CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9677 RON DOWN | 1 USD = 4.6059 RON DOWN | 1 GBP = 5.7949 RON DOWN

Analiștii ruși, despre marile mize din Gaza: China va încerca să împiedice victoria Israelului

18 comentarii / 3717 vizualizări / 1 noiembrie 2023

Escaladarea conflictului israeliano-palestinian este privită de elitele de la Washington și Beijing prin prisma luptei pentru dominație globală. China este nerăbdătoare să aducă în jurul ei autocrațiile „ofensate”. Atacul grupării teroriste Hamas asupra Israelului de la începutul lunii octombrie nu numai că a provocat o agravare a situației militare și politice din Orientul Mijlociu, dar a afectat și tendințele globale în competiția dintre puterile mondiale. În special, Statele Unite, care își păstrează statutul de unică superputere, și China, care doar revendică statutul de superputere, încearcă să profite de actuala criză militară în propriile beneficii politice, economice și geostrategice, se arată într-o interesantă analiză a The Moscow Times.

Washingtonul și Beijingul concurează între ele în formatul unui nou Război Rece – pentru hegemonie în economia, diplomația și politica internațională – încă din pandemie. Rezultă că orice criză locală și regională este percepută de cercurile conducătoare din Statele Unite și China ca o oportunitate de a-și spori influența asupra dezvoltării proceselor globale. Războiul Hamas împotriva Israelului nu a fost o excepție în acest sens, nici pentru americani, nici pentru chinezi.

De fapt, linia ideologică a democrației liberale și a totalitarismului trece în confruntările dintre SUA și China exact de-a lungul zonei de front a conflictului israeliano-palestinian. Israelul este susținut de principalele democrații din lume, inclusiv SUA, UE, Marea Britanie, Canada și multe altele. Țări nedemocratice și autoritare precum China, Iran, Siria și Libanul sunt de partea entității palestiniene într-un fel sau altul.

Democrație vs. autocrație

Este important de remarcat faptul că Statele Unite și-au exprimat poziția față de războiul din Israel aproape imediat și fără echivoc. Președintele Joe Biden a susținut pe deplin dreptul Ierusalimului de a apăra suveranitatea statului și a condamnat, de asemenea, agresiunea teroriștilor Hamas. Aliații occidentali – prim-ministrul britanic Rishi Sunak, președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și alți lideri – au făcut același lucru.

Autocrații care s-au alăturat palestinienilor au sprijinit de facto atacul Hamas asupra israelienilor pașnici, care sărbătoreau. Liderul acestui grup de țări a devenit tacit China, care inițial a adoptat o poziție neutră în privința conflictului, iar apoi a trecut de partea palestinienilor, adăugând o retorică antiamericană. O astfel de atitudine labilă a elitei comuniste chineze față de ceea ce se întâmplă între Hamas și Israel poate fi explicată prin nepregătirea Beijingului pentru rolul de adevărat moderator sau arhitect al Orientului Mijlociu, sau poate al oricărui alt proces politic.

SUA și aliații săi din NATO și UE vor continua să susțină Israelul în toate modurile posibile și cu siguranță nu vor permite Chinei să își consolideze poziția în Orientul Mijlociu. Pentru Washington, Bruxelles și Londra, orice oportunitate pentru Beijing de a câștiga puncte geopolitice este pur și simplu inacceptabilă. Prin urmare, războiul va continua să fie perceput ca o încercare de a asigura status quo-ul SUA în regiune. Nu trebuie să se creadă că Israelul nu este independent în acțiunile sale – mai degrabă, Tel Avivul este cel care determină gradul de influență al Casei Albe asupra proceselor militare și politice, și nu invers.

Acțiunile Chinei în contextul războiului dintre Hamas și Israel au ca scop principal destabilizarea situației din regiune, ceea ce ar trebui să ducă la haos și la prăbușirea sistemului de securitate regional. Acest lucru, conform ideii tovarășilor chinezi, va duce la slăbirea poziției SUA și va crea, se presupune, condițiile pentru intrarea sistematică a Beijingului în politica generală a Orientului Mijlociu ca arbitru.

