CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9744 RON DOWN | 1 USD = 4.7191 RON DOWN | 1 GBP = 5.7415 RON DOWN

Analiza: Orban viseaza la Transilvania, pe mina lui Putin. Romania are nevoie de repozitionari!

11 comentarii / 4124 vizualizări / 23 mai 2022

O foarte interesantă analiză despre modul în care liderul de la Budapesta, Viktor Orban, visează cu ochii deschiși la Transilvania, cu sprijinul marelui revizionist al granițelor, Vladimir Putin, este difuzată în aceste zile pe siteul Monitorul Apărării. O publicație militară care reunește generali de top, foști capi ai armatei, diplomați militari șamd.

”Vladimir Putin a fost singurul lider al unei mari puteri internaţionale care după sfârşitul Războiului Rece a dovedit că este dispus să utilizeze instrumentul militar în scopuri teritoriale(…) Este, de fapt, singurul regim revizionist contemporan care controlează o mare putere militară. Care şi-a propus şi încearcă să schimbe graniţele recunoscute internaţional.

Dacă ne uităm pe harta Europei de Est, poziţia geopolitică a României este mult mai incomodă pentru un stat ca Federaţia Rusă decât, de exemplu, poziţia geopolitică a ţărilor baltice sau a Poloniei. Controlând ţările baltice, ajungi la Marea Baltică, acolo unde eşti deja. Controlând Polonia, ajungi la Germania, cu care deja poţi discuta în mod direct. Controlând teritoriul românesc, ajungi la spaţiul balcanic şi pui o mână pe umărul Bulgariei. Şi faci eventual acest lucru oferind tuturor o bucată din mămăliga românească, aşa cum Vladimir Putin îi invita recent pe vecinii Ucrainei (inclusiv România) la nimic altceva decât o împărţire teritorială a acesteia. Ceea ce este, pentru Ungaria, „o întâlnire a minţilor”.

Din această perspectivă, Vladimir Putin constituie o atracţie pentru toţi revizioniştii din lume, şi mai ales pentru cei din Europa de Est, precum pare a fi liderul de la Budapesta.

Pentru Viktor Orban, apropierea de regimul Putin nu pare a fi decât o speranţă neformulată explicit de a juca, cândva, undeva, cartea unei Ungarii cu alte graniţe.

Dacă este să asumăm raţionalitatea actorilor politici pe scena internaţională şi consistenţa în acţiunile lor, o altă explicaţie nu există.

Ceea ce, pentru România, este o conştientizare tardivă, dureroasă dar implacabilă. Care necesită nişte repoziţionări. Care demitizează decenii de discursuri politicoase şi amabilităţi: colegi de Club, parteneri în securitate, asociaţi în prosperitate, etc. etc. Întâmplător sau nu, această poziţionare maghiară manifestată prin liderul Viktor Orban se produce la Budapesta atunci când România pare că începe să ajungă din urmă Ungaria atât în NATO cât şi în Uniunea Europeană. Altfel spus, ar fi o supremă ipocrizie ca regimul Orban să fi jucat oportunist cartea euro-atlantică doar atât timp cât România era pe dinafară. Atunci când Bucureştiul s-a alăturat Clubului, Clubul şi-a pierdut atractivitatea” conchide M.A. (B.T.I.)

foto: podul.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

11 Comentarii

 1. bozgoristan ne sapa din interior prin coloana a 5-a si bratul sau politic-securist UDMR si noi nu facem nimic de 30 de ani de zile ,stam ca mamaligile, ca slugile, ca viermii, planul Kos Karoly merge indeplinit, Transilvania este aproape colonia Ungariei, DIN NOU si securistii rup bilet la intrare

 2. După ani și ani de politică externă zero, întrezărind că suptul licuriciului nu aduce decât dispreț din partea tuturor, începem să ne trezim și să ne punem întrebări.
  Și ce altceva știm noi mai bine să facem, decât să găsim/arătăm vinovați ? Toată istoria noastră e plină de „vinovați” care ne-au tulburat „tihna”, și NU ne-au lăsat să „ne bălăcărim” în voie.
  Chiar și cei ce au vrut să ne scoată din „letargie”, să ne afirmăm și noi, cu demnitate, între popoarele lumii, prin munca și inteligența noastră, tot vinovați au fost. Și ni i-am „împușcat”…
  Mai bun „neamțul kwj” care, după ce ne-a băgat „cu oiștea-n gard”, s-a „spălat pe mâini” de orice responsabilitate (a lui și a guvernelor lui) spunând „dragilor Români”, exact ce le place să audă : „noi” suntem foarte buni, „alții” sunt de vină. Așa că putem să dormim liniștiți.
  Dar azi, pe lângă „Putin”, a apărut și „Orban”…

