CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Analiză americană: Cerealele ucrainene au sporit averile bancherilor și miliardarilor lumii

2 comentarii / 2865 vizualizări / 23 mai 2023

Acordul internațional privind exportul de cereale din Ucraina – crucial pentru temperarea crizei alimentare din lume – a devenit de fapt o sursă de profit pentru brokerii Națiunilor Unite, corporații, bancheri și oligarhi, potrivit unei analize a Oakland Institute din SUA, citată de Mold-street.

„În pofida discuțiilor aprinse din cercurile politice și din mass-media occidentală, că Inițiativa era esențială pentru a asigura aprovizionarea cu alimente pentru cei aflați în nevoie – în special în Africa – datele publicate de Națiunile Unite oferă o realitate cu totul diferită. În mai 2023, doar 3% din mărfurile alimentare exportate din Ucraina în cadrul inițiativei au ajuns în țări cu venituri mici. Din cele 30,3 milioane de tone exportate, doar 2 procente – 625.000 de tone – au mers către Programul Alimentar Mondial pentru operațiunile de ajutor alimentar de pe tot globul”, afirmă experţii de la Oakland Institute din SUA.

Potrivit studiului, principala destinație pentru exporturile agricole ale Ucrainei este UE, China fiind a doua. Spania este cel mai mare beneficiar din Europa.

În timp ce Ucraina și Comisia Europeană au făcut presiuni pentru ridicarea interdicției, fermierii maghiari și polonezi au protestat, punând întrebarea critică: „Cine beneficiază de fapt de pe urma acestor exporturi?”, susţin cei de la institutul american.

În studiul Institutului Oakland „War and Theft: The Takeover of Ukraine’s Agricultural Land”, se arată că principalii exportatori de mărfuri agroalimentare din Ucraina sunt în mare parte corporaţii agricole şi oligarhi, asociați cu interese financiare europene și nord-americane.

În plus, raportul a detaliat modul în care acești producători sunt puternic îndatorați față de instituțiile financiare occidentale, în special, fiind menţionată Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiții (BEI) și Corporația Financiară Internațională (IFC) – filiala pentru sectorul privat a Băncii Mondiale.

Împreună, aceste instituții sunt creditori majori ai întreprinderilor agricole ucrainene, cu aproape 1,7 miliarde de dolari, împrumutate doar către șase dintre cele mai mari firme de terenuri din Ucraina în ultimii ani.
Alți creditori cheie sunt o combinație de instituții financiare, în principal europene și nord-americane – atât publice, cât și private.
Potrivit Oakland Institute, reînnoirea Inițiativei Mării Negre și menținerea fluxului de exporturi din Ucraina nu are nimic de-a face cu sprijinirea fermierilor ucraineni, care suferă din cauza războiului şi nici cu obiectivul anunţat de a preveni o criză alimentară globală.

Or, prețurile alimentelor au crescut vertiginos atunci când stocurile mondiale de cereale erau la niveluri istorice ridicate, conform Băncii Mondiale.

Oakland Institute acuză şi reprezentanţii Națiunile Unite, care monitorizează respectarea acordului privind exportul de cereale din Ucraina, că au devenit un soi de brokeri pentru corporațiile din agrobusiness, iar despre ONU susţine că s-ar fi asociat cu băncile și instituțiile financiare occidentale, pentru a sprijini marile companii, oligarhii și creditorii acestora, ca să crească profiturile în ciuda războiului.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Normaaal! Cargill si Monsanto sunt fruncea. Dacă războiul ar fi atat de sângeros, ar mai putea ăștia sa cultive, sa pregătească terenul, sa însămânțeze si sa aplice si insecticidele otrăvitoare? Cerealele lor infecte, făina, toate au acaparat România. Si carnea din UE de la animale hrănite cu mizeria ucrainiană. Cand te gândești cati bani le dăm, si cât rău ne fac ei, iți vine sa ii atârni in ștreang pe guvernanții slugarnici.

  2. UE= Mafia

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998