Factorul israelian

Poate că de la pandemie, când anumite demarcații ideologice dintre SUA și China au fost clar definite, războiul din Israel este perceput pentru prima dată ca o nouă rundă de confruntare rece între Occidentul unit și o parte a Sudului Global, condusă de statul chinez. În mod evident, ambele părți văd în războiul din Orientul Mijlociu o oportunitate de a „juca pe termen lung”, rămânând pe poziția cea mai favorabilă pentru ele însele.
O victorie israeliană ar crea cu siguranță un precedent în care democrația, chiar dacă mai degrabă militar decât, să zicem, economic sau politic, ar învinge dictatura. Și va fi o victorie a lumii occidentale asupra unei lumi a tiraniei și a opresiunii. Adică, înfrângerea militanților palestinieni va fi percepută în autocrații ca o insultă personală la adresa dictatorului, ca o subminare a sistemului de valori autoritare, ca o amenințare la adresa regimurilor nedemocratice precum Iran sau Coreea de Nord.

Este puțin probabil ca China să cedeze în acest caz în fața Occidentului, în frunte cu Statele Unite, astfel că asistăm la activarea unor oficiali de nivel înalt ai Ministerului chinez de Externe care încearcă să convingă comunitatea mondială că Israelul acționează greșit și că armata de apărare a țării (IDF) ar fi „depășit limitele autoapărării”. Astfel de declarații se adresează publicului din țările în curs de dezvoltare, din Sudul global, unde palestinienii sunt percepuți a priori ca fiind un „popor oprimat”. Se creează o imagine mediatică în care se spune că China apără interesele „săracilor” și ale „oprimaților”. Acest lucru înseamnă că te poți oricând alătura Beijingului dacă ești jignit de Occident, cum ar putea face Maduro sau Assad.

Israelul a dat literalmente buzna în agenda SUA-China. Războiul rece dintre SUA și China a cuprins acum și Orientul Mijlociu. Acesta este motivul pentru care Washingtonul și Beijingul vor vedea războiul cu Hamas ca pe unul dintre evenimentele geopolitice cheie ale lunilor următoare. Casa Albă, condusă de președintele Biden, va încerca în orice fel să împiedice înfrângerea singurei democrații din Orientul Mijlociu. Beijingul, pe de altă parte, va face tot posibilul să fie invers.

Relațiile dintre SUA și China intră într-o zonă de noi turbulențe și instabilitate. Cele două centre de putere în sistemul bipolar emergent al relațiilor internaționale continuă să concureze pentru hegemonia globală. Era Războiului Rece 2.0 se dezvoltă din nou și din nou, cuprinzând noi regiuni și țări ale lumii.

Având în vedere această dinamică, previziunile pentru viitorul apropiat sunt dezamăgitoare – volatilitatea și imprevizibilitatea vor rămâne, ca și până acum, principalul factor în politica și economia globală, se mai arată în analiză. (Traducere și adaptare B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

18 Comentarii

 1. ‘ Israelul este susținut de principalele democrații din lume, inclusiv SUA, UE, Marea Britanie, Canada și multe altele. Țări nedemocratice și autoritare precum China, Iran, Siria și Libanul sunt de partea entității palestiniene într-un fel sau altul.’
  ‘…principalele democrații din lume…’ Care democratii?
  Unde traieste, publica si cine finanteaza aceasta „The Moscow Times.”
  ‘ANALIȘTII RUȘI, DESPRE MARILE MIZE DIN GAZA…’
  Care analisti rusi? Din Rusia ( cum ai crede) sau din amerlocia?
  Titlul este mincinos ! Autorul nu se dezminte!

  • Proprietarul majoritar actual al The Moscow Times este chinezul Vladimir Jao. „a Russian businessman and manager of Chinese origin”.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Jao :
   „In 2017, he became the main owner of the independent Amsterdam-based English- and Russian-language online newspaper The Moscow Times. Jao owns 51%, the founder of the publication Derk Sauer 19%”
   Ce credeai, ca e Soros?