  Precum în pilda biblică, ne indignăm când vedem că „rebelii și neascultătorii Unguri” sunt pe cale să-și atingă scopurile, iar noi, „supușii și slugarnicii”, să rămânem perdanți, și „cu buza umflată”. Evident, de vină vor fi „ei”, și nu noi, cei care, desi „de o mie de ani” (de când s-au oploșit pe-aici) le știm toate calitățile, exigențele, „năravurile” (și ei nouă…), aspirațiile, precum și „stilul de acțiune”, nu am făcut nimic – NU să le punem lor „piedică”, ci să le trecem noi înainte…
  Azi, Ungaria lui Orban are libertatea oricărei opțiuni politice; și de aceea ei contează în calculele „greilor”, în timp ce noi am rămas „înțepeniți”; iar „situația”, parcă nu așteaptă decât „o scânteie”. … Și nu-i exclus ca „evoluția de coșmar” (pentru noi) să fie chiar în interesul „partenerului iubit”, caz în care ne va „sacrifica” fără milă. Și Hitler, din aceeași „mișcare”, a împușcat doi iepuri…

 3. Gresit… ca de obicei in cazul unei reviste a unor obositi securisti.
  Kosovo a fost primul precedent de schimbare teritoriala prin forta armelor, prin razboi proxy (kosovarii alimentati cu armament) si prin bombardament direct al NATO.

 4. Care Romanie,bre?Asazisa Romanie de azi retraieste anii evului mediu intunecat ,un sat fara caini,in care orice gasca de venetici se aseza unde dorea ,cumpara femeile si sclavetii de ocazie ieftin.Tot aia suntem ,sa nu ne dam mari.

 5. colonia romanica va capitula cum a capitulat 30 de ani de zile si a vandut tot, a dat tot, pe timp de pace, fara sa ne forteze cineva.
  Ungaria cumpara metru cu metru Transilvania, se afla la guvernare de 30 de ani de zile, nu se face nimic, se sta in genunchi cu gura deschisa, avem guberne, servicii, partide, birocrati numai barbati, dar fara OO

 6. Deci sa inteleg ca ungurii cauta conflict armat. Ar fi cea mai mare greseala ptr ca dupa martie 90, au inteles ca nici cu statul roman la pamant nu au putut produce ruperea. Vor acum? Poate Putin sa fie semizeu, ungurii in Ardeal o sa-si primeasca iar o mare palma peste ceafa, cat despre alte variante, ele nu exista. Putin nu e Mitterrand, si oricum pana aduna bozgorii resurse ptr razboi, Putin pleaca ca e batran.

 7. Si inca o chestie ptr toti destepti care capituleaza inainte de rezbel. Boilor statul român poate naționaliza orice vrea cand vrea. Sa cumpere pamant, pleaca cu el pe tren in Ungaria?! Orice teren proprietate, daca la o anumita adancime are resurse de nush ce fel, nu-s ale bozgorului, is ale statului. Arabii cumpara in nestire, n-am auzit pana acum sa se discute asta. Da na! Toti is destepti dar defapt is o mare adunatura de dezertori!

 8. VICTOR ORBAN NU VISEAZA, M.A.!
  Într-o colonie de mana a III-a cum este România, dacă nu ai creierul neted, este la mintea gainei sa nu vezi politica externa pragmatica a lui V. Orban, bunele relații cu Putin(și nu numai, inclusiv cu SUA), iar ceea ce afirma unguroaica-președinte, Katalin Novák, „Transilvania nu este o parte din trecutul nostru, ci o parte din prezentul nostru şi o cheie pentru viitorul maghiar.” îmi confirma ceea ce am afirmat, de mai bine de 20 ani, ca apartenenta Transilvaniei la colonie este o chestiune de timp scurt, pe scara istoriei. Cu aceasta coaliție toxica
  de lingai-pupincuristi, cu așa-zișii conducători, o sleahta obedienta de tradatori, slugoi pupincuristi și degrabă lingatori de popouri occidentale, cu din ce în ce mai frecvente atacuri hortyste la adresa coloniei, ramase fără nicio replica din partea slugoilor-tradatori de neam și țară, timpul se comprima în defavoarea coloniei.
  Mai rețineți un lucru: cei care vor susține, probabil un statut de autonomie al Transilvaniei fata de colonie, vor fi, în primul rand, alături de turma ungurească ascultatoare și disciplinata, turma bezmetica de „foști români”(pe care ii interesează doar banul și sa nu mai plătească taxe și impozite pentru sărăntocii regățeni), din „noile” orașe transilvane, Koloszvar(fost Cluj-Napoca), Temesvar(fosta Timișoara).

 9. E tare de tot obezul umflat Orban. Și-a găsit și el cu cine să se alieze.

  Rusia este de facto în incapacitate de plată.

  • Puli-n e o scursură ucraineană refugiată în România, un sugător al dosului murdar al zdrenţei Zelenski, pe care s-a slobozit tot răposatul batalion Azov. Puli de bou!
   Volodimir Puli-n zad, tvoya maty poviya, ukrayinka.

   • Sugi pula, gunoi sovietic! :))))))))))))

    Sugi pula la Tiraspol, SĂRĂKIEE!!! :))))))))))))))))

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998