie pe criterii etnice”. Ca independent candidează și Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, care se bucură în prezent de un succes semnificativ în sondaje (mulți îl plasează pe locul al doilea), dar care a sugerat că s-ar putea retrage dacă acest lucru ar preveni victoria lui Simion sau Ponta.

Dacă am crede că toate acestea sunt coincidențe și că mulți au simțit curentul însuflețitor al geniului democrației, ei bine, atunci nu cunoaștem proiectul atlantist numit România. Această ciudată tevatură politică românească are o cauză interesantă: anul trecut, în toamnă, românii au pariat pe calul greșit, așteptîndu-se la victoria lui Joe Biden, iar acum a sosit era politicii de forță trumpiste. Figurile lor frecventabile la Bruxelles nu sunt compatibile cu Trump, iar faptul că „inamicului lor de moarte”, liderul maghiarilor, îi merge bine cu președintele american este o situație greu de digerat.

Elita română este speriată, iar aceste alegeri vor fi despre emoții – a declarat Zsolt Pászkán, expert în chestiuni legate de România. Faptul că publicația britanică ”The Economist” a retrogradat România la statutul de regim hibrid este, potrivit lui Pászkán, interesant deoarece reprezintă un mesaj din interiorul taberei.

„Chiar și susținătorii tăi simt că ceea ce ai făcut în noiembrie anul trecut nu respectă regulile democrației; este mult mai grav decît dacă ar fi scris ”Pravda”. Este o formă de recunoaștere din partea curentului principal că ceea ce s-a întîmplat în România (invalidarea primului tur al alegerilor) este aproape fără precedent în spațiul euroatlantic. Acest mesaj vine din tabăra interesată de eliminarea lui Georgescu și a provocat o fractură morală chiar și acolo.”

L-am întrebat pe expert dacă George Simion, liderul extremist care a luat locul lui Georgescu, are șanse să calce pe urmele mentorului său sau dacă alegătorii români îl vor respinge.

Potrivit lui Zsolt Pászkán, Georgescu a cîștigat primul tur tocmai pentru că voturile s-au fragmentat între partidele tradiționale.

„Într-o Românie dominată de SRI și alte grupuri subterane, presa și institutele de sondare a opiniei publice sunt cumpărate cu totul. Tabăra lui Georgescu ar putea căuta un înlocuitor, dar nu este sigur că îl vor găsi în Simion. Georgescu a obținut 2,3 milioane de voturi, ceea ce este un rezultat frumos, dar în 2019, Viorica Dăncilă, numită chiar și maimuță în campanie, a primit două milioane de voturi și a ajuns pe locul al doilea. În 2000, Vadim Tudor de la PRM a strîns singur trei milioane de voturi, ceea ce arată că există un segment receptiv la mesajele anti-maghiare. Cred că, dacă Simion nu obține 50% plus un vot în primul tur, tabăra sa nu se va mai extinde, iar în turul al doilea va pierde”, a spus Pászkán Zsolt.

„Puterea președintelui român este minimă, dar 99% dintre candidați au făcut campanie ca și cum ar forma guvernul. Președintele are competențe în trei domenii: poate participa și conduce ședințele de guvern, poate lua parte la reuniunile de securitate națională și poate numi pe oricine prim-ministru, dar parlamentul trebuie să aprobe numirea. În noiembrie, s-a dovedit că nici PSD, nici PNL nu au încredere în propriii parlamentari, probabil acesta fiind motivul pentru care a fost necesară „puciul” împotriva lui Georgescu. Ce s-ar fi întîmplat dacă Georgescu l-ar fi numit pe George Simion prim-ministru, iar în parlamentarii social-democrați și național-liberali s-ar fi trezit dorința suveranistă, trecînd de partea lui și formînd un guvern de unitate națională? De asta s-au temut și nu au lăsat nimic la voia întîmplării. Și nici acum nu o vor face.”

Intrarea în cursă a lui Victor Ponta este un fenomen mai interesant. Cînd s-a aflat că Trump a cîștigat alegerile, românii au mizat totul pe o singură carte, susținîndu-l pe Joe Biden. Ambasadorul român în SUA, Andrei Muraru, a fost un bidenist atît de fervent și l-a susținut atît de deschis, încît nu mai exista cale de întoarcere. Potrivit lui Zsolt Pászkán, există un scenariu intern al PSD în care Ponta joacă un rol-cheie, fiind cel care ar putea facilita o legătură cu administrația Trump.

„Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, are nevoie de o punte către Trump pentru a evita confruntarea cu Bruxelles-ul. Victor Ponta ar putea fi această punte între Bruxelles și Washington, avînd conexiuni bine stabilite și flexibilitate pentru a se orienta spre Washington. Românii par să-și imagineze o astfel de diviziune a muncii: Ponta va face reverențe Washingtonului, iar Ciolacu va face pe băiatul bun la Bruxelles, apărînd cu fermitate curentul principal”, a mai spus expertul”. (Traducere și adaptare B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

STRTIME=1662721998