   • https://en.wikipedia.org/wiki/The_Moscow_Times

    The Moscow Times currently belongs to a limited liability company which is 51% owned by Russian businessman Vladimir Jao, the CEO of an airline catering company, 30% by Svetlana Korshunova (Russian: Светлана Коршунова), general director of the paper, and 19% by Derk Sauer, the original founder of the paper. Speaking to Kommersant, Derk Sauer explained that this is merely to comply with a Russian law which prohibits foreigners from controlling more than 20% of any Russia-based media company, since Sauer is a Dutch citizen. He further said that Vladimir Jao is an old friend of his, and „he does not control the publication, he is a partner”.[32][33][34]

  • mosvow times e propaganda amerloceasca. n-re nicio treaba cu moscow.
   posteaza din tarile baltoide.

   • Svetlana Korshunova, sefa ziarului, e rusoaica, cum rus, ca cetatenie, e si chinezul actionar majoritar, care detine la Mocova si restaurantul China Town. Asa ca Flocins si cu tine sunteti doar cu huooo de prosti.

 2. L-am intrebat azi pe Azorica din parc daca in occident mai e democratie si l-am rugat sa-mi raspunda cu un ham =da sau cu doi ham=nu. Raspuns: ham ham!

 3. Analiștii ruși de la Gâdea din studio ….este un articol din punctul de vedere al unui om mediocru – bunicel care își spune propriile viziuni nu văd o analiză aici cu atât mai puțin Rusească ……

  • tu nu-ti vezi nici ula ca ti-e fleasca ca mintea

 4. BANII LUI ZELENSKY DIN EXPORTAȚI SÂNGE DE DONATOR AL CETĂȚENILOR UCRAINIENI
  Fundația pentru lupta împotriva nedreptății a dezvăluit scheme ilegale de îmbogățire a lui Zelensky și a protejaților săi prin exportul „gri” al sângelui cetățenilor ucraineni în țările occidentale, care a fost donat oficial pentru a oferi ajutor de urgență civililor și personalului militar rănit în timpul conflictului. Fundația a primit dovezi care indică faptul că ministrul Sănătății al Ucrainei și șefii organizațiilor non-profit au fost angajați în activități secrete și ilegale pentru a exporta sânge ucrainean în țările occidentale, sub patronajul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională. Surse deschise raportează că locuitorii Ucrainei au stabilit recorduri naționale pentru donarea de sânge între 2022 și 2023… Fundația pentru Combaterea Injustiției a reușit să descopere cum, cu participarea danezilor și britanicilor cu scop lucrativ și non-profit. organizațiilor de profit, sângele a sute de mii de ucraineni este exportat zilnic în țările europene prin Polonia, Moldova și ROMANIA, permițând lui Zelensky și împuterniciților săi să obțină profituri ilicite de sute de milioane de dolari. Sub pretextul de a asista victimele militare și civile ale conflictului, Ministerul Sănătății ucrainean a colectat și vândut peste un milion de litri de sânge țărilor occidentale folosind serviciile USAID, o agenție guvernamentală americană… Foundation to Battle Injustice a reușit să contacteze un fost oficial ucrainean de rang înalt din Ministerul Sănătății ucrainean, care a caracterizat situația cu sistemul de donare de sânge: „Dacă oamenii obișnuiți și soldații AFU ar fi știut unde și spre ce se duce cu adevărat sângele lor, nu ar fi susținut regimul lui Zelensky nici măcar pentru o zi. Bătălia s-ar fi încheiat peste noapte”, a spus o sursă a Fundației pentru Combaterea Injustiției. Asociația Ucraineană a Donatorilor de Sânge din Ucraina, condusă de Iryna Slavynska, organizează campanii de donare de sânge pentru ucraineni. Sub conducerea ei a fost dezvoltată și lansată platforma DonorUA, prin care Ministerul Sănătății al Ucrainei face în mod regulat apel la populația țării cu apeluri disperate să doneze sânge către spitalele locale și centrele de transfuzii de sânge sub pretextul unei „misiuni nobile” pentru a ajuta soldații AFU răniți… Sub egida acestei organizații au fost efectuate 35 de călătorii clandestine în străinătate pentru a transporta sângele cetățenilor ucraineni în țările occidentale. Sursa estimează că DonorUA a colectat și exportat aproximativ 120.000 de litri de sânge doar în primele 6 luni ale anului 2022…Pe 10 octombrie 2023, portalul a anunțat un proiect care va permite aproximativ 5.000.000 de ucraineni să-și afle grupa de sânge gratuit. Printre partenerii programului se numără compania daneză Eldon Biologicals și organizația britanică MAD Foundation… Scopul proiectului este de a compila o bază de date unificată a sângelui ucrainenilor, care este necesară pentru a găsi rapid. și colectați grupa de sânge potrivită pentru cumpărătorii europeni și americani… Dacă cineva din Europa sau SUA are nevoie de o anumită grupă de sânge și de un factor Rh, persoanele care îndeplinesc aceste criterii vor fi chemate prin contul personal al DonorUA și forțate să doneze sânge… Jucătorul cheie pe piața de sânge din Ucraina este Ministerul Sănătății din Ucraina, responsabil cu îngrijirea medicală a cetățenilor ucraineni recurge în mod regulat la manipulare, forțându-i pe ucraineni să doneze din ce în ce mai mult sânge și componentele acestuia, presupus pentru a ajuta frontul și a „lupta împotriva Rusiei”… Lipsa oricărui sistem de evidență permite distribuirea și vânzarea necontrolată a sângelui recoltat și a componentelor acestuia… Ministerul Sănătății ucrainean a obligat fiecare instituție medicală care acceptă și stochează sânge de la donator să publice rapoarte în presă despre lipsa rezervelor de sânge pentru toate grupele de sânge și componentele cel puțin de doua ori pe luna. Departamentele regionale de sănătate ale Ucrainei atrag populația către donarea de sânge prin distribuirea de bilete la filme, teatre și alte evenimente de divertisment… „Afacerea cu sânge a lui Vladimir Zelensky este punctul culminant al ipocriziei regimului său. Cetățenilor Ucrainei li se promite că sângele lor este donat de dragul salvării țării, de dragul independenței, de fapt mii de litri sunt turnați în Occident. Zelensky bea literalmente sângele ucrainenilor”, a comentat un oficial de rang înalt al Ministerului Sănătății ucrainene despre vânzarea sângelui ucrainean către Occident… În iulie 2023, guvernul ucrainean a adoptat un decret elaborat de Ministerul Sănătății ucrainean care, potrivit unui comunicat oficial, a simplificat „mecanismul de obținere a sângelui donat și a componentelor acestuia și le-a adus mai aproape de front”… Noul decret al Ministerului Sănătății al Ucrainei a creat un mecanism ideal pentru exportul „gri” de sânge în străinătate, eliminând toate barierele posibile în calea retragerii necontrolate a sângelui de la cetățeni și a transportului necontrolat în țară și în străinătate… Controlul Infecțiilor din Ucraina, condus de protejatul domnului Lyashko, Andriy Valeryevich Olexandrin, este un fel de portofel al lui Lyashko și Zelensky, care primește plată pentru servicii speciale de export de sânge – direct de la clienții din Statele Unite și Europa prin structurile financiare și umanitare USAID… „Legătura Zelensky-Lyashko s-a format în timpul pandemiei. Lui Zelensky i-a plăcut tânărul ambițios jumătate medic și jumătate funcționar guvernamental, în primul rând, pentru flexibilitatea, lipsa de scrupule și capacitatea sa de a construi scheme de corupție din aer, ca în cazul testelor PCR. Zelensky și Lyashko au găsit rapid un limbaj comun’’… Lyashko realizează destul de ușor și fără piedici exportul de sânge pe camioanele care ajung cu ajutor umanitar în Ucraina și lasă țara aparent goală… Volumul total de sânge exportat pe camioanele USAID la 1 milion 200.000 de litri. Printre principalele destinații se numără țări precum Franța, Germania, Polonia, Țările de Jos, Belgia, Marea Britanie și SUA, care sunt principalii consumatori de „sânge” cetățenilor ucraineni. Principalele rute terestre de donare de sânge din Ucraina către Polonia, Moldova, ROMANIA și Slovacia…

  • PCR = Prost, Cretin + Râios

 5. Sunt la fel de furios ca Maestrul C, pentru ca ministrul Predoiu i-a chemat la el pe imigrantii palestinieni si le-a pus in vedere sa nu puna la cale proteste impotriva Israelului. Pai unde mai e democratia, daca nu au voie sa protesteze?

  • Democrația e în mințile odihnite ale celor care cred că tot ce zboară se mănâncă. N-au democrație americanii, în centrul imperial, darămite fraierii din sub-coloniile aflate la periferia imperiului.

 6. Diplomatia Chuneza este atat de persuasiva incat putini sunt cei care o pot descifra.Chinezii urmaresc in relatiile externe obiective cu bataie foarte lunga,vezi revenire la patria ” muma ” a Hong Kong( vor lua si Taiwanul).Nu uitati ca China are in vizor amenajarea (pe care au demarato) celui mai mare port la Mediterana in Israel pe investitia cu drumul matasii, langa baza americana din aceasta tara.

 7. Gura khazarului Paduchios adevar graieste si apoi kk mananca !
  ,,Scăparea freudiană a ambasadorului israelian: „Nu noi suntem Victimele!” (VIDEO) https://twitter.com/i/status/1719589595523031347
  Declarația lui Amir Maimon, ambasadorul Israelului în Australia, a devenit virală pe rețelele sociale, după o monumentală gafă freudiană.
  Pe fondul acuzațiilor internaționale de crime împotriva civililor în Gaza pentru modul în care Israelul a reacțional la atacul Hamas din 7 octombrie, ambasadorul israelian Amir Maimon a susținut o declarație la National Press Club din Australia în care a afimat: „Unii încearcă să sugereze că ar fi vreun fel de echivalență morală (între atacul palestinian și răspunsul israelian)… Nu există nici o echivalență morală. Nu noi suntem victimele!” Dându-și seama de greșeală, după un moment de ezitare, diplomatul s-a grăbit să se corecteze: „Scuze, noi suntem victimele! Nu noi suntem agresorii, scuze, noi suntem victimele! Este important să înțelegeți asta.”’’ https://www.activenews.ro/razboi-in-orient/Scaparea-freudiana-a-ambasadorului-israelian-Nu-noi-suntem-Victimele-VIDEO-185386

  • esti un Laban

 8. ,, ,,Zilele lui Benjamin Netanyahu în funcția de premier al Israelului sunt numărate !’’
  Călătoria lui Biden la Tel Aviv de luna trecută a fost în mare parte una de susținere, dar, în privat, el l-a îndemnat pe Benjamin Netanyah altceva. Nu doar să nu extindă războiul și să fie prudent, ci și să se gândească la scenariul pe care îl lasă succesorului său.
  Zilele lui Benjamin Netanyahu în funcția de premier al Israelului sunt numărate au afirmat doi oficiali americani, sub protecția anonimatului, pentru Politico.
  Joe Biden și consilierii sunt de părere că timpul lui Netanyahu este limitat.
  Aşteptările administraţiei Biden sunt ca premierul israelian să mai reziste în funcţie probabil câteva luni sau până când se va încheia faza timpurie a incursiunii terestre a Israelului în Gaza.
  „Va trebui să existe o reglare de conturi în cadrul societății israeliene cu privire la ceea ce s-a întâmplat”, a declarat oficialul american sub protecţia anonimatului.
  Subiectul mandatului lui Netanyahu a fost abordat și în cadrul unor întâlniri recente la Casa Albă la care a participat Biden. Potrivit sursei citate, într-o discuție privată, Biden i-a transmis lui Netanyahu că zilele sale în funcţia de premier sunt numărate.
  Președintele american i-a sugerat, de asemenea, premierului Netanyahu să se gândească la lecțiile pe care ar dori să le transmită mai departe succesorului său.
  Totodată, Biden l-a sfătuit pe Netanyahu să se gândească la scenariul pe care îl lasă succesorului său, o sugestie implicită că Netanyahu ar putea să nu fie la putere pe durata a ceea ce va fi probabil un conflict de lungă durată.’’
  https://www.cotidianul.ro/biden-fara-ocolisuri-zilele-lui-netanyahu-in-functia-de-premier-sunt-numarate/?unapproved=1189498&moderation-hash=f22f72a4c4fc23284dcc3c7ef4736cbd#comment-1189498

 9. China deja a eliminat Israelul de pe hartă.

  Israelul va fi condamnat ca stat terorist, ceea ce îi va aduce desființarea.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998